Belgijski zvaničnici znali sve o teroristi iz Brisela - samo ne i kako da ga zaustave

Belgijske vlasti su znale ko je napadač koji je ubio dve osobe u Briselu

Napadač koji je u ponedeljak uveče ubio dvojicu švedskih fudbalskih navijača  bio je na radaru vlasti od 2016. godine zbog navodnih džihadističkih veza, priznali su belgijski zvaničnici.

Državne agencije za sprovođenje zakona su nekoliko puta obaveštene da je potencijalno opasan. On je, takođe, živeo u zemlji ilegalno i trebalo je da bude proteran nakon što mu je odbijen zahtev za azil 2020. Umesto toga, on je krenuo u ubilački pohod, proveo je noć u bekstvu pre nego što ga je policija ubila u utorak ujutro, piše "Politiko".

Priča o napadaču rođenom u Tunisu otkriva nedostatke sistema koje je Belgija stvorila nakon masovnih obaveštajnih neuspeha uoči terorističkih napada u kojima su ubijene stotine u Parizu i Briselu 2015. i 2016. godine.

Ovaj 45-godišnjak nije ranije osuđivan, ali je belgijskim organima za sprovođenje zakona poznat po nizu "sumnjivih aktivnosti", uključujući trgovinu ljudima i pretnju bezbednosti države, rekao je ministar pravde Vinsent Van Kvikenborn novinarima u utorak tokom improvizovane štampe konferencija u cik zore.

Belgijske vlasti su prvi put u julu 2016. od policije druge, neimenovane zemlje dobile informacije da je napadač "radikalizovan" i da razmišlja o odlasku u "zonu sukoba, u džihad", dodao je ministar.

Ipak, ime ubice nikada nije dodato na saveznu listu za praćenje terorizma, sastavljenu posle terorističkih napada na briselski aerodrom i metro stanicu 2016.

Neuspeh obaveštajne službe

"Informacije su proverene, ništa drugo nije moglo da se uradi", dodao je Van Kvikenborn, tvrdeći da su obaveštajne službe u to vreme bile preplavljene "desetinama izveštaja te prirode dnevno" jer su Belgija - i Evropa - prolazile kroz "istinsku terorističku krizu".

"Iako je bio poznat organima za sprovođenje zakona, nije bilo konkretnih naznaka njegove radikalizacije - zato nije bio na listi" terorista, rekao je ministar.

Ranije ove godine, Tunišanin je uhapšen i ispitan nakon što je navodno pretio stanovniku centra za azil koji ga je optužio da je osuđen za terorizam u svojoj zemlji. Ovo je navelo belgijsku saveznu policiju da ga istraži.

Operativna grupa za borbu protiv terorizma trebalo da se sastane 17. oktobra - ali je napadač udario noć ranije.

I naredba da se izbaci iz zemlje takođe je "pala između pukotina".

Nakon što mu je odbijen azil u oktobru 2020. godine, poslato mu je zvanično pismo u kojem mu se nalaže da napusti Belgiju.

Ali, prema rečima državnog sekretara za azil i migracije Nikole De Mor, pismo nikada nije predato jer on nije bio kod kuće u vreme isporuke?!