Vučić: Video sam se sa Putinom, kratko smo pričali; Sa Sijem više reči o KiM

Predsednik Srbije je kazao da je bilo reči i o vojno-tehničkoj saradnji, napomenuvši da opremu i naoružanje u ovom trenutku "nemamo odakle da dobijemo"

Razgovori srpske i kineske delegacije bili su izuzetno prijateljski i bilo je više reči o Kosovu i Metohiji nego prethodnih puteva, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Pekingu u okviru foruma inicijative "Pojas i put".

Vučić je istakao i da je video predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, napomenuvši da nisu imali bilateralni susret. "Kratko smo razgovarali, on je imao važan i dug sastanak sa Sijem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom", rekao je predsednik Srbije.

Kazao je novinarima da je primetio da predsednik Rusije, kako je rekao, "puca od samopouzdanja".

"Teško da možete imati važniji bilateralni sastanak od onog koji smo imali danas sa predsednikom Sijem. Izuzetno prijateljski razgovor o svim važnim temama; ovoga puta, čini mi se, za nijansu više nego ranije, govorili smo više o KiM, poštovanju međunarodno pravnih normi, onome kroz šta Srbija prolazi, primeni dvostrukih standarda, nepoštovanju Povelje UN i Rezolucije 1244, i naišli na apsolutno razumevanje naših kineskih prijatelja", istakao je Vučić.

Vučić je Siju zahvalio na izuzetnom gostoprimstvu i srdačnoj dobrodošlici, i poručio da se nada da će imati priliku da u narednim mesecima kineskog predsednika ugosti u Srbiji.

Vojno-tehnička saradnja s Kinom od izuzetnog značaja

Predsednik je napomenuo da je bilo razgovora i o saradnji u svim oblastima ekonomije i privrede, ali i o vojno-tehničkoj saradnji, koja je, kako je rekao, za Srbiju od izuzetnog značaja.

"Ovog trenutka, opremu i naoružanje mi nemamo odakle da dobijemo. NATO zemlje neće da nam isporuče ili ne žele, ili hoće u veoma retkim slučajevima, a sa Rusijom zbog poznatih okolnosti to sada nije realno", rekao je Vučić.

Kako je napomenuo, Srbija mora tražiti prijatelje i na drugim stranama sveta.

"Mi, da bismo opstali kao zemlja koja nije u NATO-u i neće da bude njegov deo, moramo graditi prijateljstva na drugim stranama, a da svoju zemlju i svoje nebo možemo da sačuvamo, nikoga ne ugrožavajući", istakao je Vučić.

Dodao je da je Kina Srbiji pomogla "i oko 'pegaza'. Šta god nam naši govorili, mi bez Kine to nikad ne bismo završili", komentarisao je Vučić novi srpski dron.

Kako je rekao, to je jedan od razloga zašto su mnogi bili "nervozni", ne zato što je Srbija imala više vojske, već "zato što su videli da imamo bolje oružje nego ranije."

Dodao je da Si podržava "slobodnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju."

Reakcija EU na Sporazum o slobodnoj trgovini

Komentarišući reakcije EU o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini koji su prethodno delegacije Srbije i Kine potpisale, Vučić je rekao da je Beograd svestan svojih obaveza.

"Što se tiče sporazuma o slobodnoj trgovini, to je veliki korak napred za nas. Video sam da su iz Evrope rekli to prilikom ulaska... Podrazumeva se, ali mi moramo i da živimo i pre ulaska i moramo da razmišljamo o svojoj deci i svojoj budućnosti", rekao je Vučić i dodao da je Srbija svesna da svi sporazumi o slobodnoj trgovini moraju biti "podvedeni pod krov" ili da ne postoje u pravnom prometu pre pristupa zemlje bloku.

Vučić je istakao da Peking zna da Beograd na deklaracije protiv Pekinga nikada nije reagovao pozitivno, dodavši da se na Srbiju vrši pritisak ne samo zbog Rusije, već i zbog Kine.

Sastanci sa Orbanom, Guterešom...

Napomenuo je da je imao i veoma važne razgovore sa predsednikom Kenije usred vesti da će ta zemlja priznati "nezavisno Kosovo", dodavši da se nada da se to ipak neće dogovoriti i da je pozvao svog kenijskog kolegu u posetu Srbiji.

