Izrael najavio ofanzivu "sa kopna, mora i iz vazduha"; Sutra sednica SB UN o Bliskom istoku

Kako je saopštilo ministarstvo zdravlja u palestinskoj enklavi, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je najmanje 5.087 Palestinaca, od kojih 2.055 dece

Borbe u Pojasu Gaze, ali i na granici sa Libanom i dalje su žestoke, dok se humanitarna situacija sve više pogoršava, a broj žrtava raste.  

Sedamnaestog dana rata najavljeno je da bi Hamas mogao da pusti 50 talaca, uključujući i mladića poreklom iz Novog Sada.

Humanitarna agencija UN objavila je da je oko 1,4 miliona stanovnika Gaze, odnosni više od polovine, interno raseljeno

Hamas je dronovima napao jug Izraela, a IDF je prvi put upotrebio navođeni minobacač "gvozdena žaoka".

Paravojna grupa Islamski otpor u Iraku, koju podržava Iran gađala je stratešku bazu američke vojske na jugoistoku Sirije.

Treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je danas na prelaz Rafa, iz Egipta ka Pojasu Gaze, rekli su za Rojters humanitarni radnik i dva bezbednosna izvora.

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba premašio je danas 5.000, a ranjenih je više od 15.000.

EU je ostala podeljena po pitanju humanitarnog prekida vatre u Gazi, koje nedvosmisleno podržavaju Španija, Belgija, Holandija i Irska, a protive mu se Austrija, Češka i Nemačka. 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra sednicu povodom tekućeg sukoba u Gazi, a najavljeno je i da Sjedinjene Američke Države pripremaju svoj nacrt rezolucije koja ne poziva na prekid vatre i u kojoj se navodi da Izrael ima pravo da se brani.

Sve najnovije vesti iz Pojasa Gaze pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

23. okt 2023 • 21:05

Hamas: Puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze

Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Al Kasam, Abu Ubaida, saopštio je danas da su, uz posredovanje Egipta i Katara, puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze.

"Oslobodili smo dvojicu zarobljenika, Nurita Jicaka i Johveda Lifšica iz humanitarnih i medicinskih razloga", rekao je Ubaida, prenosi palestinska "TV Al Aksa".

On je naveo da je reč o zarobljenicima koje je Hamas hteo da pusti još u petak, ali prema njegovim rečima, Izrael je odbio da ih prihvati.

Dodao je da su zarobljenici oslobođeni "uprkos tome što je okupator napravio više od osam povreda procedura koje su dogovorene sa posrednicima".

Šef Pentagona razgovarao sa premijerom Iraka nakon napada na američke trupe u regionu

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je sa premijerom Iraka Mohamedom Šiom al-Sudanijem, saopštio je Pentagon nakon nedavnih napada u regionu usred rata u Gazi.

Ostin je pozdravio al-Sudanijevu "posvećenost zaštiti američkih snaga koje se nalaze u Iraku na poziv iračke vlade", prenosi "Al Džazira"

"Sekretar je preneo važnost zaštite osoblja i savetnika SAD i Globalne koalicije, konvoja i diplomatskih objekata od agresije i napada", navodi se u saopštenju.

Sutra sednica SB UN povodom rata Izraela i Hamasa, SAD pripremaju rezoluciju

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra sednicu povodom rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Očekuje se da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš izvestiti članice o situaciji na terenu, a sednici će moći da prisustvuju i zemlje koje nisu članice SB UN, prenosi "Njujork tajms".

List piše da, nakon što su prošle nedelje uložile veto na rezoluciju o humanitarnoj pomoći Gazi, Sjedinjene Američke Države pripremaju svoj nacrt rezolucije koja ne poziva na prekid vatre i u kojoj se navodi da Izrael ima pravo da se brani.

Postoji rizik da će usvajanje rezolucije blokirati Rusija koja je, zajedno sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, insistirala na hitnom humanitarnom prekidu vatre.

Izraelska vojska: Ubijeno pet komandanata Hamasovih vazduhoplovnih snaga

Izraelska vojska likvidirala je pet komandanata Hamasovih vazduhoplovnih snaga od početka rata, rekao je vojni portparol Danijel Hagari.

