Svet

Britanija i EU pozivaju saveznike da bojkotuju Rusiju na G20

Zvaničnici će na ovaj način, kako navodi britanski "Telegraf", poslati "poruku mira" da s jedne strane postoji složna koalicija, a s druge izolovana Rusija
Britanija i EU pozivaju saveznike da bojkotuju Rusiju na G20www.globallookpress.com © Carola Frentzen

Velika Britanija i Evropska unija planiraju da učine "sve što je moguće" da izoluju Rusiju na samitu G20 na Baliju. Zvaničnici EU rekli su za britanski "Telegraf" da će ignorisati ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, te da ohrabruju svoje saveznike da napuštaju zasedanje kada govori delegacija Moskve.

"Pokušavamo da sarađujemo s partnerima kako bismo veoma, veoma, veoma čvrsto pokazali šta međunarodna zajednica misli o svim zločinima, zverstvima i nezakonitim akcijama Rusije (u Ukrajini)", rekao je portparol službe EU za spoljne poslove i dodao da to znači da obeshrabruju učesnike da se sastanu s Lavrovom ili s bilo kim iz ruske delegacije, kao i da sugerišu ljudima da izađu iz sale kada Rusija treba da govori.

"Telegraf" prenosi ocene zvaničnika da će se na ovaj način poslati "poruka mira" i da će s jedne strane postojati složna koalicija, a s druge izolovana Rusija.

Uprkos izveštajima da Vašington podstiče Kijev da bude otvoreniji za mirovne pregovore s Rusijom, Evropljani će svojim akcijama na Baliju jasno staviti do znanja da se pregovori moraju odvijati pod uslovima prihvatljivim za Ukrajinu.

Ipak, isti izvori "Telegrafa" kažu i da je realno da će Kina i Rusija sarađivati na ublažavanju svake zajedničke izjave koja poziva na deeskalaciju. Zvaničnik EU opisao je odnos Moskve i Pekinga kao "prijateljstvo bez ograničenja", dodajući: "Kinezi i Rusi blisko sarađuju."

image