Novi napad na bolnicu, traži se evakuacija?; SAD pritiska Izrael - odložite kopnenu invaziju

Sukob Hamasa i Izraela traje već četrnaest dana, a bilans poginulih na obe strane dostigao je 5.000,među kojima je 1.524 dece i 1.000 žena

Hamas je danas oslobodio dve američke državljanke, majku i ćerku koje su se vratile u Izrael. 

Izraelska vojska je objavila da su ubili visokog operativca Hamasa.

SAD i Evropska unija vrše pritisak na Izrael da odloži kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze kako bi dobili na vremenu za tajne pregovore uz učešće Katara o oslobađanju talaca.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš posetio je granični prelaz Rafa između Egipta i pojasa Gaze i pozvao sve aktere da omoguće ulazak humanitarne pomoći. 

Predsednik SAD Džozef Bajden je za vreme obraćanja u Ovalnoj kancelariji apelovao na Amerikance da podrže finansiranje Izraela i Ukrajine desetinama milijardi dolara. On je rekao da će poslati hitan zahtev Kongresu da odobri oko 100 milijardi dolara tokom sledeće godine. 

U izraelskom napadu u centru Gaze pogođen je kompleks grčke pravoslavne crkve Svetog Porfirija.

Sve informacije iz minuta u minut mogli ste da pratite u našem blogu uživo.

20. okt 2023 • 22:13

Izraelska vojska objavila da gađa pozicije Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage saopštile su da izvode nove vazdušne napade na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na današnje raketne napade na severni Izrael.

Bi-Bi-Si odbija da Hamas naziva teroristima

Britanska televizijska i radio kompanija Bi-Bi-Si je,  i nakon pritisaka od vlasti i incidenta u sedištu kompanije odbila da koristi termin "militanti" za Hamas već koristi termin "zabranjena teroristička organizacija",prenosi "RIA Novosti" 

Ranije je "Skaj njuz" izvestio da je sedište Bi-Bi-Sija u Londonu poliveno crvenom bojom zbog odbijanja da pripadnike palestinskog pokreta Hamas nazove "teroristima".

Između ostalih i britanski ministar odbrane Grant Šaps takođe je komentarisao Bi-Bi-Si, i istakao da je ova kompanija "na ivici sramote".

Crveni polumesec: Izrael zahteva evakuaciju bolnice u Gazi

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je izraelska vojska obavestila bolnicu Al Kuds u severnoj Gazi da moraju da se evakuišu, i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno reaguje povodom toga.

očigledno uoči predstojećeg napada na medicinski centar ili okolinu.

Crveni polumesec kaže da bolnica služi kao utočište za više od 400 pacijenata i oko 12.000 raseljenih civila.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i da spreči još jednu katastrofu kao što je bolnica Al-Ahli", objavila je humanitarna organizacija na platformi Iks.

Oslobođeni taoci stigli u Izrael

Džudit i Natali Raanan vratile su se u Izrael nakon što su ih oslobodili teroristi Hamasa, koji su ih držali kao taoce od napada 7. oktobra, saopšteno je iz kabineta  premijera Benjamina Netanijahua.

Izaslanik izraelskog premijera zadužen za taoce Gal Hirš, zajedno sa zvaničnicima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), sastao se sa oslobođenim taocima na granici sa Gazom i trenutno ih prebacuju u obližnju vojnu bazu, gde ih čeka rodbina, saopšteno je iz izraelske vlade.

"Vlada Izraela, IDF i ceo bezbednosni sektor uložiće sve napore da bi se locirali i kući vratili svi taoci", dodaje se u saopštenju.

Liban pozvao Izrael da proglasi prekid vatre na 48 sati

Libanski ministar spoljnih poslova pozvao je Izrael da proglasi prekid vatre na 48 sati, prenose "RIA Novosti".

Hamas poručio Turskoj: Potrebno je mirno okruženje za razmenu zarobljenika

Političko krilo palestinskog pokreta Hamas poručilo je tokom pregovora sa Turskom da je za početak procesa razmene zarobljenika sa Izraelom potrebno mirno okruženje, izjavio je u turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Ministar je podsetio da se jedan broj zemalja obratio Ankari sa zahtevima za pomoć u oslobađanju zatvorenika.

"Ulažemo napore u tom pravcu. Hamas je tokom sastanka sa nama izjavio da je za sprovođenje inicijativa neophodno mirno okruženje i određeni proces", rekao je Fidan u intervjuu za televiziju TRT Haber.

Oslobođeni taoci iz se nalaze u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta

Taoci oslobođeni u Pojasu Gaze trenutno se nalaze u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, prenosi Rojters.

Izraelska vlada je, takođe, potvrdila da je Hamas oslobodio dvoje talaca.

Iz palestinskog Hamasa su prethodno saopštilo da su oslobodili dve američke državljanke.

UN: Dostava humanitarne pomoći je pitanje života i smrti za decu u Gazi

Ujedinjene nacije su saopštile da je dostava humanitarne pomoći Pojasu Gaze pitanje života i smrti za decu na ovoj teritoriji gde su zalihe vode, hrane, lekova i goriva pri kraju.

"Dostava pomoći je pitanje života i smrti za decu u Gazi. Voda, hrana, lekovi, gorivo i druge osnovne potrepštine su na izmaku. UNICEF je poslao zalihe u Egipat u blizini prelaza Rafa, ali je potrebna hitna "humanitarna pauza" u Gazi da bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći, navodi se u saopštenju.

Egipat nije kriv za zatvaranje prelaza Rafa

Ne treba kriviti Egipat za zatvaranje prelaza Rafa između Pojasa Gaze i Egipta "uprkos izraelskim ciljanim napadima i odbijanju da se otvore granice i pusti pomoć", rekao je portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zejid.

On je na platformi Iks naveo da "prelaz Rafa otvoren i da Egipat nije odgovoran za to što državljani trećih zemalja ne mogu da izađu", prenosi Rojters.

Nešto ranije, generalni sekretar UN Antonio Gutereš je izrazio frustraciju kada je govorio ispred još uvek blokiranog prelaza Rafa, javlja Bi-Bi-Si.

Britanski javni servis napominje da nije jasno zašto današnji eksperimentalni konvoj pomoći od 20 kamiona nije prešao u Pojas Gaze.

Gutereš je govorio o "uslovima i ograničenjima" na koje je trebalo obratiti pažnju, ali nije precizirao detalje.

Uprkos dogovoru između Izraela i Egipta, koji je postignut posredstvom predsednika SAD Džozefa Bajdena, čini se da još uvek ima pitanja koja treba rešiti.

Izrael insistira da kamioni prevoze samo hranu, vodu i lekove i da ništa od toga ne stigne do Hamasa.

Upitan o zastoju propuštanja pomoći, visoki izraelski zvaničnik rekao je za Bi-Bi-Si da postoje "tekuća pitanja koja se rešavaju", dodajući da postoje "dobre šanse" da 20 kamiona u subotu uđe u Gazu.

UN, međutim, navodi da je to samo mali deo onoga što je potrebno.