Prema njegovim rečima, vazduhoplovne snage imale su ključnu ulogu u smrtonosnom napadu Hamasa 7. oktobra.

Hagari je dodao da izraelska vojska nastavlja da napada u Gazi, fokusirajući se na kvartove koji okružuju grad Gaza.

"Vojska nastavlja da čini sve što je u njenoj moći da vrati taoce kući", rekao je Hagari, dodajući da "danonoćno sprovode civilne, operativne i obaveštajne napore".

Grčki ministar: Rizik od iznenadnog priliva migranata zbog rata Izraela i Hamasa

Grčki ministar za migracije Dimitris Kairidis izjavio je danas da se Evropska unija suočava sa rizikom od iznenadnog priliva migranata koji beže od rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

"Uvek postoji rizik da stvari postanu zaista opasne ukoliko se nestabilnost na Bliskom istoku proširi, a posebno ako zahvatio susedne zemlje, poput Egipta koji ima veliku populaciju", rekao je Kairidis za Rojters.
On je pozvao na veću solidarnost među državama članicama Evropske unije.

"Moramo da budemo na oprezu. Moramo da se približimo kao Evropa. Potrebno nam je bolje čuvanje granica, borba protiv krijumčarskih kriminalnih mreža i vraćanje onih koji ne dobiju azil" rekao je grčki ministar.

Kairidis je zatražio uspostavljanje zajedničkog evropskog mehanizma za povratak onih kojima je odbijen azil u zemlje porekla.

"Samo Evropa zajedno može da natera zemlje porekla da prihvate svoje građane, štapovima i šargarepom. Grčka sama to ne može, Belgija sama to ne može", istakao je on.

Crveni krst: U Gazu dosad ušla 54 kamiona humanitarne pomoći

Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Stiven Rajan saopštio je danas da su do sada 54 kamiona humanitarne pomoći ušla u Pojas Gaze.

Rajan je, govoreći iz istočnog Jerusalima, rekao da je Crveni krst spreman da pošalje još kamiona i pozvao na kontinuirani priliv humanitarne pomoći u Gazu.

"Trenutno je potrebno da se obezbedi da se to zaista i dogodi", rekao je Rajan za "Al Džaziru".

Dodao je da Crveni krst ima svoje timove u pripravnosti, kao i pakete spremne za isporuku, koja uključuje medicinsku pomoć.

"Naši timovi u Gazi posetili su neke bolnice i videli iz prve ruke koliko je situacija teška i izazovna", rekao je Rajan.

Hamas traži da se otvori stalni humanitarni koridor za Pojas Gaze

Militantni Hamas pozvao je danas arapske i muslimanske zemlje da intenziviraju napore za otvaranje "stalnog humanitarnog koridora za Pojas Gaze" i na taj način "spreče Izrael da izgladnjuje stanovnike Gaze".

U saopštenju, Hamas je naveo da pomoć koja je ušla u Gazu u prethodna dva dana ne pokriva sve veće potrebe civilne populacije, usput tražeći gorivo, hranu i medicinsku opremu, preneo je "Tajms of Izrael".



Međunarodni sud pravde zakazao saslušanje o izraelskoj okupaciji palestinske teritorije

Međunarodni sud pravde počeće 19. februara 2024. saslušanja "o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinske teritorije, uključujući istočni Jerusalim", navodi se u saopštenju.

Galant najavio da će Izrael izvesti ofanzivu u Pojasu Gaze "sa kopna, mora i vazduha"

Ministar odbrane Joav Galant najavio je danas da će Izrael izvesti kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze, zapretivši da će to biti "smrtonosni napad".

Nakon što je sa izraelskom mornaricom obišao područje blizu obale Gaze, Galant je rekao vojnicima da treba da "ostanu spremni za ofanzivu jer će ona doći", saopštila je njegova kancelarija, preneo je "Tajms os Izrael".

"Pripremamo se temeljno. Biće to smrtonosni napad. To će biti kombinovani napad sa kopna, mora i vazduha", rekao je ministar odbrane Izraela.

Galant je poručio vojnicima da rade svoj posao, spreme se i da će biti raspoređeni.

Saopštenje je objavljeno ubrzo nakon što se vojska požalila da vojnici ne mogu da ostanu na granici u punoj pripravnosti na neodređeno vreme, naveo je izraelski portal.

