Egzotika: Francuskoj preti epidemija denga groznice

Rast temperature mogao bi da podstakne povećanje zaraze od 50 puta, pokazuju nove projekcije

Ako temperature nastave da rastu sadašnjom stopom, do kraja decenije bi u Francuskoj moglo da bude registrovano više od 3.000 slučajeva denga groznice godišnje, što je drastičan skok u odnosu na 65 slučajeva zabeleženih 2022. godine, pokazuju nove projekcije.

Analiza kompanije za analizu podataka "Erfiniti" ukazuje na verovatno 50-struko povećanje lokalnih slučajeva denga groznice u Francuskoj do 2030. Tigrasti komarac koji prenosi bolest obično se nalazi u tropskim klimama, ali je poslednjih godina otkriven u većem delu Francuske.

"Vrelija i vlažnija klima će pomoći širenju bolesti i u bogatim i u siromašnim zemljama, a zagrevanje okeana dodatno će povećati zabrinutost", navodi se u saopštenju.

Dok denga obično rezultira blagim simptomima ili i nema, u nekim slučajevima zaraženi može da ima visoku temperaturu, jake glavobolje i povraćanja. Teška infekcija može izazvati krvarenje iz desni, bol u stomaku i, u nekim slučajevima, smrt.

"Ako temperature nastave da rastu onda bismo mogli da vidimo da bolest postaje endemska u južnoj Evropi", rekla je Luiz Bler, direktorka "Erfinitija" za analizu i uvide. Prema njenim rečima inovativne vakcine mogu da pomognu u obuzdavanju denga groznice.

Stručnjaci su zabrinuti da bi ovaj fokus na medicinske proizvode za bogate zemlje kao što je Francuska mogao otežati nabavku lekova koji spasavaju život onima kojima su najpotrebniji u zemljama u kojima je denga dugo bila endemska.