"Blumberg": SAD i Evropska unija pritiskaju Izrael da odloži kopnenu ofanzivu

SAD i Evropska unija vrše pritisak na Izrael da odloži kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze kako bi dobili na vremenu za tajne pregovore uz učešće Katara o oslobađanju talaca, prenosi "Blumberg", pozivajući se na neimenovane izvore.

Pregovori sa Hamasom su osetljivi i postoji mogućnost da bi mogli da propadnu, ali postoje znaci da bi pokret mogao da pristane da oslobodi barem neke civile bez zahteva od Izraela da zauzvrat oslobodi svoje zatvorenike, navodi list. 

Premijer Palestine: Slepa podrška Izraelu je "dozvola za ubijanje"

Palestinski premijer Mohamed Štaje nazvao je slepu podršku Izraelu "dozvolom za ubijanje" i izrazio nadu da SAD neće ići u tom pravcu.

"Slepo podržavati Izrael je dozvola za ubijanje. Nadam se da Sjedinjene Države neće ići u tom pravcu. Izrael nije egzistencijalna pretnja. Bela kuća i predsednik treba da pozovu strane da sednu i zajedno pronađe mirno rešenje Ohrabrivanje Izraela da ubija narod Gaze neće uspeti rešenja", rekao je Štaje u intervjuu za Si-En-En.

On je napomenuo da ubijanje dece, žena i staraca u Pojasu Gaze, kao i uništavanje crkava i džamija, nisu  akcije protiv Hamasa i ocenio da je ovo "rat protiv Palestinaca, gde god da se nalaze".

Palestinski premijer je istakao da ne veruje da sadašnje rukovodstvo SAD ima političku volju da okonča sukob između Izraela i Palestine i pozvao na kolektivne međunarodne napore i podršku rezoluciji.

IDF objavio da je ubio visokog operativca Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da su eliminisale višeg člana Hamasove jedinice za "razvoj strateškog naoružanja", Mahmuda Sabiha.

"IDF je ubio visokog člana Hamasove jedinice za strateško naoružanje", saopštio je IDF na na svom Telegram kanalu.

Napominje se da je pokojni Mahmud Sabih radio kao viši inženjer i šef jedinice u odeljenju za projekte i razvoj, pomažući u prenošenju informacija o proizvodnji oružja i bespilotnih letelica.

Hiljade demonstarnata kod Kapitola traži prekid vatre u Pojasu Gaze

Hiljade demonstarnata okupilo se kod Kapitola u Vašingtonu tražeći prekid vatre u Pojasu Gaze, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Kongresmenka Mardžori Tejlor Grin je izjavila da su zbog protesta  pojačane mere bezbednosti u blizini Kapitola.

Mnogi okupljeni su došli u tradicionalnoj odeći: žene u hidžabima, a muškarci u arafatima. 

Takođe, nekoliko desetina muslimana prisutnih na demonstracijama počelo je da se moli. Protest je trenutno miran, a većina demonstranata sedi na zemlji i sluša govore.

Oglasile se sirene u Aškelonu i Ašdodu

Izraelska vojska je objavila da su se sirene za vazdušni napad ponovo oglasile u izraelskim gradovima Aškelonu i Ašdodu

Hamas oslobodio dve američke državljanke: Oslobođene majka i ćerka

Hamas je saopštio da je iz humanitarnih razloga oslobodio dve američke državljanke.

Kako je objavio "Tajms of Izrael", u pitanju su majka i njena ćerka.

Taj korak usledio nakon napora Katara da dokaže američkom narodu i svetu da su tvrdnje američkog predsednika Džoa Bajdena i njegove fašističke administracije lažne i neosnovane", rekao je portparol Hamasa, ali nije precizirao ko je oslobođen

Izrael još nije potvrdio ovu vest.

Erdogan poručio: Spasite Bliski istok od ludila koje podstiče Zapad

Situacija na Bliskom istoku je ludilo koje podstiče Zapad, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Umesto da preokrene svoje greške i da se ponaša državnički, izraelska administracija deluje kao organizacija koja provocira vanregionalne igrače. Naš region mora biti spašen od tog ludila koje podstiču zapadne zemlje i legitimišu zapadni mediji", kazao je Erdogan i pozvao sve države i međunarodne organizacije da iskreno podrže inicijative za brzo uspostavljanje primirja u Gazi.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Lekari bez granica: Zbog nestašice lekova, svi povređeni u Gazi neće dobiti lekarsku pomoć

Izvršna direktorka američkog ogranka međunarodne humanitarne organizacije Lekari bez granica Avril Benoa kaže da nedostatak sanitetskog materijala u Pojasu Gaze, uključujući lekove za anesteziju, može da primora lekare da biraju između pacijenata prilikom izvođenja operacija, "prenosi TASS.

"Postoji pravi nedostatak anestetika. Hirurški timovi će biti primorani da štede novac. Moraće da biraju ko će dobiti lek, a ko ne, ko će dobiti operaciju koja spašava život, a ko ne", rekla je Benoa za Si-En-En .

Benoa je ispričala da se kontakt sa timom Lekari bez granica, koji radi u bolnici Al-Šifa u Gazi, često gubi zbog nestanka struje, nemogućnosti punjenja telefona i problema sa mobilnom komunikacijom a da zbog toga, organizacija ne dobija uvek ažurne informacije u "realnom vremenu i dodala da je "ono što sa sigurnošću znamo je da rezerve goriva dostižu kritično nizak nivo“, primetila je ona.

"Ovo je pitanje života i smrti. Neophodno je da stigne humanitarna pomoć", uveren je izvršni direktor organizacije.

Sukobi na propastinskom protestu u Egiptu

Na protestu u Egiptu, na Trgu Tahrir, došlo je do sukoba između egipatskih snaga bezbednosti i demonstranata.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti izrazili podršku Palestini i skandirali protiv države.

Iran upozorava: Izraelska kopnena operacija pogoršaće situaciju u Gazi

Izraelska kopnena operacija u Gazi zakomplikovaće situaciju, izjavio je iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani tokom telefonskog razgovora sa iračkim kolegom Sabetom Muhamedom Saidom.

"Ulazak izraelske vojske u Gazu i izvođenje kopnene operacije zakomplikovaće situaciju sa humanitarne i bezbednosne tačke gledišta", kazao je Aštijani.

Detaljnije pročitajte ovde.

Palestinski Crveni polumesec: Više povređenih u okršajima na Zapadnoj Obali

Nekoliko ljudi povređeno je u petak u sukobima između Palestinaca i izraelskih snaga u nekoliko oblasti na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi se u saopštenju palestinskog Crvenog polumeseca (PRSC).

PRCS je saopštio da su njegovi zaposleni videli ljude koji su bili povređeni "bojevom municijom" u Rakelinoj grobnici u Vitlejemu, na kontrolnom punktu Huvara južno od grada Nablusa i na severnom kontrolnom punktu Birzeit.

U saopštenju se takođe navodi da je jedan 14-godišnjak povređen i da su ga zadržale izraelske snage.

"Povređenima je ukazana prva pomoć i oni su prevezeni u bolnicu", saopštili su iz PRCS.

Avion sa lekovima sleteo u Egipat

Još jedan avion sa medicinskom opremom i lekovima Svetske zdravstvene organizacije namenjene Gazi, sleteo je danas na egipatski aerodrom Al-Ariš, saopštila je, objavila je na platformi Iks, regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za istočni Mediteran.