Njujork tajms: Hamas bi mogao da oslobodi 50 talaca

Pozivajući se na visokog zvaničnika izraelske vojske, Njujork tajms je objavio da bi posredovanje SAD i Katara moglo dovesti do toga da Hamas oslobodi oko 50 ljudi kidnapovanih 7. oktobra iz Izraela.

Prema pisanju lista, kandidati za oslobađanje pušteni su dvojni državljani, prenosi Harec.

Pentagon: Američke trupe napadnute u Siriji

Američke trupe napadnute su dronovima u Siriji, nema žrtava, rekao je portparol Pentagona za RIA Novosti.

"Rano jutros u Siriji došlo je do napada na američke i koalicione snage. Nije bilo žrtava niti štete", rekao je on, ne navodeći detalje incidenta.

Borelj: Na današnjem sastanku glavna tema bila je situacija u Gazi i Izraelu

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da se na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU razgovaralo pre svega o situaciji u Gazi i Izraelu, kao i da su tom prilikom ministri jasno osudili napade Hamasa i zatražili oslobađanje talaca.

"Izrael ima pravo da se brani, ali to mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom. Podržavamo rešenje o dve države, ali to rešenje ima ograničenja što smo više puta do sada isticali", rekao je Borelj nakon redovnog sastanka ministara spoljnih poslova i 5 ministara centralne Azije.

On je naglasio i da je nedopustivo da se civilnom stanovništvu isključuju voda i struja i ponovio da su najoštrije osudili terorističke napade.

Kako je rekao, ministri su se složili da nastave finansijsku pomoć Izraelu, ali i da su razgovarali o saradnji sa susednim zemljama.

"Moramo da pojačamo napore, radimo sa kolegama u UN", rekao je Borelj.

Nemačka protiv zahteva EU za humanitarni prekid vatre u Gazi

Nemačka se u Evropskoj uniji usprotivila zahtevima za prekid vatre iz humanitarnih razloga u pojasu Gaze.

"Sada je najvažnija borba protiv terorizma", rekla je u Luksemburgu ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, prenosi nemačka agencija dpa.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Islamski otpor u Iraku gađao garnizon Al-Tanf koji koristi vojska SAD u Siriji

Paravojna grupa Islamski otpor u Iraku, koju podržava Iran, saopštila je danas da je gađala stratešku bazu američke vojske na jugoistoku Sirije.

Ova grupa je saopštila da su dva drona korišćena je za napad na garnizon Al-Tanf, u blizini jordanske i iračke granice, preneo je AP.

Napad je usledio nakon niza prošlonedeljnih napada na baze u kojima se nalazi američka vojska u Iraku i Siriji.

Ista grupa je napala dve baze u Iraku dronovima, nanevši lakše povrede američkim snagama.

SAD za sada nisu komentarisale incident.

Palestinski premijer: Zapad dao Izraelu "dozvolu za ubijanje"

Palestinski premijer Muhamed Štajeh osudio je stavove koji daju "Izraelu dozvolu za ubijanje", pošto su se Vašington i evropske zemlje, pozivajući se na "pravo Izraela da se brani" uzdržale od poziva da okonča napade na Gazu.

"Ono što čujemo od vođa okupacije o pripremama za kopnenu invaziju znači više zločina, zversatva i prisilnog raseljavanja", izjavio je premijer Štajeh na početku sednice palestinske vlade u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Mi osuđujemo stavove koji predstavljaju dozvolu za ubijanje i nude (Izraelu) političko pokriće da počini masakre i razaranje u Gazi", dodao je Štajeh čija vlada ne kontroliše pojas Gaze, kojim vlada Hamas, prenosi "Tajms of Izrael".

UN: Više od polovine stanovnika Gaze interno raseljeno

Humanitarna agencija UN objavila je da je oko 1.4 miliona stanovnika Gaze, odnosni više od polovine, interno raseljeno, pri čemu veliki broj njih traži utočište u prenatrpanim skloništima UN. 

Hamas dronovima napao južni Izrael

U poslednjih pola sata, signal za vazdušnu opasnost izdat je u južnom Izraelu nakon navodnog napada dronom, piše Bi-Bi-Si.

Hamas je na Telegramu saopštio da su koristili dva drona da napadnu izraelske položaje.

