Svet

Glavne teme Tramp, Bajden i abortus: Ankete nakon međuizbora pokazale šta Amerikanci žele

Izlazne ankete pokazale su stav Amerike o predsedniku Džozefu Bajdenu, a oko 55 procenata ispitanih nije zadovoljno njegovim učinkom u Beloj kući
Glavne teme Tramp, Bajden i abortus: Ankete nakon međuizbora pokazale šta Amerikanci želewww.globallookpress.com © AP Photo/David Goldman

Konačni rezultati međuizbora u Sjedinjenim Američkim Državama još uvek nisu objavljeni, ali se već sada mogu izvući određeni zaključci.

Izlazne ankete koje je objavio Si-En-En, a koje su kombinacija intervjua, onlajn anketa i telefonskih razgovora sa biračima, daju uvid u stavove i želje američkog naroda.

Prema istraživanju kompanije Edison Risrč, glasači su uglavnom bili nezadovoljni opštim stanjem u državi, ekonomijom, ali i predsednikom Džozefom Bajdenom. Međutim, i drugi faktori, poput stavova o pravu na abortus, uticali su na izbor Amerikanaca.

Predsednik Bajden

Izlazne ankete pokazale su stav Amerike o predsedniku Džozefu Bajdenu, koga podržava 44 odsto ispitanih. Oko 55 procenata ispitanika nije zadovoljno njegovim učinkom u Beloj kući, a 45 odsto je izuzetno nezadovoljno. Veliki broj glasača ocenio je da je Bajdenova politika donela više štete nego koristi.

Ekonomija

Mali broj birača, oko 31 odsto, nazvao je inflaciju glavnim problemom, a otprilike osam od deset ispitanih navelo je da je porast opšteg nivoa cena negativno uticao na njihov život.

Prava na abortus

Pravo na prekid trudnoće stupilo je u centar pažnje nakon što je Vrhovni sud poništio proces "Rou protiv Vejda" koji je vođen 1973. godine pred Vrhovnim sudom SAD, kojim je abortus legalizovan na čitavom području SAD.

Vrhovni sud je tada poništio zakon savezne države Teksas kojim se zabranjivao abortus. Prema presudi, zakon Teksasa je bio u suprotnosti sa Ustavom SAD. Ta presuda nije ukinula samo pomenuti zakon u Teksasu, nego i sve slične zakone širom SAD. Međutim, Vrhovni sud je u junu ove godine poništio odluku u pomenutom procesu.

Oko 27 odsto glasača izdvojilo je pravo na abortus kao primarnu temu. Od deset učesnika izlazne ankete, svaki šesti rekao je da se negativno osećao zbog odluke Vrhovnog suda, a svaki četvrti izrazio je ljutnju.

Tri američke države Vermont, Mičigen i Kalifornija glasale su za upis prava na abortus u ustave svojih država. Legalizacija abortusa ima značajnu podršku u državama gde glasači podržavaju Demokratsku stranku.

Kada je reč o tome kojoj stranci birači veruju kada su u pitanju teme reprodutktivnih prava i abortusa, demokrate su imale 11 poena prednosti u odnosu na republikance.

Donald Tramp

Bivši lider SAD Donald Tramp je bio u mislima glasača gotovo koliko i aktuelni predsednik. Otprilike 28 odsto birača reklo je da namerava da svojim glasom izrazi protivljenje Trampu, što je samo nekoliko poena manje od trećine koji su rekli da glasaju kako bi izrazili negodovanje Bajdenu.

Demokrate pobedile Bajdenove skeptike

Snaga pojedinačnih kandidata verovatno je pomogla demokratama da pridobiju određen broj glasača koji ne podržavaju njihovog vođu Džozefa Bajdena.

Aktuelna predsednica demokrata u Nju Hempširu Megi Hasan zadržala je svoju poziciju osvojivši skoro sve glasače koji su podržali Bajdena, kao i otprilike jednu petinu onih koji ga ne žele za predsednika.

U trci za guvernera u saveznoj državi Pensilvaniji, predviđeni demokratski pobednik Džoš Šapiro, pridobio je jednu četvrtinu glasača koji ne odobravaju Bajdena. U brojnim saveznim državama kandidati Demokratske stranke su ubedljivo pobedili među biračima koji donekle nisu odobravali Bajdena.

image