U pošiljci je, kako se navodi, bilo devet tona opreme SZO, uključujući i "hirurške instrumente za 1.000 operacija, tankere sa vodom i šatore", prenosi Si-En-En.

"Spremni smo da isporučimo puno opreme koja može da spase živote. Ono što je sada potrebno je momentalna i neometana isporuka opreme u Gazu", dodao je regionalni SZO.

Aerodrom Al-Ariš na Sinaju, nalazi se oko 45 kilometara od graničnog prelaza Rafa sa Gazom, koji je i dalje zatvoren.

Novinari su posetili grad Nir Oza nakon napada Hamasa

Novinari su zabeležili scene opustešnog grada nakon napada militanata Hamasa.

U Libanu održane demonstracije u znak podrške stanovnicima Gaze

U Bejrutu i ​​Tripoliju održane su demonstracije u znak podrške stanovnicima Pojasa Gaze u kojima su učestvovale hiljade libanaca, javljaju dopisnici "RIA Novosti".

Demonstracije u dva najveća grada Libana organizuju libanske političke partije i palestinski pokreti.

Sunak s Abasom: Hamas ne predstavlja palestinski narod; Posvećenost rešenju s dve države

Britanski premijer Riši Sunak sastao se sa predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom tokom njegovog putovanja u Egipat u petak.

Dvojica lidera su "osudila Hamas" i naglasila da ta organizacija ne predstavlja palestinski narod", navodi se u saopštenju Sunakove kancelarije.

Britanski premijer je takođe izrazio "duboko saučešće zbog gubitka života civila u Gazi" i ponovio britansku "dugogodišnju posvećenost rešenju o dve države", navodi se u saopštenju.

Palestinci nose ruske zastave i portret Putina tokom demonstracija

Mnogi Palestinci polažu velike nade da će upravo Rusija zaustaviti stradanje palestinskog naroda u sukobu sa Izraelom.

Na ulicama grada Hebrona na velikim demonstracijama organizovanim protiv izraelskog napada i rata u Gazi, Palestinci nose portrete ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske zastave, prenosi RT Internešnal.

Rusija u kontaktu sa Hamasom o oslobađanju talaca

Ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov rekao je danas da je Moskva u kontaktu sa predstavnicima Hamasa kako bi se oslobodili taoci koje je ova militantna grupa otela 7. oktobra.

"Naravno, imamo kontakte sa predstavnicima Hamasa, i pre svega, naši kontakti su usmereni ka spašavanju sa mesta gde se taoci sada nalaze", prenela je ruska "Izvestija" reči Viktorova.

Izrael je rekao da neće obustaviti blokadu Gaze dok se ne oslobodi oko 200 talaca, dok "Tajms of Izrael" prenosi da ih može biti i do 250.

Pored Rusije, još najmanje pet država tvrdi da je u kontaktima sa Hamasom o oslobađanju talaca, piše "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska: Pogođeno nekoliko komandnih centara Hamasa u Gazi

Izraelska vojska je u petak pogodila nekoliko komandnih centara, lansirajući položaje i podzemne infrastrukturne objekte palestinskog pokreta Hamas u pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

"Od jutros je ID nastavio sa udarima terorističkih ciljeva u Pojasu Gaze, uključujući brojne vojne komandne centre, punktove za lansiranje protivtenkovskih raketa i podzemnu infrastrukturu koja pripada terorističkoj organizaciji Hamas", navodi se u saopštenju na društvenim mrežama.

Izrael: Rekordan broj građana zatražio dozvolu za nošenje oružja

Izraelsko ministarstvo za nacionalnu bezbednost objavilo je da su od napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra, značajno povećani zahtevi za izdavanje dozvola za nošenje oružja.

"Došlo je do skoka od nekoliko stotina procenata u zahtevima za nošenje oružja. Od početka neprijateljstava, oko 100.000 civila je zatražilo dozvolu", navodi se u saopštenju, preneo je Si-En-En.

Bivši izraelski premijer: Netanijahu odgovoran za napada Hamasa

Bivši izraelski premijer Ehud Barak rekao je da je sadašnji premijer Benjamin Netanijahu delimično kriv za napad radikalnog palestinskog pokreta Hamas na Izrael.

On je napomenuo da je, uprkos upozorenjima vojnih i obaveštajnih zvaničnika, aktuelni šef vlade promovisao reformu pravosuđa, koja je podelila društvo i time oslabila zemlju, prenosi TASS.

"Netanijahu snosi ličnu odgovornost za najveći neuspeh u istoriji Izraela", rekao je Barak u intervjuu za nemački magazin "Špigl" . 

Barak je dodao da bi "u mnogim drugim zemljama šef vlade u takvoj situaciji podneo ostavku". 

Abas odbio telefonski razgovor s Bajdenom

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas odbio je telefonski razgovor sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom tokom njegove posete Izraelu u sredu, izvestili su u petak izraelski državni mediji.

Pozivajući se na palestinski izvor sa Zapadne obale, novinska agencija Kan je rekla da je Bajdenov tim pokušao da dogovori razgovor između lidera, ali je Abas odbio zahtev.

Bajden i Abas su razgovarali telefonom u subotu, a američki predsednik je obećao da će podržati napore za "dopremanje hitno potrebne humanitarne pomoći palestinskom narodu", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dvojica lidera trebalo je da se sastanu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u sredu u Jordanu.

Međutim, susret je otkazala jordanska strana nakon smrtonosne eksplozije u bolnici El Ahli u Gazi prethodne noći.

Teheran: Izrael mora biti kažnjen zbog zločina

Portparol ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani izjavio je da Izrael, nakon napada u Gazi na bolnicu, brojne džamije i poslednjeg bombardovanja grčke pravoslavne crkve, "mora biti kažnjen zbog užasnih zločina".

"Tamo u crkvi se sakrilo oko 1.000 ljudi, uglavnom je reč o ženama i deci, nažalost desetine njih su postali mučenici ili su ranjeni, i to je još jedna mračna i sramna stranica u dugačkoj istoriji ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i cionističkog režima, kao i njihovih političkih, vojnih i bezbednosnih zločinačkih lidera", napisao je Kanani na platformi X (Tviter).

On je dodao da se Izrael "ne pridržava nikakvih vrednosti i načela".

"Sumanuti napadi na bolnice, džamije i crkve ukazuju da se okupatorski cionistički režim ne pridržava nijednog ljudskog, moralnog, religioznog principa, niti međunarodnog prava", istakao je Kanani.

Portparol ministarstva kaže da "ovi užasavajući zločini, gledano na sudu ljudske savesti, ali i u očima svih religija", naišli na osudu.

"Obaveza je međunarodne zajednice da dokumentuje užasne zločine i prezentuje ih u međunarodnim sudnicama, kazne cionističke zločince i njihove pristalice. Odgovornost američkog režima i nekih evropskih režima koji bezrezervno podržavaju cionistički režim je neodvojiv od međunarodne odgovornosti cionističkog režima i njihovih zločinačkih lidera", poručio je Kanani.

Iran uporedio Izrael sa ISISOM

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan je uporedio izraelske  napade na kulturne objekte sa akcijama ISISA.

