Svet

Posle terorističkog napada, Brisel i Stokholm traže efikasniju kontrolu granica i repatrijaciju

"Evropski pakt o migraciji treba da se zalaže za bolju kontrolu na granicama, ali i za koordinisanu evropsku politiku povratka", rekao je premijer Belgije
Posle terorističkog napada, Brisel i Stokholm traže efikasniju kontrolu granica i repatrijaciju© Tanjug/AP/Martin Meissner

Belgijski i švedski premijeri pozvali su danas na bolju kontrolu na granicama i pojačanu repatrijaciju, nakon što je ilegalni migrant iz Tunisa ubio dvojicu Šveđana i ranio trećeg u centru Brisela.

Muškarac je u medijskim izveštajima identifikovan kao 45-godišnji migrant iz Tunisa Abdesalem Lasued. Belgijska policija ga je ubila u utorak.

Belgijski premijer Aleksandar de Kru i švedski premijer Ulf Kristerson odali su počast dvojici Šveđana postavljajući vence i švedski fudbalski šal i majicu na mesto gde su ubijeni, prenosi AFP.

Kristerson se zahvalio de Kruu na podršci, dok je belgijski premijer, na konferenciji za novinare ispred zgrade u kojoj se napad dogodio, obećao da Švedska uvek može da računa na njih.

Dvojica lidera su takođe pozvala na koordinisanu politiku povratka migranata, pošto blok trenutno radi na reviziji evropskih pravila o migracijama.

Napad je doneo veću hitnost po ovom pitanju nakon što je otkriveno da je napadač podneo zahtev za azil u Belgiji 2019. godine, ali da je odbijen 2020.

Vlasti su pokušale da mu uđu u trag kako bi mu izdale zahtev da ode iz zemlje, ali nije mogao da bude pronađen.

"Evropski pakt o migraciji treba da se zalaže za bolju kontrolu na granicama, ali i za koordinisanu evropsku politiku povratka", rekao je de Kru.

"Moramo biti u stanju da zaštitimo svoje granice. Moramo da znamo ko je u Švedskoj. Da li su ovde legalno ili ilegalno? Ako nisu ovde na legalan način, dužni su da napuste zemlju. Moramo da zaštitimo svoje evropske granice", rekao je Kristerson.

Premijerima Belgije i Švedske pridružila se i šefica EK Ursula fon der Lajen, koja je rekla da Brisel želi da uvede stroža pravila.

Trenutno, pravila nalažu da je na državama članicama da li žele nekoga prisiliti da se vrati u svoju zemlju, ali Brisel želi da napravi da bude obaveza za sve zemlje da vraćaju ljude koji borave ilegalno.

"Moramo to hitno promeniti", rekla je fon der Lajen.

image