Licemerna Ursula: Šefica Evropske komisije na udaru kritika svojih saradnika zbog Gaze

Više od 800 evropskih zvaničnika je navodno optužilo Ursulu fon der Lajen za "dvostruke standarde"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatvara oči pred izraelskim "ratnim zločinima" u Gazi, tvrde stotine zaposlenih u Evropskoj uniji u pismu koje je kružilo unutar institucija bloka, prenosi "Ajriš tajms".

Evropska komisija daje "odrešene ruke i legitimitet ratnom zločinu u Pojasu Gaze", navodi se u pismu koje su potpisale 842 osobe. Pismo je poslato diplomatama i zaposlenima u Komisiji i drugim telima EU.

Dok poruka počinje osudom Hamasovog napada na Izrael ranije ovog meseca, sledi "jednako snažna" osuda onoga što potpisnici opisuju kao "neproporcionalnu reakciju izraelske vlade protiv 2,3 miliona palestinskih civila zarobljenih u Pojasu Gaze". U pismu se Fon der Lajen optužuje za "dvostruke standarde" prema ratu na Bliskom istoku.

U pismu se navodi da je ona "potpuno ignorisala" izraelsku blokadu vode i goriva u Gazu, uz napomenu da je "identičan čin" Rusije opisala kao "teror".

Moskva je gađala električne mreže u Ukrajini od kraja 2022. godine jer ih, kako su naveli, koristi ukrajinska vojska. Moskva je takođe saopštila da su njihove akcije reakcija na napade na rusko tlo, pre svega na bombaški napad na Krimski most u oktobru 2022.

U pismu Fon der Lajen, potpisnici su navodno tvrdili da je ona bezuslovno podržala Izrael bez konsultacija sa državama članicama EU, dok su drugi sugerisali da je obaveza Brisela da iskoristi svoj uticaj da podstakne mirno rešenje višedecenijskog sukoba i zahtevaju ponovno uspostavljanje "osnovnih ljudskih prava i međunarodnog prava" u Palestini.

Jedan diplomata koji je potpisao pismo kaže da ih je "osramotio" ratoborni ton Fon der Lajen i izrazio žaljenje što je šefica Evropske komisije napustila "vrednosti na kojima je izgrađena EU".

"Kao Evropljanin, ne želim da se bilo koji ratni zločin podržava u moje ime", napisao je drugi potpisnik.

Fon der Lajen je projektovala izraelsku zastavu na sedištu Evropske komisije u Briselu i ponovila svoju podršku zemlji na sastanku sa premijerom Benjaminom Netanijahuom prošle nedelje. Kasnije je izjavila da "pravo Izraela da se brani od terorista Hamasa" mora da se sprovodi "u punom poštovanju međunarodnog humanitarnog prava".