"Varvarsko ponašanje Izraela – skrnavljenje hramova abrahamske religije i napadi na istorijsko i kulturno nasleđe – slično je akcijama terorističke grupe ISIS", objavio je na društvenoj mreži Iks Abdolahijan.

Bajden od Kongresa traži da odobri paket pomoći za Izrael i Ukrajinu

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena zatražila je u petak od američkog Kongresa da odobri ogroman paket hitne pomoći za Izrael i Ukrajinu u vrednosti od 106 milijardi dolara, kao i sredstva za južnu granicu SAD i druge humanitarne potrebe, prenosi "Politiko".

Bajdenov zahtev uključuje 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu, 44,4 milijarde dolara za obezbeđivanje opreme Ministarstva odbrane SAD za dopunu zaliha oružja i nastavak pružanja vojne podrške.

Opširnije pročitajte ovde.

Povređena deca se dovoze u bolnicu posle napada na crkvu

Najmanje 16 ljudi je ubijeno prema palestinskom ministarstvu zdravlja, a više desetina ranjeno, uključujući mnogo dece, u izraelskom napadu na najstariju grčku pravoslavnu crkvu u Gazi, gde su ljudi tražili zaklon od vazdušnih napada.

Na snimcima se vidi kako nekoliko povređene dece stiže u bolnicu, kao i scene očaja među rođacima ubijenih.

Tel Aviv potvrdio da je do sada povređeno više od 4,9 Izraelaca

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj izraelskih državljana povređenih tokom eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba premašio 4,9 hiljada, prenosi "Tajms of Izrael".

Navodi se da su od 7. oktobra, 4.932 osobe dobile pomoć u bolnicama.

Hiljade Jordanaca demonstriralo u znak podrške Hamasu

Uzvikujući slogane koji pozivaju islamističke militante Hamasa da pojačaju svoje udare na Izrael, hiljade Jordanaca protestovalo je danas u prestonici i širom zemlje, u znak protesta protiv izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.

Više od 6.000 ljudi učestvovalo je u protestnom maršu u centru Amana koji su organizovale opozicione stranke i plemenske grupe u kraljevstvu, gde su strasti na vrhuncu zbog eskalacije nasilja između Palestinaca i Izraela, preneo je "Gardijan".

Masa je skandirala u znak podrške Hamasu i pozivala brigade Al Kasam da gađaju Izraelce raketama.

"Dovedite bombaše samoubice u Tel Aviv", uzvikivali su, pozivajući vojno krilo Hamasa.

U Amanu se danas takođe okupilo i nekoliko hiljada ljudi u blizini izraelske ambasade, mesta antiizraelskih protesta u vremenima previranja na palestinskim teritorijama.

Demonstranti su skandirali da ne žele "jevrejske ambasade na arapskoj zemlji".

Interventna policija blokirala je puteve, koji vode do utvrđenog kompleksa ambasade, kako bi zaustavila demonstrante, koji su se okupili oko obližnje prestoničke džamije Kaloti.

Hamas tvrdi da je uništio izraelski tenk

Palestinska militantna grupa Hamas sa sedištem u Gazi objavila je snimak koji navodno prikazuje uništavanje izraelskog tenka Merkava IV. Hamas je navodno koristio bespilotnu letelicu.

Blokirane rute ka džamiji Al Aksa

Izraelski graničari blokirali su puteve do džamije Al Aksa.

U nekim oblastima Jerusalima Palestinci nisu mogli da dođu do džamije na molitvu petkom, pa su se molili na ulicama, piše Telegram kanal "Džiopolitiks lajv".

IDF: Sprovedeni napadi dronom na granici sa Libanom

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvele novi napad dronom na granici sa Libanom.

IDF kaže da je još nekoliko protivtenkovskih vođenih projektila ispaljeno iz Libana na njihove položaje na granici i da su odgovorili artiljeriskim vatrom, prenosi "Tajms of Izrael".

Amnesti internešenel: Istražiti izraelske napade na Gazu kao ratne zločine

Amnesti internešenel (AI) saopštio je danas da, "dok izraelske snage nastavljaju da intenziviraju svoj kataklizmični napad na okupirani Pojas Gaze", ta nevladina organizacija je dokumentovala "bespravne izraelske napade, uključujući i neselektivne napade koji su izazvali masovne civilne žrtve i moraju biti istraženi kao ratni zločini".

Predstavnici organizacije razgovarali su sa preživelima i očevicima, analizirali satelitske slike i potvrdili fotografije i video snimke kako bi istražili bombardovanja koja su izvele izraelske snage u periodu između 7. i 12. oktobra, koje su, kako dodaje AI na svom sajtu, izazvale strahovita razaranja, a u nekim slučajevima pobijene su cele porodice.

Generalni sekretar AI, Anjes Kalamar, rekla je da, u nameri da po svaku cenu uništi Hamas, izraelska vojska je pokazala "šokantno zanemarivanje civilnih života".

Ona je, takođe, pozvala Hamas i ostale oružane grupe da odmah puste sve taoce i da prekinu sa nasumičnim ispaljivanjem raketa.

AI je napominje da nastavlja da istražuje desetine napada u Gazi.

Takođe navodi da je otkrio da izraelska vojska nije preduzela sve izvodljive mere predostrožnosti uoči napada, uključujući i to što palestinskim civilima nije dala efikasna prethodna upozorenja – u nekim slučajevima uopšte nisu upozoravala civile, a u drugima su izdala neadekvatna upozorenja.

Egipat: Zakazan mirovni samit lidera regiona sa generalnim sekretarom UN za subotu

Egipat je saopštio da priprema mirovni samit zakazan za subotu, sa regionalnim i međunarodnim liderima koji su pozvani da učestvuju, u pokušaju da deeskaliraju sukob i zaštite civile u Gazi.

Lideri Katara, Turske, Grčke, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Kuvajta, Saudijske Arabije, Iraka i Kipra potvrdili su prisustvo, prema državnim vestima.

Pored toga, palestinski lider, generalni sekretar Ujedinjenih nacija i generalni sekretar Arapske lige takođe su potvrdili prisustvo, navodi se u saopštenju.

Japan je zasebno potvrdio da će na samitu biti i njegova ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova savetovalo građane da se uzdrže od putovanja na Bliski istok

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je preporučilo građanima Ruske Federacije da se uzdrže od putovanja u zemlje Bliskog istoka, posebno u Izrael, Liban, Jordan i palestinske teritorije.

"Prilikom putovanja kroz ove zemlje, pridržavajte se maksimalnog opreza i povećanih mera lične bezbednosti, izbegavajte konfliktna i rizična područja, pridržavajte se preporuka lokalnih vlasti, kao i poruka ruskih inostranih misija", ističe Ministarstvo.

Rusija nastavlja bliske kontakte sa vlastima Egipta i Izraela kako bi se obezbedio izlazak ruskih državljana koji su zatražili pomoć u evakuaciji iz Pojasa Gaze.

"Stalno pratimo situaciju sa vazdušnim saobraćajem u regionu. Mogućnosti za letove iz Izraela, Libana, Jordana i drugih zemalja na redovnim letovima ostaju dostupne. Tako je iz Tel Aviva u Rusiju od 9. oktobra stiglo oko 6 hiljada ljudi".

