"Global tajms": Nema više slobode govora na američkim univerzitetima

Nekada mesta radikalnog razmišljanja sada su u službi diktiranog političkog jednoumlja – od buduće američke elite očekuje se da budu samo papagaji koji mogu da oponašaju i lutke kojima se može manipulisati

Izraelsko-palestinski sukob otkrio je zabrinjavajući trend na američkim univerzitetima – izražavanje podrške Izraelu je bezbedno, dok je propalestinski stav sporan, piše "Global tajms" komentarišući negativne reakcije na proglas studentskih organizacija Univerziteta Harvard koje smatraju da je Izrael odgovoran za nasilje naspram Palestinaca.

Naime, saosećanje prema stradanju palestinskog naroda ili iznošenje stava da oni imaju pravo na otpor može se označiti kao podrška "terorizmu", što će pak imati posledice – direktor hedž fonda i milijarder Bil Akman upozorio je studente da ih antiizraelski stav može koštati karijere na Volstritu.

"Nije ovde reč o sukobu gledišta već o gušenju slobode govora i smanjenju tolerancije za otvorenu diskusiju u SAD", piše list blizak Kineskoj partiji Kine.

Zabrinjavajuće je što se ovo dešava na američkim univerzitetima koji su važili za bastione slobodnog govora i radikalnog razmišljanja. Sada pak imaju jedinstven glas i jedinstven stav, unapred određenu ideologiju koju zahtevaju američke elite i vladajuća struktura što stoji iza nje.

Da li je ovo pokušaj transformacije renomiranih univerziteta koji su proizvodili pravu elitu i nezavisne mislioce?, pita uredništvo "Global tajmsa".

"Čini se da se od buduće američke elite očekuje da budu samo papagaji koji mogu da oponašaju i lutke kojima se može manipulisati. Ovo bi mogao biti znak koji naglašava zaglupljujuće stanje američkog obrazovanja, a ujedno je i preteča opšteg pada SAD", poentira kineski list.

Dodaje da je ovo posebno važno ako se ima u vidu da su upravo studenti od početka Vijetnamskog rata tradicionalno iskazivali skeptični stav prema učešću SAD u ratovima širom sveta.

"Međutim, kako je američka politika postajala sve konzervativnija, a tamošnje elite sticale jaču kontrolu nad javnim mnjenjem, skepticizam je polako nestajao u mejnstrim medijima. S tim u vezi američki univerziteti više nisu mesta razmene nezavisnih stavova već mesta gde se nezavisno mišljenje sukobljava sa snagama kapitala", zaključio je za "Global tajms" naučni saradnik Kineske akademije društvenih nauka Lu Sjeng.