Svet

Istraživanje: 83 odsto Francuza zabrinuto zbog terorizma, pad poverenja u političare

Većina ispitanih ocenjuje da bi proterivanje radikalizovanih stranaca bilo efikasno, ali više od 70 odsto sumnja da će ta mera biti primenjena, uprkos najavama iz Jelisejske palate
Istraživanje: 83 odsto Francuza zabrinuto zbog terorizma, pad poverenja u političare© TANJUG/AP Photo/Michel Euler

Posle napada u Arasu i Briselu, 83 posto Francuza je zabrinuto zbog terorističke pretnje, a imaju vrlo malo poverenja u političare koji treba da se bore protiv te opasnosti, pokazalo je novo istraživanje koje je prenela televizija BFM. 

Francuska je u petak podigla nivo bezbednosti na najviši nivo, nakon terorističkog napada u srednjoj školi u Arasu, kada je čovek koji se zakleo na vernost Islamskoj državi nasmrt izbo jednog nastavnika i ranio još tri osobe. U Briselu je u ponedeljak jedan muškarac ubio dva Šveđanina, a Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

Tri godine nakon smrti Semjuela Petija i nekoliko dana posle smrti Dominika Bernara, škole su poseban izvor brige za roditelje: 61 odsto roditelja školske dece strahuje da bi škola njihovog deteta mogla da bude meta terorističkog napada.

Četiri od 10 ispitanika kažu da nameravaju da promene ponašanje kada je u pitanju svakodnevni život, to jest da izbegavaju izlaske, velike događaje ili turistička mesta.

Proterivanje radikalizovanih stranaca: mera koja se smatra efikasnom

Jelisejska palata je najavila raspoređivanje 7.000 vojnika sa posebnim ciljem nadgledanja javnih mesta, a ministar obrazovanja je obećao istragu o bezbednosti obrazovnih ustanova. 

Ali 59 odsto Francuza ocenjuje da izvršna vlast ne primenjuje sva sredstva neophodna za borbu protiv terorističke pretnje. Štaviše, taj nedostatak poverenja se odnosi na sve političare: za većinu Francuza nijedna opoziciona partija ne bi postupila bolje od izvršne vlasti. 

Donekle je izuzetak Nacionalno okupljanje, jer 38 odsto Francuza smatra da bi ta partija prošla bolje od vlade Elizabet Born u borbi protiv terorizma.

Emanuel Makron je zatražio od policije da pročešlja dosijee radikalizovanih pojedinaca koji će verovatno biti proterani iz Francuske, objavila je Jelisejska palata. 

To uključuje "obezbeđivanje da svi koji su radikalizovani mogu da budu proterani ili ubrzavanje postupaka", kao i ponovnu proveru da nije bilo propusta, precizirano je iz Jelisejske palate.

Za 75 odsto ispitanih, proterivanje svih stranaca koje obaveštajne službe smatraju opasnim je efikasna mera za borbu protiv terorizma u Francuskoj. Ipak, čak 77 posto smatra da ta mera neće biti primenjena.

image