Izrael sravnio sa zemljom četvrt u severnom delu Gaze

Izrael je u sravnio sa zemljom četvrt Al Zahra u severnom delu Gaze.

Uništeno je više od 20 višespratnica, a više od 600 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

Mediji: Netanijahuov izaslanik za taoce oštro kritikovao EU zbog podrške mirovnom procesu

Novoimenovani izaslanik premijera Benjamina Netanjahua zadužen za taoce Gal Hirš navodno je oštro kritikovao grupu evropskih ambasadora tokom sastanka ranije ove sedmice zbog podrške njihovih vlada mirovnom sporazumu u Oslu, objavio je danas "Harec dejli".

Ambasadori su naveli za taj izraelski medij da je Hirš iskoristio priliku da održi "političko predavanje o izraelsko-palestinskim odnosima u poslednjih nekoliko decenija", kritikujući Evropsku uniju zbog podrške mirovnom procesu i pritiskanja Izraela da pokaže uzdržanost prema Palestincima, preneo je "Tajms of Izrael".

"Umesto da nas pita kako možemo da pomognemo u oslobađanju zarobljenika, došao je da nas ukori zbog sporazuma koji je potpisan kada niko od nas nije bio na funkciji", kaže jedan od ambasadora.

Drugi izaslanik istakao je da je "teško da postoji zemlja u Evropi koja ne pokušava da pomogne u rešavanju problema otetih na ovaj ili onaj način".

Dodao je da su mnogi od njih u stalnom kontaktu s porodicama otetih koji imaju dvojno državljanstvo.

"Želimo da pomognemo i ne trebaju nam politička predavanja", rakao je on.

Izraelski dronovi sve češće u libanskom vazdušnom prostoru

Izraelske bespilotne letelice su stalno u libanskom vazdušnom prostoru, javljaju dopisnici RIA Novosti.

"Nakon što je većina izraelskih sistema za nadzor na granici sa južnim Libanom  onemogućena, izraelski dronovi su počeli češće da narušavaju libanski vazdušni prostor", rekao je lokalni stanovnik koji živi na granici sa Izraelom.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova poziva na deportovanje pristalica Hamasa

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova kaže da pristalice Hamasa treba da budu deportovane iz zemlje gde je to moguće, dodajući da će vlasti budno pratiti potencijalne islamističke napadače.

"Ako smo u mogućnosti da deportujemo pristalice Hamasa, moramo to da uradimo", rekla je Nensi Fezer novinarima nakon razgovora sa zvaničnicima Federalne kancelarije kriminalističke policije, prenosi "Gardijan".

"Naše bezbednosne vlasti trenutno su stavile još jači fokus na islamističku scenu" dodala je Faeser, ukazujući na nedavni napad u Briselu kao ukazatelj pretnje u vezi sa tenzijama oko sukoba Izrael-Hamas.

Gutereš: Kamioni sa humanitarnom pomoći da što pre uđu u Gazu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš posetio je danas granični prelaz Rafa između Egipta i pojasa Gaze i pozvao sve aktere da omoguće ulazak humanitarne pomoći.

"Sa ove strane vidimo veliki broj kamiona koji prevoze vodu, gorivo, lekove, hranu, rekao je Gutereš", i dodao da su oni znače spas za Palestince u Gazi.

On je poručio da ti kamioni moraju "što je pre moguće i u najvećem mogućem broju da se pokrenu pređu na drugu stranu".

Šef UN je takođe ponovio poziv na prekid vatre između Hamasa i Izraela.

Velika greška: Palestinski ambasador o pokretanju kopnene operacije Izraela u Gazi

Odluka o pokretanju kopnene operacije u Pojasu Gaze bila bi velika greška za Izrael, izjavio je za TASS palestinski ambasador u Rusiji Abdel Hafiz Nofal.

"Odluku su doneli, ali još nisu počeli. Situacija sada veoma teška", rekao je diplomata.

U slučaju da se to zaista desi postoji rizik da će i druge zemlje učestvovati u sukobu, kazao je ambasador i objasnio da se radi o Libanu, Jordanu i Egiptu.

"Šta da radimo? Stojimo na svojoj zemlji, ne odlazimo. Bićemo protiv vojnog napada", rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, kopnena operacija Izraela neće se završiti "za jedan dan, ni za dva, ni za 10, ni za 15, ni za 20".

Lideri GCC i ASEAN osudili sve napade na civile u Gazi i pozvali na mirno rešenje

Lideri zemalja Saveta za saradnju arapskih država Zaliva (GCC) i zemalja ASEAN-a na samitu u Rijadu u Saudijskoj Arabiji izrazili su  ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Gazi i osudili sve napade na civile, pozivajući na mirno rešenje sukoba.

U zajedničkoj izjavi nakon samita dva bloka, lideri su istakli važnost obezbeđivanja pristupa humanitarnoj pomoći za stanovnike Gaze i pozvali na obnavljanje u snabdevanju strujom i vodom.

U izjavi se poziva i na oslobađanje civilnih talaca koje drži Hamas. Smatra se da Hamas drži oko 200 talaca, od kojih su većina Izraelci, a ostali turisti.

Lideri GCC i ASEAN-a takođe su naglasili potrebu da se radi na mirnom rešenju sukoba u cilju realizacije rešenja dve države zasnovanog na granicama pre 1967. godine u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

U izjavi je istaknuta podrška mirovnim inicijativama Saudijske Arabije, EU i Arapske lige i regionalnoj mirovnoj inicijativi Egipta i Jordana.

Na samitu GCC-ASEAN u Rijadu prisustvovali su lideri šest zemalja Saveta za saradnju u Zalivu, uključujući predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohameda bin Zajeda, katarskog emira šeika Tamima bin Hamada i kralja Bahreina Hamada bin Isa. 

Izraelska vojska kritikovala Gretu Tunberg zbog njene podrške Palestincima

Izraelska vojska kritikovala je danas švedsku klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg zbog njene podrške Palestincima i što se saglasila sa komentarom na društvenoj mreži da se u Gazi vrši "genocid".

Portparol izraelske vojske Arije Šaruz Šalikar rekao je za "Politiko" da ko god se u budućnosti na bilo koji način bude identifikovao sa Tunberg, podržavaće teror.

Portparol je ocenio da to što se Tunberg sada solidariše sa Gazom, a da ne kaže ni reč o masakrima nad Izraelcima, pokazuje da ona zapravo nije naklonjena Palestincima, već da briše teror Hamasa kao da ne postoji.

Tunberg je napisala na Instagramu da "svet treba da progovori i pozove na hitan prekid vatre, pravdu i slobodu za Palestince i sve pogođene civile".

Tunberg je na svom Instagram nalogu takođe podelila objavu nemačkog propalestinskog naloga u kojoj se navodi da se u Gazi dešava "genocid".

Grupa "Palestina govori" navela je da je ogorčena zbog genocida u Gazi, kao i represivnog državnog terora mnogih zapadnih država protiv svakog ko pokaže solidarnost sa Palestincima.

