Svet

Erdogan: Aktivno radimo na razvijanju novog gasnog polja u Crnom moru

Predsednik Turske poručio da želi da pretvori zemlju u novi energetski centar
Erdogan: Aktivno radimo na razvijanju novog gasnog polja u Crnom moru© Turkish Presidency

Turski lider Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je Ankara pojačala rad na isporuci crnomorskog gasa. Kako je naveo, gas će početi da se koristi sledeće godine.

Turska će u novembru ove godine završiti izgradnju gasovoda za povezivanje gasa iz Crnog mora sa državnim sistemom. Ako sve prođe po planu, ovo će biti najbrže razvijeno morsko gasno polje na svetu, rekao je Erdogan.

"Ubrzali smo rad na snabdevanju prirodnim gasom iz Crnog mora za domaće potrošačime. Na kopnu i na moru radi 7.000 ljudi. Stvaramo energetsku bazu na dubini od 2.200 metara ispod morskog dna. Nadam se da ćemo početi da koristimo ovaj gas sledeće godine. To će biti najbrže razvijeno morsko gasno polje na svetu".

Turski lider je dodao da Ankara želi da pretvori zemlju u novi energetski centar.

"Takođe preduzimamo korake da Tursku pretvorimo u energetsko čvorište prirodnog gasa. Naš dnevni kapacitet prirodnog gasa je dostigao 360 miliona kubnih metara. Sa našim skladištima prirodnog gasa, uspeli smo da zadovoljimo nagli porast potražnje za korišćenjem gasa bez opterećenja sistema", istakao je turski lider. 

Najveće količine gasa do sada Ankara je dobijala preko Moskve.

image