Svet

Novi diplomatski skandal na pomolu: Nju Delhi zahteva da Berlin obezebedi dovoljno gasa

Snabdevanje Indije gasom prekinuto je u maju, nakon što su uvedene sankcije Rusiji i nakon što je Nemačka preuzela kontrolu nad ispostavom "Gasproma" u ovoj zemlji
Novi diplomatski skandal na pomolu: Nju Delhi zahteva da Berlin obezebedi dovoljno gasawww.globallookpress.com © Karl-Heinz

Prepirka oko prirodnog gasa eskalirala je u diplomatsku borbu između Berlina i Nju Delhija koji zahteva da Nemačka ispuni ugovorne obaveze i obezebedi ugovorene količine gasa, piše "Blumberg".

Diplomate su pozvane da pokušaju da reše nesporazum oko prekida isporuke tečnog prirodnog gasa Indiji od strane nemačkog ogranka "Gasproma"  koji, od aprila ove godine, kontroliše nemačka država koja ga je nazvala "Sekjuring enerdži for Jurop". Problem sa nedostatkom gasa Indija, takođe, pokušava da reši direktnim pregovorima sa Rusijom.

Snabdevanje Indije gasom Nemačka je prekinula u maju, nakon što su uvedene sankcije Rusiji, ali Nju Delhi smatra da bi Nemačka trebalo da pronađe način da ispuni ugovorne obaveze.

U međuvremnu, Indija plaća rekordne iznose da bi se snabdela ovim energentom i to pod uslovom da ga uopšte ima na tržištu. Neki dobavljači u južnoj Aziji jednostavno su otkazali dugo očekivane isporuke zarad boljih ponuda nekih drugih država.

Takođe, singapurska ispostava nekadašnje nemačke filijale "Gasproma" saopštila je u septembru da ne može da ispuni svoje ugovorne obaveze kada su u pitanju isporuke gasa. "Sekjuring enerdži for Jurop" plaća penale, ali ta suma je apsolutno nedovoljna da najveća indijska gasna kompanija "GAIL" pokrije kupovinu gasa koji im nedostaje. 

Indijska kompanija  smanjila je snabdevanje kupcima, pa čak i proizvodnju u sopstvenoj fabrici.

"Gail" je potpisao dvadesetogodišnji ugovor sa "Gaspromom" 2012. godine u kojem je navedeno daće Indiji biti na raspologanju u proseku 2,5 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje. 

image