IDF: Prvi put operativno upotrebljen navođeni minobacač "Gvozdena žaoka"

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su prvi put operativno upotrebile navođeni minobacač "Gvozdenu žaoku" u borbi protiv palestinske grupe Hamas.

"Gvozdena žaoka" ima dvostruko navođenje koje omogućava precizno gađanje ciljeva u naseljenom području uz povećanje ubojitosti pogotka mete a smanjenje rizika od pogađanja civila, navodi se u saopštenju IDF, preneo je Si-En-En.

Više od 10 bombi ispaljeno je na teritoriji koja okružuje Gazu i u severnom sektoru, dodaje se u saopštenju IDF.

Pripadnici IDF iskoristili su "Gvozdenu žaoku" za napad na položaj Hamasa "sa kojeg su lansirane (rakete) ka teritoriji države Izrael", navodi se u saopštenju IDF.

Izrael: Poverenje u vladu na najnižem nivou u poslednjih 20 godina

Nakon napada Hamasa i reakcije izraelskih vlasti poverenje građana u Vladu Izraela palo je na najniži nivo u poslednjih 20 godina, pokazuju rezultati novog istraživanja Izraelskog instituta za demokratiju. 

Kako prenosi "Tajms of Izrael", samo 20,5 odsto Izraelaca i 7,5 odsto Arapa u Izraelu navode da imaju poverenja u vladu premijera Benjamina Netanijahua. 

Na isto pitanje u junu potvrdno je odgovorilo 28, odnosno 18 odsto građana Izraela.

Početkom nedelje su dnevni listovi na hebrejskom preneli da tri neimenovana člana Netanijahuovog kabineta razmišljaju da daju ostavku.  

Micotakis izrazio podršku Izraelu

Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas je na sastanku sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izrazio podršku Izraelu i njegovom pravu na samoodbranu od napada Hamasa, izrazivši nadu da u sukobima neće biti velikih ljudskih žrtava, prenela je pres služba grčkog premijera.

Micotakis je danas stigao u Izrael, u posetu koja nije bila najavljena.

"Tokom sastanka, grčki premijer je izrazio svoje ogorčenje zbog Hamasovih terorističkih napada na Izrael. Micotakis je istakao pravo Izraela na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom. Ponovo je potvrdio potrebu da se zaštite civili, oslobode Izraelci koje Hamas drži kao taoce i izbegne humanitarna kriza", navodi se u saopštenju iz kabineta grčkog premijera, prenosi Tanjug.

Kako je saopšteno, Netanijahu je zahvalio Micotakisu što je stao na stranu Izraela.

"Cenim vašu solidarnost, solidarnost vlade i grčkog naroda u ovom mračnom času. Ovo je bitka civilizacije protiv varvarstva. Mi smo na strani civilizacije i svi se moramo ujediniti protiv Hamasa, koji je Islamska država", rekao je Netanijahu.

Treći konvoj pomoći ušao na prelaz Rafa na putu ka Pojasu Gaze

Treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je danas na prelaz Rafa, iz Egipta ka Pojasu Gaze, rekli su za Rojters humanitarni radnik i dva bezbednosna izvora.

Izveštač Si-En-En-a javio je da je konvoj prošao preko prelaza Rafa koji povezuje Egipat i Gazu.

Ministarstvo zdravlja Gaze: U izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno 5.087, od toga 2.055 dece

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba premašio je danas 5.000, a ranjenih je više od 15.000.

Kako je saopštilo ministarstvo zdravlja u toj enklavi, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je najmanje 5.087 Palestinaca, od kojih 2.055 dece.
Ranjene su 15.273 osobe, prenosi "Al Arabija".

Ministarstvo je dodalo da je u protekla 24 sata poginulo najmanje 436 osoba, uključujući 182 deteta.

U saopštenju se navodi da je najviše žrtava bilo na jugu Pojasa Gaze, gde se palestinski civili evakuišu nakon upozorenja Izraela.

Hamas tvrdi da su sve bolnice u Gazi ostale bez goriva

"Sve bolnice u Pojasu Gaze su ostale bez goriva", navodi se saopštenju Hamasa, prenose "RIA Novosti".

