Svet

Optužbe, demanti i (nepotpuni) dokazi: Ko je pogodio bolnicu u Gazi?

Palestinske frakcije i Izrael nastavljaju da optužuju jedni druge za tragediju u kojoj je stradalo najmanje 500 ljudi, dok konkretni(ji)h dokaza i dalje nema
Optužbe, demanti i (nepotpuni) dokazi: Ko je pogodio bolnicu u Gazi?www.globallookpress.com © Stringer/dpa

Usled vazdušnog napada na bolnicu El Ahli el Arab u Gazi u utorak, kada je ubijeno najmanje 500 ljudi, skoro momentalno je došlo do zaoštravanja tenzija, dok su optužbe za ovaj zločin poletele sa svih strana.

Odmah nakon incidenta, predsednik Palestine Mahmud Abas proglasio je tri dana žalosti a zatim i otkazao planirani sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, dok je palestinsko ministarstvo zdravlja optužilo Izrael za napad koji je Hamas nazvao ratnim zločinom protiv čovečnosti.

Oštre osude su stigle iz Turske, Irana, Egipta, Katara, Jordana i drugih arapskih zemalja, dok su neki od ovih međunarodnih aktera, poput Teherana, uperili prst u Izrael i na ono što smatraju za američku umešanost u širi sukob. 

Nakon kratkog perioda ćutanja, iz Izraela je stigao demanti Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), u kojem se navodi da obaveštajni podaci tobože pokazuju da je za stradanje odgovorna raketa Palestinskog islamskog džihada, koja je navodno eksplodirala na putu ka izraelskim metama.

IDF je takođe objavio snimke iz drona za koje tvrde da su ključni dokaz da raketa nije bila njihova, dodavši da bi izraelska raketa ostavila krater, a ne zapaljeni parking i krov bolnice izbušen šrapnelima.

Snimci, međutim, ne pokazuju sam trenutak udara rakete, što su primetili i neki korisnici društvenih mreža, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je Izrael i SAD da objave detaljne satelitske snimke, kako bi svet uverili u svoju nevinost.

Portparol IDF Danijel Hagari ustvrdio je da postoje obaveštajne informacije o presretnutom razgovoru između Palestinaca u kojem oni pominju neuspelo lansiranje i rakete koje su promašili cilj, pominjući i pogođenu bolnicu El Ahli el Arabi.  

Palestinski islamski džihad je, pak, optužbe na svoj račun negirao.

Ubrzo nakon tragedije, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su na hitno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a neki od zapadnih lidera koji su se pridružili osudi napada, poput nemačkog kancelara Olafa Šolca, pozvali su i na pokretanje zvanične istrage.

U međuvremenu protesti su se razbukteli diljem muslimanskih zemalja. U Bejrutu, gde je Hezbolah pozvao na "dan besa bez presedana", demonstranti su ispoljili gnev na američkoj ambasadi, dok je u glavnom gradu Jordana, Amanu, gnevna masa palila izraelske zastave i pokušala da upadne u izraelsku ambasadu.

Iako bi primena Okamove oštrice kao logičkog aparata za dokazivanje - da je najlogičnije objašnjenje najčešće i najtačnije - verovatno navela mnoge da okrive Izrael za tragediju zbog toga što su izraelske snage te koje granatiraju Gazu, sva je prilika da će krivac nesumnjivo biti utvrđen tek nakon detaljne istrage. Ako do toga ikad dođe.

image