Iran upozorava SAD da ne šalje oružje Izraelu

Iran je upozorio SAD da ne šalju oružje Izraelu, rekavši da bi to dodatno zakomplikovalo situaciju u Gazi, navodi iranski državni list "Tasnim".

"Široka podrška Sjedinjenih Američkih Država, uključujući slanje oružja i municije cionističkom režimu, smatra se učešćem američke vlade u zločinima cionističkog režima. To dodatno komplikuje situaciju u Gazi", rekao je načelnik štaba iranskih oružanih snaga, general-major Mohamed Bageri u razgovoru sa ministrom odbrane Turske Jasarom Gulerom.

Bageri je takođe rekao da je potrebna "ozbiljna akcija" da bi se sprečili ratni zločini i pozvao da se humanitarna pomoć pošalje u Gazu, preneo je "Tasnim".

Berbok upozorava Iran, Hezbolah i Hute da se ne mešaju u sukob u Gazi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je Iran i proiranske grupe poput Hezbolaha da se ne mešaju u sukob u Gazi, prenela je "Al Džazira".

"Upozoravam Iran, upozoravam šiitske milicije u Iraku, Hute u Jemenu, da ne pale vatru i da se ne priključuju teroru", rekla je Berbokova u Tel Avivu, nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali i opozicionim političarem Benijem Gancom.

Berbok je, takođe, kritikovala odluku Izraela da stavi Pojas Gaze pod "totalnu opsadu".

Ona je dodala da patnja civila "neće samo stvoriti pogodno tle za novi terorizam, već će ugroziti svaki korak koji je postignut do sada sa izraelskim susedima iz arapskih zemalja, jer postoji opasnost od regionalnog požara".

Sedam bolnica i 21 zdravstveni centar u Gazi van funkcije, poginula 64 medicinara

U Pojasu Gaze, sedam bolnica i 21 zdravstveni centar primarne zdravstvene zaštite nalaze se "van funkcije", a 64 pripadnika medicinskog osoblja je ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima, rekao je danas portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf el Kidra.

El Kidra je naveo da su uništena i 23 vozila hitne pomoći, objavio je Si-En-En, navodeći da ne može nezavisno da proveri broj žrtava.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je u četvrtak da je više od 60 odsto ustanova primarne zdravstvene zaštite u Gazi zatvoreno, a da su bolnice na ivici kolapsa zbog nedostatka struje, lekova, opreme i specijalizovanog osoblja.

Na sedište Likuda u Tel Avivu bačena crvena boja

Zgrada u Tel Avivu koja je sedište vladajuće Likud partije tokom noći je isprskana crvenom bojom, u znak, kako navodi "Tajms of Izrael", poruke vladi da je odgovorna za brojne žrtve tokom napada militantnog Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Na ulazu u zgradu su nalepljene fotografije talaca koje teroristi drže u Gazi, dodaje izraelski list.

Na ulazu su, takođe, ostavljeni lažni krvavi otisci šake preko lika premijera Benjamina Netanijahua.

Policija je saopštila da je pokrenula istragu.

Lavrov poziva: Neka Amerika pokaže satelitske snimke napada na bolnicu u Gazi

Kada bi se Amerika malo okrenula sebi, u ovom svetu bi bilo mirnije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov Lavrov ističući da su SAD daleko čuvene po konstantnom upiranju prsta "za sve živo u druge države".

"Bilo bi dobro da Amerikanci predaju satelitske snimke napada na bolnicu u Gazi usled čega je poginulo stotine ljudi, oni vrše monitoring te teritorije", kazao je Lavrov, premda svestan da do toga, najverovatnije, neće doći poučen iskustvom sa malezijskim Boingom.

Opširnije pročitajte u zasbenoj vesti.

Tišina oko džamije Al-Aksa u Starom gradu, samo 5.000 Palestinaca na molitvi

Izraelska policija postavila je barikade oko Starog Grada, pa je ulaz u džamiju Al-Aksa pod kontrolom i blokadom izraelskih snaga.

Agencija Anadolija javlja da je do 5.000 Palestinaca moglo danas da obavi molitvu petkom, odnosno da klanja džuma-namaz u džamiji Al-Aksa, gde je Izrael uveo starosna ograničenja.

Naime, muškarcima mlađim od 65 godina i ženama mlađim od 50 godina ne dozvoljava se ulazak u Al-Aksu.

"Dvorište džamije je bilo gotovo prazno i ​​samo 5.000 ljudi se moglo moliti", kazao je jedan od službenika uprave.

Galant: Nakon pobede nad Hamasom, Izrael će tražiti "novi bezbednosni režim" u Gazi

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izneo je ratne planove i ciljeve u Pojasu Gaze sa sastanku sa predstavnicima odbora za spoljne poslove i odbranu Kneseta.

On je rekao da ciljevi uključuju eliminisanje Hamasa, uništavanje njihovih ratnih i upravljačkih kapaciteta i potpuno uklanjanje svih odgovornosti Izraela nad Gazom kroz stvaranje "novog bezbednosnog režima".

Galant je rekao da će rat imati tri glavne faze.

"U prvoj fazi, doći će do vojne kampanje sa vazdušnim udarima i kasnije kopnenim manevrima sa ciljem uništenja operativaca i oštećenja infrastrukture kako bi pobedili i uništili Hamas", rekao je on.

Drugu fazu bi činile borbe nižeg intenziteta, kako bi se "eliminisali džepovi otpora".

"Treću fazu čini uspostavljanje novog bezbednosnog režima u Gazi, uklanjanje odgovornosti Izraela za svakodnevni život u Gazi i stvaranje nove bezbednosne realnosti za građane Izraela i stanovnike Gaze."

Broj ubijenih u Gazi povećan na 4.127, uključujući 1.661 dete

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo 4.127 osoba, uključujući 1.661 dece.

Pored toga, povređeno je 13.612 osoba, rekao je portparol palestinskog ministarstva, prenosi Si-En-En.

Istovremeno, od 7. oktobra broj smrtnih slučajeva na Zapadnoj obali povećao se na 81.

Iz Ujedinjenih nacija upozoravaju da su bolnice u Gazi na ivici kolapsa zbog nestašice struje, lekova, opreme i osoblja.

Doneta je odluka o pokretanju kopnene ofanzive u Pojasu Gaze

Odluka o pokretanju kopnene operacije u Pojasu Gaze je doneta, rekao je izraelski ambasador Aleksandar Ben Cvi u Ruskoj Federaciji za TASS.

Majka mladića srpskog porekla otetog na jugu Izraela: U srcu znam da je Alon dobro

Majka mladića srpskog porekla Alona Ohela (22), Idit, koga je 7. oktobra oteo Hamas tokom muzičkog festivala na jugu Izraela, kaže za RTS da je on tamo otišao sa prijateljima, neposredno pre raketnog napada.

"Čule su se rakete. Bili su pametni i znali su da nešto nije u redu, seli su u automobil i počeli da voze, znali su da moraju da nađu zaklon. Našli su sklonište. Nisu znali da je teroristički napad u tom delu Izrala, mislili su da je samo raketiranje", kaže Idit Ohel.

Uspeli su da nađu sklonište, ali su ih teroristi pronašli.