Juče je 14 kamiona koji su prevozili vodu, hranu i medicinsku pomoć za stanovnike Gaze ušlo u enklavu preko kontrolnog punkta Rafa.

Kako su UN ranije saopštile, humanitarnu pomoć pružila je sama organizacija i egipatsko društvo Crvenog polumeseca. Prošle nedelje je stiglo još 20 kamiona sa namirnicama.

Prema Hamasu, pomoć dobijena u poslednja dva dana nije dovoljna da podmiri potrebe stanovništva.

Portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf al-Kidra rekao je da 12 bolnica i 32 medicinska centra nisu u funkciji zbog izraelskog granatiranja i nestašice goriva.

Zalihe vode u Gazi ponekad nisu dovoljne ni za piće

Zalihe vode u Gazi nekada nisu dovoljne ni za piće, za pranje odeće, a za kupanje je najčešće nema, dok je temperatura u ovom delu sveta u nedelju bila 31 stepen Celzijusa.

Hana Abu Avda, koja deli izbeglički krov nad glavom sa još 40 ljudi u Rafi nakon što je napustila sopstveni dom, kaže da se nije okupala nedelju dana i dodaje da koliko god vode uspeju da nabave, ta količina je jedva dovoljna za piće, opisuje situaciju u Gazi "Fajnenšel tajms".

Podseća se da je doći do pijaće vode postao ozbiljan problem otkako je Izrael počeo opsadu Pojasa Gaze i prekinuo snabdevanje strujom, vodom i gorivom nakon napada Hamasa na njihovu teritoriju 7. oktobra, ubistva više stotina civila i otmice više od 200 njih. Kako se navodi, Izrael opsadu povezuje sa otmicom talaca sa teritorije Izraela. 

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Ljudi satima stoje na ulici čekajući vodu i hleb (VIDEO)

Veliki broj ljudi satima stoji na ulicama čekajući vodu i hleb.

"Njujork tajms": Hamas nije uspeo da pruži dokaze o eksploziji u bolnici

"Njujork tajms" koji je u više navrata ponavljao tvrdnje Hamasa da je eksploziju prošle nedelje u bolnici Al Ahli u Gazi izazvao izraelski vazdušni napad, sada kaže da Hamas nije pružio bilo kakve dokaze kojima bi potkrepio svoje tvrdnje, piše "Tajms of Izrael".

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas odmah je okrivilo Izrael za napad.

Treći konvoj pomoći za Gazu preći će danas preko prelaza Rafa

Treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći za Pojas Gaze danas će preći iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, potvrdio je jedan humanitarac pozivajući se na dva bezbednosna izvora.

Nakon brojnih usaglašavanja procedura za inspekciju humanitarne pomoći i zbog bombardovanja pograničnih područja u Pojasu Gaze, u subotu je iz Egipta u ugroženu palestinsku enklavu ušao prvi konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći a u nedelju drugi, preneo je Rojters.

Hagari: Izrael sprovodi racije u Gazi tražeći informacije o taocima

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari potvrdio je danas da izraelski vojnici vrše racije unutar palestinske enklave Gaze s ciljem razbijanja terorističkih ćelija koje se spremaju za naredne faze rata, ali pokušavaju i da otkriju nove informacije o nestalim taocima, prenosi Tanjug.

Micotakis dolazi danas u Izrael

Grčki premijer Kirijakos Micotakis dolazi danas u Izrael gde će se sastati sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom.

Kako je ranije najavljeno, i francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute takođe bi danas trebalo da doputuju u Izrael i sastanu se sa Netanijahuom, prenosi "Tajms of Izrael".

Juče je u poseti Izraelu bila premijerka Italije Đorđa Meloni koja je istakla da je važno da se postigne mir u regionu i prenela poruku o solidarnosti Italije nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, preneo je ranije AP.

Izraelska vojska objavila novi snimak dejstava u Gazi

Izraelske odbrambene snage objavile su na društvenoj mreži Iks novi snimak dejstava u Gazi, a kako se navodi gađani su bili ciljevi Hamasa i Palestinskog islamskog džihada.

Izraelska vojska saopštila je da je prethodnog dana gađala više od 320 ciljeva dve terorističke grupe, kao da su gađani i podzemni tuneli koje oni koriste.

