Svet

Izrael najavio ofanzivu "sa kopna, mora i iz vazduha"; Sutra sednica SB UN o Bliskom istoku

Kako je saopštilo ministarstvo zdravlja u palestinskoj enklavi, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je najmanje 5.087 Palestinaca, od kojih 2.055 dece
Izrael najavio ofanzivu "sa kopna, mora i iz vazduha"; Sutra sednica SB UN o Bliskom istoku© Tanjug/(AP Photo/Abed Khaled

Borbe u Pojasu Gaze, ali i na granici sa Libanom i dalje su žestoke, dok se humanitarna situacija sve više pogoršava, a broj žrtava raste.  

Sedamnaestog dana rata najavljeno je da bi Hamas mogao da pusti 50 talaca, uključujući i mladića poreklom iz Novog Sada.

Humanitarna agencija UN objavila je da je oko 1,4 miliona stanovnika Gaze, odnosni više od polovine, interno raseljeno

Hamas je dronovima napao jug Izraela, a IDF je prvi put upotrebio navođeni minobacač "gvozdena žaoka".

Paravojna grupa Islamski otpor u Iraku, koju podržava Iran gađala je stratešku bazu američke vojske na jugoistoku Sirije.

Treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je danas na prelaz Rafa, iz Egipta ka Pojasu Gaze, rekli su za Rojters humanitarni radnik i dva bezbednosna izvora.

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba premašio je danas 5.000, a ranjenih je više od 15.000.

EU je ostala podeljena po pitanju humanitarnog prekida vatre u Gazi, koje nedvosmisleno podržavaju Španija, Belgija, Holandija i Irska, a protive mu se Austrija, Češka i Nemačka. 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra sednicu povodom tekućeg sukoba u Gazi, a najavljeno je i da Sjedinjene Američke Države pripremaju svoj nacrt rezolucije koja ne poziva na prekid vatre i u kojoj se navodi da Izrael ima pravo da se brani.

Sve najnovije vesti iz Pojasa Gaze pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

  • 23. okt 2023 • 21:05

    21:05

    Hamas: Puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze

    Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Al Kasam, Abu Ubaida, saopštio je danas da su, uz posredovanje Egipta i Katara, puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze.

    "Oslobodili smo dvojicu zarobljenika, Nurita Jicaka i Johveda Lifšica iz humanitarnih i medicinskih razloga", rekao je Ubaida, prenosi palestinska "TV Al Aksa".

    On je naveo da je reč o zarobljenicima koje je Hamas hteo da pusti još u petak, ali prema njegovim rečima, Izrael je odbio da ih prihvati.

    Dodao je da su zarobljenici oslobođeni "uprkos tome što je okupator napravio više od osam povreda procedura koje su dogovorene sa posrednicima".

  • 20:28

    Šef Pentagona razgovarao sa premijerom Iraka nakon napada na američke trupe u regionu

    Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je sa premijerom Iraka Mohamedom Šiom al-Sudanijem, saopštio je Pentagon nakon nedavnih napada u regionu usred rata u Gazi.

    Ostin je pozdravio al-Sudanijevu "posvećenost zaštiti američkih snaga koje se nalaze u Iraku na poziv iračke vlade", prenosi "Al Džazira"

    "Sekretar je preneo važnost zaštite osoblja i savetnika SAD i Globalne koalicije, konvoja i diplomatskih objekata od agresije i napada", navodi se u saopštenju.

  • 20:08

    Sutra sednica SB UN povodom rata Izraela i Hamasa, SAD pripremaju rezoluciju

    Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra sednicu povodom rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

    Očekuje se da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš izvestiti članice o situaciji na terenu, a sednici će moći da prisustvuju i zemlje koje nisu članice SB UN, prenosi "Njujork tajms".

    List piše da, nakon što su prošle nedelje uložile veto na rezoluciju o humanitarnoj pomoći Gazi, Sjedinjene Američke Države pripremaju svoj nacrt rezolucije koja ne poziva na prekid vatre i u kojoj se navodi da Izrael ima pravo da se brani.

    Postoji rizik da će usvajanje rezolucije blokirati Rusija koja je, zajedno sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, insistirala na hitnom humanitarnom prekidu vatre.

  • 19:59

    Izraelska vojska: Ubijeno pet komandanata Hamasovih vazduhoplovnih snaga

    Izraelska vojska likvidirala je pet komandanata Hamasovih vazduhoplovnih snaga od početka rata, rekao je vojni portparol Danijel Hagari.

    Prema njegovim rečima, vazduhoplovne snage imale su ključnu ulogu u smrtonosnom napadu Hamasa 7. oktobra.

    Hagari je dodao da izraelska vojska nastavlja da napada u Gazi, fokusirajući se na kvartove koji okružuju grad Gaza.

