Vojna industrija SAD pred pucanjem? Dodatno opterećena ratom Izraela i Hamasa

Izrael traži municiju, projektile "vazduh-zemlja" i one za raketni sistem "gvozdena kupola", kao i artiljerijsku municiju , ali šta će se desiti ukoliko se u rat u Gazi uključi i Hezbolah?

Američki proizvođači oružja, koji već naoružavaju Ukrajinu i popunjavaju zalihe Pentagona, sada su počeli da opskrbljuju Izrael, što dodatno opterećuje ovu industriju, piše "Fajnenšel tajms".

Za razliku od Ukrajine, koja je primila na stotine tenkova i oklopnih vozila, Izrael traži municiju, projektile za raketni sistem "gvozdena kupola", projektile "vazduh-zemlja" i artiljerijsku municiju kalibra od 120 milimetara.

Ukoliko se sukob u Gazi nastavi, eksperti za naoružanje tvrde da će Izraelskim odbrambenim snagama uskoro biti potrebna ista vrsta navođenih raketnih sistema koji sada nedostaju Ukrajini, uključujući bespilotne letelice i artiljerijska zrna kalibra 155 milimetara.

Predsednik Džozef Bajden je izjavio da SAD mogu da ispune zahteve svojih "saveznika".

"Mi smo SAD, za ime Boga, najmoćnija nacija u istoriji sveta", rekao je Bajden u intervjuu za televiziju "60 minuta", koji je emitovan u nedelju. "Možemo se pobrinuti za oboje i održavati našu odbranu."

Znak za uzbunu za američku vojnu industriju

Analitičari smatraju da je rat u Ukrajini delovao kao znak za uzbunu za američku vojnu industriju, koja se do sada pretežno fokusirala na tehnološki napredne sisteme i zapostavila oružja koja se masovno koriste u kopnenim sukobima.

Za razliku od Ukrajine, Izrael ima sopstvenu odbrambenu industriju, koja nije izložena napadima supersile kao što je Rusija. Izrael već dobija značajnu vojnu pomoć od SAD, u iznosu od skoro četiri milijarde dolara godišnje, uz još oko 500 miliona dolara za vazdušnu i protivraketnu odbranu.

Inače, Izrael je veliki kupac američkog naoružanja. Prema podacima Agencije za bezbednosnu saradnju, Izrael je tokom poslednjih sedam decenija potrošio 53,5 milijardi dolara na američko oružje.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da SAD "brzo obezbeđuju" izraelskoj vojsci dodatne resurse, uključujući municiju. Dve pošiljke američke vojne pomoći prošle nedelje već su stigle u Izrael.

SAD su saopštile da će povećati isporuke projektila za "gvozdenu kupolu", sofisticirani štit protivvazdušne odbrane kratkog dometa, projektovan za zaštitu od raketa i artiljerijskih granata ispaljenih iz Gaze. "Neki presretači za `gvozdenu kupolu` potiču iz zaliha SAD", rekao je anonimni američki zvaničnik iz oblasti odbrane.

Očekuje se da će Bajden od Kongresa uskoro zatražiti dodatnu pomoć i za Izrael i za Ukrajinu. Pomoć Ukrajini je za sada obustavljena, jer su sukobi između republikanaca ovo telo ostavili bez predsedavajućeg.

Presretače za Izrael, takođe poznate kao projektili "tamir", proizvodi američka kompanija RTKS, ranije "Rajteon tehnolodžiz", u saradnji sa izraelskom firmom "Rafael advensed difens sistems", koja ih sklapa u Izraelu.

Sve oči uprte u Hezbolah

Ostalo oružje koje traži Izrael, uključujući sisteme "vazduh-zemlja", SAD bi mogle lakše da obezbede, zahvaljujući velikim ulaganjima u proizvodnju.

Rakete "helfajr" proizvodi kompanija "Lokhid Martin", dok "Boing" proizvodi projektile JDAM i SDB. Kako tvrde analitičari, lakše je povećati proizvodnju projektila JDAM. Osim toga, Izraelu je potrebna artiljerijska municija kalibra 120 milimetara, koje proizvodi "Dženeral dajnamiks".

Akcije kompanija "Lokhid", RTKS, "Nortrop Gruman" i "Dženeral dajnamiks" naglo su porasle posle napada Hamasa na Izrael.

Vrsta rata diktira potrebe za oružjem. Očekivana izraelska kopnena ofanziva u Gazi mogla bi uključiti i Hezbolah, a sukob sa Hezbolahom značajno bi povećao potrebe Izraela za oružjem, što bi Ukrajinu, prema mišljenju analitičara, dovelo u nepovoljan položaj.

"Svi sada gledaju u Hezbolah. Ako se uključi Hezbolah, imaćemo sasvim drugačiju vrstu rata", rekao je Mark Kensijan, viši savetnik Centra za strateške i međunarodne studije.

Ukoliko se Hezbolah ne uključi u sukob u Gazi, vrsta ratovanja za koju se opredeli Izrael odrediće i njegovu potrebu za naoružanjem, dodao je Kensijan. Ukoliko se Tel Aviv opredeli za dugotrajnu kopnenu invaziju na Gazu, naglo će se povećati izraelska potražnja za oružjem.