Ona dodaje da su Hamasovi napadači došli do skloništa u kojem je bilo 27 osoba i u njega ubacili sedam granata.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Raste broj žrtava izraelskog napada na pravoslavnu crkvu u Gazi

Broj poginulih u izraelskom napadu na pravoslavnu crkvu Svetog Porfirija u Pojasu Gaze poginulo je 18 ljudi, prenose RIA Novosti pozivajući se na grčke medije.

Kako prenosi grčki "Skai", podatke o broju žrtava podelio je arhiepiskop Tiberijadski Aleksije.

U međuvremenu, palestinski HAMAS je objavio da je u napadu "život izgubilo najmanje dvoje ljudi".

Grčka novinarka Areti Atanasiu napisala je, pozivajući se na procene crkvenih vlasti, da se ispod ruševina u Gazi nakon gađanja crkve nalazi "bezbroj mrtvih, možda oko 150 ljudi".

Kako dodaje, u crkvi je ranije oko 400 ljudi potražilo utočište. 

UN: Humanitarna pomoć Gazi stiže "narednih dana"

Isporuka humanitarne pomoći u pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa sa Egiptom trebalo bi da se desi "narednih dana", saopštile su Ujedinjene nacije.

"Vodimo pregovore sa svim relevantnim stranama kako bismo osigurali da operacija pomoći u Gazi počne što je pre moguće. Prva isporuka trebalo bi da počne narednih dana", rekao je šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits, prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska: Možemo da se odbranimo od napada proiranskih Hutija iz Jemena

Izraelska vojska je spremna da se zaštiti od mogućih napada pripadnika proiranske šiitske militantne grupe Huti iz Jemena, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

Hagari je rekao da Izrael ima jednu od najboljih protivavionskih odbrana u svetu i da je "spreman za takve pretnje", prenosi "Tajms of Izrael".

Egipat uklanja bezbednosne blokove na granici sa Gazom

Egipat je uklonio betonske blokove u blizini granice sa Gazom, rekao je anonimni izvor za AFP, dajući nadu da bi očajnički potrebna pomoć uskoro mogla da počne pristigne Palestincima zarobljenim unutra.

Izrael je odbio da otvori svoje granice sa Gazom, ali je američki predsednik Džo Bajden posredovao u dogovoru da se pomoć pošalje preko prelaza Rafa sa Egiptom, jedinog puta na teritoriju koju Izraelci ne kontrolišu.

Nakupljena pomoć se nagomilala, ali i dalje ništa nije prešlo u Gazu.

Uhapšen portparol Hamasa

Portparol Hamasa Hasan Jusef uhapšen je u juče tokom racija koje je Izrael sproveo širom Zapadne obale, saopštile su izraelske vlasti.

Jusef je uhapšen "pod sumnjom da je delovao u ime Hamasa", rekla je izraelska bezbednosna agencija Šin Bet za Si-En-En. 

Jusef je vodeća palestinska politička ličnost, koja služi kao zvanični portparol Hamasa na Zapadnoj obali i član je Parlamenta Palestine.   

Kako se podseća, Jusefa su u nekoliko navrata hapsile izraelske snage i proveo je ukupno 24 godine u izraelskim zatvorima pod raznim optužbama.

Izraelske snage granatirale džamiju iz 7. veka

U izraelskom napadu uništena je Velika džamija Al-Omari u Džabaliji, severno od pojasa Gaze.

Drevna džamija datira iz 7. veka i treća je po veličini džamija u istorijskom delu Palestine, prenosi "Al Džazira".

UNRVA: Situacija u Gazi "paklena", ističe vreme za civile

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je danas da je Gaza u poslednjih nekoliko dana postala "paklena rupa", kao i da ističe vreme za civile u toj oblasti.

Portparolka UNRVA Džulijet Tuma je pozvala da se prestane sa opsadom Gaze jer je civilima humanitarna pomoć potrebna odmah.

"Vreme ističe. Prošle su skoro dve nedelje. Dve veoma duge nedelja nismo bili u mogućnosti da unesemo pomoć u Gazu", rekla je ona za Bi-Bi-Si.

Dodala je da sat otkucava i da ne zna kada će biti otvoren granični prelaz Rafa preko kog bi trebalo da stigne humanitarna pomoć iz Egipta.

Na pitanje šta će se učiniti da humanitarna pomoć ne stigne do Hamasa, Tuma je rekla da UNRVA ima "strogu kontrolu i sisteme praćenja".

"Mi to radimo decenijama", poručila je portparolka Agencije Ujedinjenih nacija.

Er Srbija privremeno obustavlja redovne letove između Beograda i Tel Aviva

Zbog sve složenije bezbednosne situacije u Izraelu, Er Srbija je primorana da od danas privremeno obustavi saobraćaj između Beograda i Tel Aviva, saopšteno je iz te kompanije.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Meta se izvinila jer je palestinskim korisnicima dodata reč "terorista"

Kompanija Meta objavila je izvinjenje nakon što je ubacila reč "terorista" u opis profila nekih palestinskih korisnika Instagrama.

Kako su naveli, u pitanju je bila "greška u vezi sa automatskim prevodom".

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Izrael gasi TV kanal "Al Džazira"

Izraelska vlada odlučila je da odobri zakon koji će im omogućiti da ugase katarski televizijski kanal "Al Džazira" u Izraelu, prenose mediji. 

Kako se objašnjava, Vlada Izraela odobrava hitne propise za zatvaranje emitera koji štete bezbednosti države.

Koen se sastao sa diplomatama država iz kojih su zatočenici Hamasa, uključujući i Srbiju

Izraelski ministar spoljnih poslova sastao se sa ambasadorima zemalja čije je građane Hamas zarobio.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen sastao se sa ambasadorima i visokim diplomatama 22 države čije građane Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze i pozvao da se izvrši međunarodni pritisak na tu grupu da oslobodi zatočenike, saopštila je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Sastanku su, kako je saopšteno, prisustvovali ambasadori i diplomate Rusije, Tanzanije, Rumunije, Portugala, Perua, Srbije, Kolumbije, Austrije, Etiopije, Argentine, Filipina, Gruzije, Šri Lanke, Francuske, Meksika, Danske, Mađarske, Tajlanda, Kanade, Holandije, Poljske i EU, prenose RIA Novosti.

"Zločini Hamasa su neoprostivi. Otmice civila, uključujući novorođenčad, decu, žene i preživele Holokausta, suprotno je svim ljudskim i međunarodnim zakonima. Učinićemo sve što je u našoj moći da oslobodimo otete, bez obzira na njihovu nacionalnost. U saradnji sa drugim zemljama čiji su državljani nestali moći ćemo da izvršimo značajan međunarodni pritisak na Hamas da pusti taoce", rekao je Koen stranim diplomatama.

Grčka: Zaštita civila i bezbednost verskih objekata moraju biti poštovani sa svih strana

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke saopštilo je da "duboko žali" zbog gubitka života u napadu na zgradu pored manastira Svetog Porfirija u Pojasu Gaze.

"Zaštita civila i bezbednost verskih objekata i institucija moraju biti obezbeđeni i poštovani sa svih strana", saopštila je Atina.

Konzul Nikolić: Srbi u Izraelu strahuju i traže evakuaciju

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je da je 55 srpskih državljana prema poslednjim informacija izrazilo jasnu želju da se evakuiše iz Izraela.

