Svet

Bajden traži od Kongresa: Dajte 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i granicu

Zahtev je upućen privremenom predsedavajućem Predstavničkog doma, koji je nakon smene Kevina Makartija ostao bez lidera, a što ujedno onemogućava delanje donjeg doma američkog Kongresa
Bajden traži od Kongresa: Dajte 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i granicuGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena zatražila je u petak od američkog Kongresa da odobri ogroman paket hitne pomoći za Izrael i Ukrajinu u vrednosti od 106 milijardi dolara, kao i sredstva za južnu granicu SAD i druge humanitarne potrebe, prenosi "Politiko".

Zahtev, koji se suočava sa jasnim političkim preprekama, upućen je privremenom predsedavajućem Predstavničkog doma, koji je nakon smene Kevina Makartija ostao bez lidera, a što ujedno onemogućava delanje donjeg doma američkog Kongresa.

Bajdenov zahtev uključuje 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu, 44,4 milijarde dolara za obezbeđivanje opreme Ministarstva odbrane SAD za dopunu zaliha oružja i nastavak pružanja vojne podrške.

Bajdenova administracija takođe traži 14,3 milijarde dolara za Izrael i 9,15 milijardi za Stejt department za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, Izraelu i Gazi.

image