Velika Britanija poslala brodove da podrže Izrael

Dva broda Kraljevske mornarice prebačena su u istočni Mediteran

Brodovi britanske Kraljevske mornarice prebačeni su u istočni Mediteran kako bi podržali Izrael, u trenutku dok se palestinsko-izraelski sukob pogoršava, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane .

Kako se navodi u njihovoj objavi na društvenoj mreži "Iks", "radna grupa Kraljevske mornarice, uključujući plovila 'Argus' i 'Lajm bej', otišla je iz Gibraltara u istočni Mediteran kako bi ojačala regionalnu stabilnost i obezbedila kapacitete za vanredne situacije u narednim nedeljama".

Brod "Lajm Bej", koji je težak 16.160 tona i dugačak 177 metara - otprilike dvostruko duži od fudbalskog terena - vodi kapiten Angus Bisel. "Argus", koji je težak 28.081 ton i meri 175 metara, predvodi kapetan Ričard Dejvis.

Plovila pripadaju pomoćnoj Kraljevskoj floti, strukturi Kraljevske mornarice koja pruža logističku i operativnu podršku širom sveta vojnim operacijama Kraljevske mornarice.

Tokom Zalivskog rata, 1991. godine, "Argus" je opremljen proširenom i potpuno operativnom bolnicom kako bi preuzeo dodatnu ulogu broda za prijem žrtava, dok je "Lajm bej" desantni brod koji može da prevozi trupe i oklopna vozila.

Kraljevska mornarica tvrdi da je "sposobna da isporuči značajnu borbenu snagu bilo gde u svetu".

Dva broda su napustila Gibraltar pošto je ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao da je Velika Britanija "apsolutno posvećena" međunarodnom pravu, pozivajući Izrael da pokaže uzdržanost jer raste zabrinutost oko sudbine civila u Gazi uoči neposredne ofanzive.

Kleverli je u nedelju naglasio britansku podršku Izraelu, odbivši da kaže da li je britanska vlada zabrinuta da neke od akcija u Gazi predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Postojale su spekulacije da bi  i udarna grupa britanskih nosača, koja trenutno radi u Severnom moru, mogla biti poslata u istočni Mediteran kao odgovor na događaje koji se odvijaju u Izraelu, ali za sada "Kraljica Elizabeta" ostaje u evropskim vodama.