Neki od njih su juče bili na letu "Er Srbije" i na putu za Beograd, rekao je Nikolić za "Novosti".

"Trenutno je nešto veća bojazan kod naših ljudi koji žele da se evakuišu naročito nakon što je kompanija "Er Srbija" saopštila da može doći do privremene suspenzije letova", objašnjava počasni konzul Srbije u Izraelu.  

Deca među 13 ubijenih u izbegličkom kampu Nur Šams

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da je u sukobima s izraelskim snagama u izbegličkom kampu Nur Šams na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno 13 osoba.

U Atini održana dva skupa podrške - Izraelu i Palestini

U Atini su održana dva skupa podrške Izraelu i Palestini.

Oko 50 ljudi došlo je ispred ambasade da izrazi solidarnost sa Izraelom, a miting podrške Palestini privukao je oko 10.000 ljudi, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Jerusalimska patrijaršija oštro osudila bombardovanje crkve

Jerusalimska patrijaršija osudila je izraelske vazdušne napade na humanitarne organizacije u Pojasu Gaze.

Crkva smatra ih "ratnim zločinom koji se može ignorisati", navodi se u saopštenju Patrijaršije.

"Pravoslavna jerusalimska patrijaršija izražava najoštriju osudu izraelskog vazdušnog udara na crkvu u gradu Gazi. Patrijaršija naglašava da su napadi na crkve i njihove institucije, kao i na skloništa koja pružaju za zaštitu nevinih građana, posebno dece i žena koje imaju izgubili svoje domove 'zbog izraelskih vazdušnih napada na stambena naselja u proteklih 13 dana, predstavljaju ratni zločin koji se ne može ignorisati', navodi se u saopštenju.

IDF pogodio više od 100 ciljeva tokom noći

Izraelska vojska pogodila je više od 100 meta tokom noći u Pojasu Gaze, a gađani su podzemni tuneli, skladišta, komandna mesta, kao i džamija u Džabaliji koja je, kako navode, "korišćena kao osmatračko mesto i mesto okupljanja pripadnika Hamasa".

Iz IDF-a su saopštili da su tokom noći raketirali i lokacije libanske militantne grupe Hezbolah, kao i da je ubijen jedan terorista.

Dodaje se da su se mete koje su gađane nalazile u južnom Libanu, te da je u pitanju odgovor na raketne napade na sever Izraela.

Rusija isporučila 27 tona hrane za narod Gaze

Oko 27 tona zaliha hrane koje je ruski Emerkom isporučio, prebačeno je u egipatski Crveni polumesec kako bi dalje bilo distriburano u Pojas Gaze.

Bivši vođa Hamasa: Imamo dovoljno izraelskih vojnika za razmenu taoca

Bivši vođa Hamasa Haled Mešal izjavio je da ta palestinska militantna grupa drži dovoljno izraelskih vojnika za taoce da može da ih razmeni za sve palestinske zarobljenike u Izraelu.

U eksksluzivnom intervjuu za "Al Arabiju", Mešal, koji, kako navodi ta TV stanica sa sedištem u Dubaiju, sada vodi Hamasovu kancelariju za dijasporu, rekao je da je Hamasov napad 7. oktobra, kojim je počeo novi talas izraelsko-palestinskog sukoba bio proračunat potez i da je ta organizacija bila potpuno svesna njegovih posledica.

"Izrael će nas ubiti, pružili otpor ili ne", rekao je Mešal.

On je ranije tvrdio da su među Hamasovim taocima visoko rangirani oficiri izraelske vojske zaduženi za Gazu.

Izrael evakuiše žitelje kod granice sa Libanom

Izrael se sprema da evakuiše stanovnike grada Kirijat Šmona, koji se nalazi u blizini libanske granice.

Ovo se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva odbrane i Izraelskih odbrambenih snaga.

Napadnute američke baze u Iraku

Ponovo su dronovima i raketama napadnute američke baze u Iraku, najverovatnije usled podrške SAD-a Izraelu u ratu protiv palestinske militantne grupe Hamas.

Napadnute su vazdušna baza El Asad u zapadnom Iraku i još jedna vojna baza u kojoj se nalaze američke trupe blizu međunarodnog aerodroma u Bagdadu, prenosi Rojters.

Iračka militantna grupa Islamski otpor preuzela je odgovornost za napad, navodeći da su ispaljene rakete "direktno i precizno pogodile svoje mete".

Amerikanci umanjuju broj mrtvih u bolnici Al-Ahli

Broj ubijenih u napadu na bolnicu Al-Ahli u Pojasu Gaze verovatno iznosi između 100 i 300, ali ta procena se može promeniti, navodi se u izveštaju američkih obaveštajnih službi sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti.

"Smatramo da Izrael nije odgovoran", navodi se u neklasifikovanom izveštaju američkih obaveštajnih službi, a prenosi Rojters.

Zvaničnici u Gazi rekli su da je najmanje 471 osoba ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na tu bolnicu, a Izrael je negirao umešanost i za eksploziju okrivio neuspelo lansiranje rakete palestinskog Islamskog džihada.

Prelaz Rafa u Egiptu ostaje zatvoren za humanitarnu pomoć

Uprkos očekivanjima da bi granica između Egipta i Pojasa Gaze mogla danas da bude otvorena kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći, prelaz Rafa će ipak ostati zatvoren, objavio je danas Si-En-En.

"Ne bih dao novac na te kamione koji bi danas trebalo da prođu granicu", rekao je jedan od njih, dodavši da je situacija nestabilna.

Američki zvaničnici kažu da su potrebne popravke na putevima na egipatskoj strani, kao i da postoji zabrinutost oko toga da bi isporuke mogle da budu jednokratne.

Bajden: Putin je kao Hamas

Američki predsednik Džozef Bajden rusku specijalnu operaciju u Ukrajini uporedio je sa sukobom Izraela s Hamasom.

Bajden je rekao da Putin i Hamas predstavljaju različite pretnje, ali da im je jedno zajedničko: oboje žele da potpuno unište demokratije svojih suseda.

On je u noćašnjem obraćanju američkoj javnosti iz Ovalne kuće poručio da Vašington ne želi da se američka vojska bori protiv ruske vojske.

"Postoji jedna stvar koju ne želimo: ne želimo da se američki vojnici bore u Rusiji ili protiv nje", rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, ako Ruska Federacija napadne NATO saveznike, SAD će braniti "svaki pedalj NATO-a".

Bajden je naglasio da "nema većeg prioriteta" od oslobađanja američkih građana koje je Hamas zarobio. Porodicama onih koji se nalaze u zarobljeništvu poručio je da američka Vlada "traži sve načine kako bi njihove voljene vratila kući".

Procene su da je Hamas zarobio oko 200 ljudi, među kojima je nekoliko Amerikanaca.

Više iz njegovog obraćanja pročitajte ovde.

Osmoro mrtvih u udarima na grčku crkvu

Broj mrtvih u izraelskom bombardiranju grčke pravoslavne crkve u Gazi popeo se na osam, a dok su deseci ranjenih.

Među ubijenima ima žena i dece, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Prepostavlja se da bi broj žrtva još mogao da raste.