Si Đinping poručio: Otvaramo nove horizonte globalnog razvoja, kad je Kini dobro, svetu je još bolje

Lider Kine je ukazao da se veliki ciljevi mogu ostvariti samo uz obostrano korisnu saradnju i dodao njegova zemlja nema nameru da modernizuje jedino sebe, već će uložiti napore u modernizaciju svih zemalja sveta

U turbulentnoj međunarodnoj situaciji je izuzetno važno da ostanemo prisebni i odlučni, da budemo odgovorni prema istoriji, narodu i svetu, udružimo snage u prevazilaženju globalnih rizika i izazova, gradimo divnu budućnost za buduće generacije u duhu mira, razvoja, saradnje i obostrane koristi, ističe lider Kine Si Đinping.

Desetogodišnja praksa je pokazala da inicijativa "Jedan pojas, jedan put", na pravoj strani istorije, odgovara logici napretka vremena i otvara pravi put čovečanstvu, uveren je kineski lider.

Kina i njeni partneri su tokom deset godina postojanja inicijative "Jedan pojas, jedan put" uspeli da stvore globalnu mrežu međusobne povezanosti koju čine transportni i informacioni koridori zasnovani na železnici, putevima, vazdušnim i morskim lukama i cevovodima, naglasio je lider Kine Si Đinping.

Ta mreža pokriva kopnene, morske, vazdušne puteve i internet, precizira Si.

Obezbeđen je veliki i neprekidni tok robe, kapitala, tehnologije i ljudi.

"Hiljadama godina kasnije, Veliki put svile ponovo je vitalan. Vozovi, automobili, avioni, jedrenjaci, onlajn kupovina, poput karavana kamila i trgovačke flote u drevnim vremenima, čine veličanstvenu panoramu međunarodne trgovine u eri 'Pojasa i puta'", ističe kineski lider.

Kineska inicijativa "Pojas i put" je osmišljena da pruži dodatni podsticaj razvoju svetske privrede, otvori nove horizonte za globalni razvoj i stvori novu platformu za međunarodnu ekonomsku saradnju, pojašnjava on.

Tokom pandemije kovida 19 je, zahvaljujući "Pojasu i putu", omogućena maksimalna zaštita života i zdravlja ljudi, ističe Si.

"Ukupno, desetine milijardi medicinskih maski i oko dve milijarde doza vakcina je iz Kine isporučeno različitim zemljama, a zajedno smo proizvodili vakcine sa više od 20 zemalja, što je odigralo nezamenljivu ulogu u borbi protiv pandemije. U najtežem periodu u borbi protiv ove bolesti, Kina je dobila dragocenu podršku od više od 70 država", podseća on.

Kad je Kini dobro, svima je dobro

"Kada je sve dobro u svetu, i u Kini je sve dobro. Kada je u Kini dobro, biće dobro i u svetu, i više nego dobro", poručio je kineski lider.

Kina je, zahvaljujući saradnji u okviru inicijative "Pojas i put", svoja vrata otvorila još šire. Kineske provincije udaljene od mora, koje su ranije stajale na mestu "branilaca", sada deluju u poziciji "napadača", saradnja istočne obale Kine i inostranstva je dostigla nove visine, a veze kineskog i svetskog tržišta se kontinuirano zaoštravaju, navodi Si.

Kina je najveći trgovinski partner za više od 140 regiona i njene investicije pokrivaju sve više delova sveta, kaže on i dodaje da je svaka investiciona saradnja simbol prijateljstva, poverenja i nade.

Nemoguće je da se veliki ciljevi ostvare bez obostrano korisne saradnje, smatra Si i navodi da će spremnost na interakciju i koordinaciju pomoći da se prevaziđu sve vrste poteškoća i prepreka, bilo da se radi o geografskoj izolaciji ili ekonomskoj zaostalosti.

"Zemlje koje se brzo razvijaju moraju da dopru do onih koji zaostaju. Važno je da jedni drugima ne budemo 'stranci', da se poštujemo i podržavamo, da jedni drugima želimo najbolje. Na kraju krajeva, pomažući drugima, pomažete sebi. Doživljavanje tuđeg razvojnog uspeha i ekonomske povezanosti kao pretnje i rizika nikako neće doneti bolji život i brži rast", poručuje Si Đinping.