Poziv iz Ankare: Izlazak iz NATO-a je pitanje života i smrti za Tursku

Lider turske partije Rodina kaže da ta zemlja mora da pokaže odlučnost i da se suprotstavi strategiji širenja NATO-a na istok

Turska mora da odbije ratifikaciju članstva Švedske u NATO, a izlazak iz Alijanse je pitanje života i smrti za zemlju, rekao je za "RIA Novosti" Dogu Perinček, lider turske partije Rodina.

Turskoj stižu signali sa Zapada o potrebi da se Švedskoj odobri članstvo u NATO-u do kraja godine, ali ona neće žuriti u ovom procesu, rekao je ranije za "RIA Novosti" diplomatski izvor u Ankari.

"Turska mora odmah da pokaže odlučnost da se suprotstavi strategiji proširenja NATO-a na istok. U prvoj fazi, Narodna skupština Turske mora brzo da stavi ovo pitanje na svoj dnevni red i odbaci pristupanje Švedske. Turska je de fakto ekskomunicirana iz NATO-a. Izlazak iz NATO-a je sada pitanje života i smrti za Tursku", rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, "istupanje iz NATO-a je najefikasnija reakcija protiv američkih zavera".

"Turska, oslobođena NATO-a, ujediniće i konsolidovati svoj unutrašnji front", naglasio je on.

Finska i Švedska su u maju 2022. godine, podnele zahteve za ulazak u NATO. Finska je 4. aprila postala 31. članica Alijanse, dok je Švedska još u procesu čekanja.