Kina poslala vojne brodove na Bliski istok

Ministarstvo odbrane Kine potvrdilo je da su na Bliski istok poslati kineski vojni brodovi. 

U pitanju je šest vojnih brodova, a, kako prenosi ukrajinski Telegram kanal portala "strana.ua", u zonu nedaleko od palestinsko-izraelskog konflikta šalju se ratni brod razarač sa raketama za navođenje, fregata i kompleksni brod za snabdevanje. 

Juče, isti Telegram kanal javio je, pozivajući se na "San", da su se kineski vojni brodovi uputili na Bliski istok u subotu, nakon zajedničkih vežbi s Omanom. 

Podsetimo, vojne brodove u blizini obale Izraela već su poslale SAD i Velika Britanija, dok Nemačka grupiše trupe kod Kipra.

U isto vreme, Amerikanci zauzimaju avio-baze u Grčkoj, zbog čega Grci najavljuju proteste. Više o tome pročitajte ovde

Agencija UN: Gazi hitno potrebno gorivo

Gazi je hitno potrebno gorivo "kao voda i hrana", saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama, ističući da dva konvoja pomoći koja su ovog vikenda ušla u Gazu jedva da ublažavaju strašno stanje u Pojasu Gaze.

Predstavnica ove Agencije Tamara Alrifai rekla je za Si-En-En da bez goriva neće biti moguće napajanje postrojenja za desalinizaciju vode kako bi se dobila voda za piće niti napajanje bolnica i medicinskih aparata.

Ona je rekla da je humanitarna pomoć koja je ušla u Gazu samo "delić" onoga što je potrebno, dodajući da je situacija "veoma, veoma teška".

Izrael je ranije saopštio da dopremanje goriva neće biti dozvoljeno u Gazu, zbog bojazni da bi moglo da dođe u ruke militantne palestinske grupe Hamas.

Globalnu inicijativu za oslobađanje otete dece pokrenulo 86 nobelovaca

Ambasada Izraela u Beogradu saopštila je danas da je 86 nobelovaca potpisalo peticiju Globalna inicijativa za oslobađanje otete dece u kojoj se traži njihovo hitno puštanje na slobodu.

Obraćajući se danas svetskoj javnosti u Ujedinjenim nacijama, zajedno sa izraelskim i američkim ambasadorima, potpisnici peticije pozivali su svetske lidere da deluju odmah, navodi se u saopštenju ambasade Izraela, prenosi Tanjug.

Potpisnici peticije nedvosmisleno izjavljuju da je otmica i zatvaranje dece ratni zločin i duboka moralna nepravda prema čovečanstvu u celini.

"Njihova poruka završava se snažnim zahtevom: Pustite decu. Ove večeri je 86 nobelovaca zauzelo stav, podnoseći iskrenu peticiju preko izraelskog i američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, upućenu generalnom sekretaru i liderima nacija širom sveta tražeći hitno oslobađanje kidnapovane dece u Gazi", navodi se u sopššenju ambasade Izraela u Beogradu.

"Kroz celu ljudsku istoriju odvijali su se ratovi, ali čovečanstvo je dosledno povlačilo granicu između ratnih dela i ratnih zločina. Nijedan rat nikada ne bi trebalo da opravda masovna zverstva. Nijedan rat ne normalizuje akte silovanja i mučenja. Nikada rat neće dozvoliti da budu u paklu zatočeništva", navodi se u peticiji.

Nobelovci su jedinstveni u svom moralnom zahtevu za hitnim oslobađanjem kidnapovane dece.

"Duša deteta se razlikuje od duše odrasle osobe. Naša je sveta dužnost da zaštitimo nevine i zaštitimo ranjive. Naša je sveta dužnost da spasemo svoju decu. Uznemirujuće slike i reči kojima smo danas svedoci evociraju sećanja na mračnija vremena, vremena za koja smo se mi, čovečanstvo kao kolektiv, nadali da su ostala iza nas", navodi se u peticiji.

Borelj pozvao na prekid sukoba između Izraela i Hamasa radi isporuke pomoći

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas na prekid sukoba između Izraela i Hamasa da bi se omogućio nastavak isporuke humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze.

"Sada je najvažnije da humanitarna pomoć stigne u Gazu", rekao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Borelj je najavio da će ministri danas razgovarati o pozivu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša na prekid sukoba da bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći za palestinske civile, prenosi Tanjug.