Istakao je i da je isti poziv uputio "velikom prijatelju srpskog naroda" predsedniku Indonezije Džokom Vidodom.

Vučić je dodao da je razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, ali i sa mnogim drugim zvaničnicima.

Predsednik Srbije je sa Orbanom razgovarao i o predstojećoj sednici Evropskog saveta i "nekih drugih igara koje se tu odigravaju, vezano i za nas i mnoge druge stvari", dodao je, ocenivši da su razgovori bili korisni.

Vučić o KiM

Komentarišući navode premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Beogradu treba uvesti sankcije a zaštititi "Kosovo", Vučić je rekao da "on to traži svaki dan... I svakog dana šalje nove specijalne jedinice da maltretiraju Srbe na KiM. Kurti to traži svaki dan, ali nisam siguran da su svi njime oduševljeni."

Upitan da komentariše objave da će se Francuska povući iz sporazuma EU o viznoj liberalizaciji tzv. Kosova, predsednik Srbije je rekao da je to "odluka zemlje EU.

"Hvala Makronu na mnogim drugim stvarima, za prijateljstvo koje pokazuje prema Srbiji. Za onu primedbu da mi moramo osuditi nasilje u Banjskoj - mi smo to učinili istog dana, nekoliko puta", rekao je Vučić.

Kako je naveo, na Srbiji je da dijalogom pokuša da rešava stvari.

Kurti trikovima hoće da iznudi priznanje "Kosova"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom medijskih napisa da je Kurti nudio predsednici vlade Srbije Ani Brnabić u Tirani papire na potpisivanje, da je u pitanju Kurtijev trik.

Kako je rekao novinarima, Kurti svaki put donosi neki papir koji niko ne želi da potpiše.

"On vam kaže 'doneo sam vam da potpišete deklaraciju o miru' i vi smatrate u tom trenutku da je on doneo nešto lepo da potpišete zato što se tu koristi reč 'mir'. Samo zaboravlja svakome da kaže da deklaraciju o miru mogu da potpišu samo suverene i nezavisne države. Dakle, onog sekunda kada biste potpisali, vi ste priznali nezavisno Kosovo", istakao je Vučić.

Kako je rekao, to je sitnica o kojoj niko ne vodi računa.

"Srećom, mi moramo da vodimo računa o tome i eksperti nam pomažu u poslu koji obavljamo, pa se to ne dešava. To su ti trikovi. On vam kaže 'deklaracija o miru', a ljudi misle da je to uopštena frazeologija koja se tiče mira", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija nije protiv mira, za razliku od samog Kurtija.

"Srbija jeste za mir, ali ne možemo da proglasimo Kosovo nezavisnom državom. To je suština. On meni svaki put donese tri-četiri papira, pa mu ja odgovorim i on onda izlazi napolje da se žali na mene kako ga vređam, a ja mu samo odgovaram u jednoj rečenici. On po ceo dan smišlja te trikove, misli da to kod nekoga može da prođe", zaključio je Vučić.

Novi medijski zakoni "užasni"

Komentarišući Nacrt Zakona o elektronskim medijima koji u poslednjem trenutku nije usvojen, Vučić je rekao da je premijerka Ana Brnabić "danima, nedeljama razgovarala s Evropljanima."

"Ceo dan sedi s Evropljanima i OEBS-om na sastancima. Mene su pitali, ja sam rekao: 'Užasni su zakoni'. Ona kaže: 'To je evropska agenda'. Ja kažem: 'Neću da vam se mešam, to je posao Vlade Srbije.'", rekao je Vučić.

Dodao je da je Brnabić ocenila da su ti zakoni za Srbiju "dobri" i da bi mogli doprineti otvaranje trećeg klastera u decembru.

Razgovori o kineskim investicijama

Takođe je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, ali i o kineskim investicijama, koje su, kako je predsednik Srbije istakao, sve važnije.

"Dva od tri prva izvoznika iz naše zemlje su kineske kompanije", napomenuo je.

Delegacije dve zemlje su takođe razgovarale i o uspostavljanju avio linije između Srbije i Kine, kako preko "Er Srbije", tako preko "Hajnana", rekao je Vučić, dodavši da je Srbija zainteresovana i za letove prema Guančžouu i Šangaju, a ne samo prema Pekingu.