Svet

Mask demantovao da će blokirati Iks u Evropskoj uniji

Navodi o povlačenju aplikacije ili onemogućavanju pristupa istoj članovima koji žive u Evropskoj uniji pojavili su se nakon što nije razrešeno na koji način mreža krši evropski Zakon o digitalnim uslugama
Mask demantovao da će blokirati Iks u Evropskoj uniji© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Pošto su se internetom proširili navodi "Biznis insajdera" da Ilon Maks namerava da povuče svoju društvenu mrežu Iks iz Evrope, američki biznismen je to demantovao.

"Još jedna laž 'Biznis insajdera'. Oni nisu prava publikacija", napisao je Mask na Iksu.

Naime, pomenuti list je objavio da imajući u vidu da EU nije pružila jasne odrednice koje mere treba preduzeti da bi društvena mreža Iks funkcionisala u skladu sa Unijinim standardima, a koje ta platforma, po rečima evropskog komesara za unutrašnje tržište Tijerija Bretona, navodno krši, vlasnik nekadašnjeg Tvitera Ilon Mask razmatra da povuče tu mrežu iz Evrope.

Po njihovim izvorima, američki biznismen je o Zakonu o digitalnim uslugama razgovarao s Bretonom, ali pošto ništa nije razrešeno, Mask je rešio ili da povuče aplikaciju iz regiona ili da blokira pristup istoj članovima koji žive u Evropskoj uniji.

Pomenuti evropski zakon stupio je na snagu u avgustu i propisuje da sve velike onlajn-platforme imaju transparentne sisteme za uklanjanje "lažnih, obmanjujućih i štetnih informacija".

Kako je počeo izraelsko-palestinski sukob na Iksu se, po evropskim standardima, objavljuje sve više spornog sadržaja, tj. mreža krši Zakon o digitalnim uslugama.

Prošle sedmice Breton je sugerisao da Iks širi "ilegalne sadržaje i dezinformacije" o izraelsko-palestinskom sukobu, te zahtevao da Mask u roku od 24 sata odgovori na njegovo pismo i kontaktira s "odgovarajućim organima za sprovođenje zakona".

Mask je pak odgovorio da mu EU nije pružila nijedan primer dezinformacija koje su plasirane na mreži.

Ukoliko EU utvrdi da Maskova mreža krši pomenuti zakon, očekuju je kazne – ili tzv. periodične ili novčane kazne do šest odsto prihoda kompanije.

image