Bajden: Nećemo dozvoliti da Hamas i Putin pobede, SAD će braniti svaki pedalj NATO-a

Američki predsednik tvrdi da je podrška Izraelu i Kijevu od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednost SAD

Američki predsednik Džozef Bajden preti da će, ako Ruska Federacija napadne zemlje članice Severnoatlanske alijanse, SAD braniti "svaki pedalj NATO-a.

"Postoji jedna stvar koju ne želimo: ne želimo da se američki vojnici bore u Rusiji ili protiv nje", rekao je, međutim, američki predsednik.

On je uporedio organizaciju Hamas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tvrdeći da "iako je reč o različitim pretnjama i Hamas i Putin bi da ponište demokratiju".

"Putin negira da Ukrajina ima i da je ikad imala pravu državnost", požalio se Bajden.

Američki predsednik koji od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini čvrsto drži stranu Kijeva, finansirajući ratne poduhvate Zelenskog novcem američkih poreskih obveznika, konačno je rešio da svojim građanima objasni zašto ih se tiče taj rat koji deluje udaljen.

"Omogućiti da Izrael i Ukrajina uspeju je od vitalnog značaja za američku nacionalnu bezbednost. Ako ne zaustavimo Putinov apetit za moći i kontrolom Ukrajine, on se neće zadržati samo na Ukrajini", istakao je Bajden.

Amerika je inače do danas Izraelu obezbedila 158 milijardi dolara bilateralne podrške i vojnog finansiranja, otkrio je Kongresni istražni servis, institut Američkog kongresa.

Za militarizaciju ove zemlje Amerika je samo ove godine izdvojila 3,8 milijardi, što je deo desetogodišnjeg sporazuma potpisanog još u doba Obamine administracije, kada se država obavezala da će savezniku od 2019. do 2028. godine isplatiti obećani novac.

Otkako je počeo sukob u Ukrajini, Bajdenova administracija je podržala Kijev sa više od 75 milijardi pomoći - uključujući humanitarnu, finansijsku i vojnu pomoć, piše nemački Kiel institut za svetsku ekonomiju. Oko 60 odsto te sume zapravo se odnosi na vojsku, oružje i bezbednosnu podršku.