Svet

Kijev izvisio: Najveći evropski saveznik Ukrajine sada šalje oružje Izraelu

Berlin je jedan od glavnih izvora oružja i vojne opreme za Ukrajinu
Kijev izvisio: Najveći evropski saveznik Ukrajine sada šalje oružje Izraelu© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Nemačka vlada će prioritet dati isporukama oružja Izraelu usred sukoba sa Hamasom, piše novinska agencija DPA, pozivajući se na izvore.

Prema rečima neimenovanih vladinih zvaničnika sa kojima je agencija razgovarala, "komercijalne prijave kompanija za izvoz oružja biće obrađene i odobrene u skladu sa trenutnom situacijom" na Bliskom istoku koja je "prioritetna". Drugih detalja o novoj politici nema.

Izveštaj dolazi nakon što je kancelar Olaf Šolc izrazio podršku Izraelu u njegovom sukobu sa Hamasom, rekavši da "postoji samo jedno mesto za Nemačku - to mesto je na strani Izraela".

"Naša sopstvena istorija, naša odgovornost koja proizlazi iz Holokausta, čini nas stalno obaveznim da se zauzmemo za bezbednost države Izrael", rekao je on.

U skladu sa ovim pristupom, ministar odbrane Boris Pistorijus je saopštio da je Berlin vratio Izraelu dve borbene bespilotne letelice "heron" koje je iznajmila nemačka vojska, dodajući da su sada u toku razgovori o obezbeđivanju nemačke municije za izraelske ratne brodove.

Izrael je takođe zatražio od Nemačke zaštitne prsluke, dok je Berlin najavio da će pružiti medicinsku pomoć izraelskim vojnicima i razmotriti druge zahteve za pomoć. Na kraju, Šolc je obećao da će vlasti njegove zemlje "izdati zabranu aktivnosti Hamasa u Nemačkoj".

Nemački kancelar doputovao je juče u Tel Aviv u znak solidarnosti sa Izraelom. Tokom posete, njegova delegacija je morala da bude evakuisana u sklonište za bombe zbog raketnog napada iz Pojasa Gaze, prenelo je nekoliko medija.

Hamas je 7. oktobra pokrenuo iznenadni napad na Izrael, koji je rezultirao hiljadama mrtvih i povređenih sa obe strane. Prema podacima UN-a, do utorka je u regionu zbog neprijateljstava ubijeno ukupno 4.200 ljudi.

Berlin je inače jedan od ključnih saveznika Ukrajine i Kijevu je isporučio vojnu opremu vrednu milijarde dolara, uključujući tenkove "leopard", oklopna borbena vozila i sisteme protivvazdušne odbrane. Moskva je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Kijevu, rekavši da će one samo produžiti sukob.

image