Svet

Napadnuta američka vojska u Iraku i Siriji: Dronovima na Bajdenove vojne baze

Pentagon, međutim, ne vidi vezu između napada na baze i rastućeg sukoba Izraela i Hamasa
Napadnuta američka vojska u Iraku i Siriji: Dronovima na Bajdenove vojne bazewww.globallookpress.com © Capt. Robyn Haake/Planetpix

Zapadni zvaničnici upozoravaju da je rizik od regionalnog "prelivanja" rata između Izraela i Hamasa stvaran, nakon što su se američke snage u regionu suočile sa sve većim pretnjama, a američke baze u Iraku i Siriji više puta napadnute dronovima.

Napadnute su vazdušna baza El Asad u zapadnom Iraku i još jedna blizu međunarodnog aerodroma u Bagdadu, preneo je Rojters, dodajući da je iračka militantna grupa Islamski otpor preuzela odgovornost za napad i da su ispaljene rakete "direktno i precizno pogodile svoje mete".

Juče je i vojna baza u južnoj Siriji, u kojoj američke trupe obučavaju snage u okviru kampanja protiv Islamske države, takođe napadnuta dronovima, a slični udari su se dešavali i poslednjih nekoliko dana usled porasta nezadovoljstva u regionu nakon eksplozije u bolnici u Gazi, kada je ubijeno oko 500 ljudi.

Ranije u četvrtak, mornarički razarač "USS Karni", u severnom delu Crvenog mora, presreo je tri krstareće rakete i nekoliko dronova koje su lansirale Huti snage u Jemenu.

Portparol Pentagona rekao je novinarima da su rakete "potencijalno" usmerene ka Izraelu, ali je naveo da SAD nisu završile svoju procenu šta su ciljale. Bila je to praktično prva američka vojna akcija u korist izraelske odbrane.

A da li će biti i poslednja? Teško, budući da je predsednik Bajden poslao na Bliski istok dva nosača aviona, druge ratne brodove i oko 2.000 marinaca.

Pentagon, međutim, poručuje da ne vidi vezu između porasta napada na američke i izraelske snage na Bliskom istoku i sukoba između Izraela i Hamasa.

SAD, inače, kako "Gardijan" navodi, imaju 2.500 vojnika u Iraku i još 900 u susednoj Siriji, u misiji savetovanja i pomoći lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. zauzela delove teritorije u obe zemlje.

 

image