Svet

Aragones traži referendum o nezavisnosti Katalonije "poput onog u Škotskoj"

Nastavljaju se pregovori zvaničnog Madrida i baskijskih i katalonskih separatista
Aragones traži referendum o nezavisnosti Katalonije "poput onog u Škotskoj"© Photo by Alex Caparros/Getty Images

Katalonski regionalni predsednik Pere Aragones poručio je da buduća španska vlada treba da pristane da održi "referendum poput onog u Škotskoj" 2014 godine.

"Suprotno onome što tvrde španske nacionalističke stranke, Katalonija je evropska, građanska i demokratska nacija koja želi da odlučuje u miru i slobodi", rekao je Aragones dodavši da će Katalonci, pre ili kasnije, glasati na referendumu o samoopredeljenju, prenosi "Euraktiv".

On je pozvao špansku vladu da pomiluje one koji su bili uključeni u pokušaj secesije 2017. godine, rekavši da bi to bila "početna tačka" za rešavanje "političkog sukoba" između Katalonije i zvaničnog Madrida.

"Uveren sam da će Katalonija glasati na referendumu", poručio je Aragones, lider separatističke stranke Republikanska levica Katalonije (ERC).

Vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančez sastao se ranije ovog meseca sa predstavnicima baskijske separatističke partije EH Bildu, čime je postao prvi predsednik španske vlade koji je održao zvanične razgovore sa tom baskijskom separatističkom partijom dok kao privremeni lider nastoji da formira novu vladu.

On se sastao i sa predstavnicima stranke Zajedno za Kataloniju pošto je njegovim socijalistima (PSOE) potrebna podrška katalonskih i baskijskih separatističkih partija kako bi obezbedili većinu za formiranje nove vlade pre 27. novembra, ili će se, u suprotnom, suočiti sa novim parlamentarnim izborima sledeće godine.

image