Borelj je istakao da ne može da prognozira rezultat sastanka, ali da će ministri morati da razgovaraju o tome.

"To je tražio generalni sekretar UN. Smatram da je potreban prekid sukoba iz humanitarnih razloga, da bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći", naveo je Borelj.

Hamas drži 222 osobe

Izraelske odbrambene snage javljaju da se u zarobljeništvu Hamasa, prema poslednjim podacima, nalaze 222 osobe.

Egipat predlaže otvaranje izbegličkog kampa u palestinskom gradu Rafa

Egipat predlaže otvaranje izbegličkog kampa za palestinske izbeglice u mestu Rafa, u blizini granice sa Egiptom, javlja Al Araby Al Jadeed.

Kampovi bi trebalo da se nalaze na 3 kilometara od granice, a njihov rad bi u potpunosti kontrolisao Egipat. Egipatska strana namerava da svim ranjenicima obezbedi hitnu pomoć pošto se protivi prodoru Palestinaca iz Gaze na Sinajsko poluostrvo. 

Jutrošnji napad na bolnicu

"Njujork tajms": Vašington savetuje Izrael da odloži kopnenu operaciju

Vašington je savetovao Izrael da odloži kopnenu operaciju na Pojas Gaze kako bi dobio vreme za pregovore o oslobađanju 212 talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas i omogućio veću pomoć palestinskim civilima, piše "Njujork tajms" pozivajući se na američke zvaničnike.

Celu vest pročitajte OVDE.

Vašington, London, Pariz, Rim, Berlin i Otava zajedno će raditi na dostavi humanitarne pomoći u Gazu

SAD, Velika Britanija, Italija, Kanada, Francuska i Nemačka obavezale su se da će zajednički koordinisati akcije koje imaju za cilj slanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, kao i dejstva kojima bi trebalo sprečiti eskalaciju izraelsko-palestinskog konflikta, navodi se u zvaničnom saopštenju nakon pregovora lidera pomenutih zemalja.

Zapadna obala: Dva Palestinca ubijena u raciji izraelske vojske u blizini Ramale

Dva Palestinca ubijena su u izbegličkom kampu Jelazun u blizini Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali u raciji izraelske vojske, saopštilo je jutros palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Stanovnici su rekli Rojtersu da su izraelske snage izvršile raciju u kampu i izvršile više hapšenja kada su se sukobili sa naoružanim muškarcima i mladićima koji su gađali vojnike kamenjem., prenosi Tanjug.

Izraelske snage su se trenutno povukle izvan kampa, naveli su stanovnici.
Izraelska vojska nije izdala saopštenje o tim incidentima.

Papa Franja i Bajden razgovarali o sukobu Izraela i Hamasa

Papa Franja i američki predsednik Džozef Bajden razgovarali su telefonom o sukobu Izraela i Hamasa i drugim ratovima, saopštio je Vatikan.

Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora, koji je trajao oko 20 minuta, papa i Bajden fokusirali su se na "konfliktne situacije u svetu i potrebu da se utvrde putevi ka miru", prenosi Tanjug pisanja Rojtersa.

Papa je ranije rekao okupljenima na Trgu Svetog Petra da je duboko ožalošćen "teškom situacijom u Gazi", gde su bombardovane anglikanska bolnica i jedna grčka pravoslavna crkva.

"Braćo, prestanite", poručio je papa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi: Veliki broj žrtava u noćašnjim udarima

U noćašnjim udarima Izraela na Pojas Gaze ima "veliki broj" mrtvih i povređenih, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi koje vodi palestinska militantna grupa Hamas, prenosi Bi-Bi-Si.

U objavi na Telegramu nije naveden tačan broj žrtava.

Ministarstvo je podelilo seriju fotografija na kojima se vide razorene zgrade i osoblje hitne pomoći kako pretražuje ruševine.

SZO poziva Izrael da preispita nalog za evakuaciju sa severa Pojasa Gaze

Portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević pozvao je Izrael da preispita naredbu o evakuaciji severa Pojasa Gaze, ocenjujući da je izvršiti tu naredbu "skoro nemoguće".

