Zašto je kopnena invazija Izraela na Gazu odložena?

Da li Hezbolah čeka da udari, kada se izraelske snage nađu u klopci Gaze?

Prošlog četvrtka je sve delovalo kristalno jasno - invazija Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Gazu će početi u petak, ili subotu. Palestincima je dat rok do petka u podne da se evakuišu sa severa, a vazdušne snage su već utrle put sa nekoliko dana iscrpljujućeg bombardovanja.

Nova sedmica je počela i invazija ne samo da nije pokrenuta, već deluje sve manje izvesno, piše "Džeruzalem post" uz opasku da postoji i mogućnost da je u toku psihološki rat Izraela protiv Hamasa.

Šta se promenilo?

Čini se da su brojni faktori izazvali odlaganje, ali izvori "Džeruzalem posta" kažu da je jedan faktor bio sve veća zabrinutost da Hezbolah čeka trenutak da većina kopnenih snaga IDF bude u Gazi da otvori pun front na severu.

U ovom narativu, činjenica da se Hezbolah nije angažovao na početku rata u subotu ujutro i da je svoje napade na Izrael držao na prilično niskom nivou nije dokaz da će se držati po strani, već je deo razrađenog plana da se namami IDF u lažni osećaj sigurnosti, slično onome što je Hamas izveo na jugu.

Ovo neće sprečiti IDF da izvrše invaziju na Gazu, ali je možda izazvalo odlaganje da se bolje razmotre namere Hezbolaha, kao i da se dodatno ojačaju snage na severu u slučaju najgoreg, navodi "Džeruzalem post".

U IDF-u i na političkom nivou takođe jača svest da izraelske snage nisu uradile ništa slično decenijama i da bi nespremno uletanje u Gazu zarad što bržeg zadovoljavanja žeđi za odmazdom šire populacije, što bi moglo biti velika greška.

List podseća na haotični Drugi libanski rat i "simbolične" invazije na Gazu 2008. i 2014. i navodi da IDF ne bi trebalo da budu preterano uverene u svoj talenat za izvođenje velikih operacija invazije na kopnu.

Strategija protiv Hamasa

Iako je postizanje strateškog "iznenađenja" nemoguće s obzirom da je Hamas započeo ovaj rat, IDF verovatno ipak žele da postignu barem taktičko iznenađenje, što zahteva planiranje.

Brojni drugi faktori odlaganja invazije mogli bi da budu pritisak SAD da se izbegnu civilne žrtve, zabrinutost oko izraelskih talaca u Gazi i davanje više vremena Palestincima da se evakuišu.

Još jedan faktor je reakcija SAD i sveta. Trenutno, Izrael oseća ogromnu podršku i smatra da ima više vremena da se pripremi za suočavanje sa Hamasom.

Jedno pitanje koje se postavlja u ovom momentu jeste da li najviši IDF i civilni lideri pogrešno procenjuju trenutak?

Prema Hamasovim podacima, do sada je u Gazi ubijeno nekoliko hiljada Palestinaca, dok su mnogi ranjeni. U prethodnoj izraelskoj invaziji 2014. godine, kada je ubijeno 2.000 Palestinaca, najmanje polovina su bili civili uprkos pokušajima IDF da izbegnu civilne žrtve.

Kada se ti brojevi povećaju, što će verovatno biti kada invazija počne, pojaviće se snažan pritisak SAD i sveta da se zaustavi. Takođe, navodi "Džeruzalem post" pozivajući se na svoje izvore, još niko nije odlučio šta će biti sa Gazom nakon što IDF navodno sruše Hamasovu vlast.

Ovaj i svi drugi gore navedeni faktori su naterali visoke izraelske zvaničnike da se razbacuju superlativima za ono što će učiniti Hamasu... iako suštinski nisu uradili mnogo toga u proteklih nedelju dana.

Tek nakon rata znaće se da li je ovo dodatno vreme potrošeno mudro na izradu pametnijeg i efikasnijeg plana za invaziju i "post-invaziju", ili će se na odlaganje gledati kao na gubitak dragocenih dana da se "promeni stvarnost u Gazi", zaključuje "Džeruzalem post".