    "Vojska nastavlja da čini sve što je u njenoj moći da vrati taoce kući", rekao je Hagari, dodajući da "danonoćno sprovode civilne, operativne i obaveštajne napore".

  • 19:50

    Grčki ministar: Rizik od iznenadnog priliva migranata zbog rata Izraela i Hamasa

    Grčki ministar za migracije Dimitris Kairidis izjavio je danas da se Evropska unija suočava sa rizikom od iznenadnog priliva migranata koji beže od rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

    "Uvek postoji rizik da stvari postanu zaista opasne ukoliko se nestabilnost na Bliskom istoku proširi, a posebno ako zahvatio susedne zemlje, poput Egipta koji ima veliku populaciju", rekao je Kairidis za Rojters.
    On je pozvao na veću solidarnost među državama članicama Evropske unije.

    "Moramo da budemo na oprezu. Moramo da se približimo kao Evropa. Potrebno nam je bolje čuvanje granica, borba protiv krijumčarskih kriminalnih mreža i vraćanje onih koji ne dobiju azil" rekao je grčki ministar.

    Kairidis je zatražio uspostavljanje zajedničkog evropskog mehanizma za povratak onih kojima je odbijen azil u zemlje porekla.

    "Samo Evropa zajedno može da natera zemlje porekla da prihvate svoje građane, štapovima i šargarepom. Grčka sama to ne može, Belgija sama to ne može", istakao je on.

  • 19:20

    Crveni krst: U Gazu dosad ušla 54 kamiona humanitarne pomoći

    Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Stiven Rajan saopštio je danas da su do sada 54 kamiona humanitarne pomoći ušla u Pojas Gaze.

    Rajan je, govoreći iz istočnog Jerusalima, rekao da je Crveni krst spreman da pošalje još kamiona i pozvao na kontinuirani priliv humanitarne pomoći u Gazu.

    "Trenutno je potrebno da se obezbedi da se to zaista i dogodi", rekao je Rajan za "Al Džaziru".

    Dodao je da Crveni krst ima svoje timove u pripravnosti, kao i pakete spremne za isporuku, koja uključuje medicinsku pomoć.

    "Naši timovi u Gazi posetili su neke bolnice i videli iz prve ruke koliko je situacija teška i izazovna", rekao je Rajan.

  • 19:19

    Hamas traži da se otvori stalni humanitarni koridor za Pojas Gaze

    Militantni Hamas pozvao je danas arapske i muslimanske zemlje da intenziviraju napore za otvaranje "stalnog humanitarnog koridora za Pojas Gaze" i na taj način "spreče Izrael da izgladnjuje stanovnike Gaze".

    U saopštenju, Hamas je naveo da pomoć koja je ušla u Gazu u prethodna dva dana ne pokriva sve veće potrebe civilne populacije, usput tražeći gorivo, hranu i medicinsku opremu, preneo je "Tajms of Izrael".



  • 19:05

    Međunarodni sud pravde zakazao saslušanje o izraelskoj okupaciji palestinske teritorije

    Međunarodni sud pravde počeće 19. februara 2024. saslušanja "o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinske teritorije, uključujući istočni Jerusalim", navodi se u saopštenju.

  • 18:57

    Galant najavio da će Izrael izvesti ofanzivu u Pojasu Gaze "sa kopna, mora i vazduha"

    Ministar odbrane Joav Galant najavio je danas da će Izrael izvesti kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze, zapretivši da će to biti "smrtonosni napad".

    Nakon što je sa izraelskom mornaricom obišao područje blizu obale Gaze, Galant je rekao vojnicima da treba da "ostanu spremni za ofanzivu jer će ona doći", saopštila je njegova kancelarija, preneo je "Tajms os Izrael".

    "Pripremamo se temeljno. Biće to smrtonosni napad. To će biti kombinovani napad sa kopna, mora i vazduha", rekao je ministar odbrane Izraela.

    Galant je poručio vojnicima da rade svoj posao, spreme se i da će biti raspoređeni.

    Saopštenje je objavljeno ubrzo nakon što se vojska požalila da vojnici ne mogu da ostanu na granici u punoj pripravnosti na neodređeno vreme, naveo je izraelski portal.

  • 18:44

    Njujork tajms: Hamas bi mogao da oslobodi 50 talaca

    Pozivajući se na visokog zvaničnika izraelske vojske, Njujork tajms je objavio da bi posredovanje SAD i Katara moglo dovesti do toga da Hamas oslobodi oko 50 ljudi kidnapovanih 7. oktobra iz Izraela.

    Prema pisanju lista, kandidati za oslobađanje pušteni su dvojni državljani, prenosi Harec.

image