"Postoje pacijenti koji jednostavno ne mogu da se pomeraju, mnogi su na mehaničkim respiratorima, ima novorođenčadi u inkubatorima, ljudi u nestabilnom stanju i veoma ih je teško pomeriti", rekao je Jašarević za Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.

Podsetio je da su u subotu u Gazu preko graničnog prelaza Rafa ušla četiri kamiona hirurškog materijala i lekova, "ali to nije ni približno dovoljno".

Dodao je da ima više kamiona sa pomoći spremnih da uđu u Gazu, ali da nema bezbednosnih garancija.

Izrael je pozvao Palestince na severu Pojasa Gaze da se evakuišu nakon što je počeo napade na Hezbolah pošto je ta palestinska militantna grupa 7. oktobra počela raketne napade na jug Izraela i izvela kopneni upad.

Specijalni izaslanik Kine nastavlja posetu Bliskom istoku: Situacija je kritična

Specijalni izaslanik Kine nastaviće posetu Bliskom istoku, te će nakon Katara i Egipta posetiti i Saudijsku Arabiju, UAE, Jordan i druge zemlje.

Kako prenosi Kineska centralna televizija, cilj njegove posete biće pokušaj da se što pre zaustavi izraelsko-palestinski sukob pošto je Peking zabrinut potencijalnim proširivanjem sukoba.

"Trenutna situacija u Palestini je kritična, konflikt je doveo do desetina hiljada mrtvih i povređenih, a stotine hiljada ljudi je bilo primorano da napusti svoje domove", izjavio je kineski izaslanik. 

Makron sutra u Izraelu

Predsednik Francuske Emanuel Makron sutra će posetiti Izrael, javlja AFP, pozivajući se na izvor iz Jelisejske palate. 

Skup podrške narodu Palestine u Beogradu

IDF: Pogođeno više od 320 vojnih ciljeva u Pojasu Gaze

IDF: Kopneni napad na Gazu verovatan osim ako se Hamas bezuslovno preda

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Džonatan Konrikus izjavio je da će kopnene trupe "verovatno" napasti Gazu, osim ako se Hamas "bezuslovno preda".

"Ako bi Hamas izašao iz svojih skrovišta u kojima se krije iza izraelskih civila, što sada radi, vratio naše taoce - svih 212 - i predao se bezuslovno, rat bi se završio", rekao je portparol u intervjuu za Ej-Bi-Si Australija.

"Ako neće, verovatno ćemo morati da uđemo i da to uradimo", dodao je Konkrikus.

On nije odgovorio na pitanje zašto je kopnena invazija odložena uprkos tome što se o njoj danima nagađa, ali je rekao da će izraelske snage "potpuno demontirati Hamas".

Izraelska policija: Nema tolerancije za antiratne demonstracije

Sada smo u stanju rata, nema tolerancije za antiratne demonstracije, bez obzira da li su medicinske sestre, lekari, pevači, nije bitno, nemaju pravo da protestuju, rečeno je iz izraelske policije, a prenose "RIA Novosti".

Šef izraelske policije rekao je da će se svi koji se protive ratu i nastupaju sa humanističkih pozicija u odnosu na Pojas Gaze suočiti sa "gvozdenom pesnicom" izraelskih organa za sprovođenje zakona.

Lekari: Zbog nedostatka goriva bebe u inkubatorima u opasnosti

Lekari u Pojasu Gaze saopštili su da je zbog nedostatka goriva zbog blokade desetine prevremeno rođenih beba u inkubatorima u neposrednoj opasnosti od smrti, prenosi AP.

Svetska zdravstvena organizacija je procenila da je 130 prevremeno rođenih beba u ozbiljnom riziku, a pojedine bolnice su saopštile da goriva za generatore imaju samo za nekoliko sati.

Najmanje sedam od skoro 30 bolnica u Gazi zatvoreno je zbog štete nastale kao posledica izraelskih udara i nedostatka struje i vode.

Lekari u ostalim bolnicama saopštili su da su na ivici, dok je agencija UN za palestinske izbeglice u nedelju navela da goriva za kritične potrebe ima za tri dana.

Izrael je zabranio dopremanje goriva u Gazu iz bojazni da će ono završiti u rukama militantne palestinske grupe Hamas, koja je 7. oktobra počela raketiranje i izvela upad na jug Izraela.