Veliki brat: Sve više skrivenih kamera u apartmanima "Er Bi-En-Bija"

Stručnjaci savetuju kratak pregled prostorija, ali i ukazuju na to da je jedino pravo rešenje donošenje strožih propisa i provera onih koji oglašavaju svoje apartmane

Od početka godine zabeleženo je više slučajeva da su gosti u objektima iznajmljenim preko "Er Bi-En-Bija" prijavili da im je narušena bezbednost, što je opet aktuelizovalo priču o bezbednosti boravka u kući stranaca poslednjih godina, odnosno kakve sankcije bi trebalo da snosi kompanija za iznajmljivanje smeštaja.

"Kamere i uređaji za prisluškivanje su dostupni na tržištu i lako ih je kupiti. To ranije nije bio slučaj. Sada se mogu nabaviti i preko interneta i to niko ne kontroliše", kažu stručnjaci i savetuju obaveznu proveru objekta u kom žele da borave, prenosi "Politika".

List je podsetio na aktuelni slučaj kineskog para koji je na bračnom putovanju u Maleziji otkrio da je cela kuća u kojoj su boravili bila pokrivena skrivenim kamerama, da bi policija potom pokrenula istragu.

Sličan slučaj se desio i u julu ove godine, kada je protiv istog vlasnika podneta tužba od 75 hiljada dolara zbog narušavanja privatnosti.

Britanski stručnjaci preporučuju da se pre boravka ipak obavi kratak pregled prostora što može da učini i laik – kamere treba tražiti u sitnim rupama, u zadnjem delu knjiga na policama, ogledalima, sijalicama, biljkama.

"Tražite na logičnim mestima, verovatno bi takav neko kamere postavio u toaletne prostore kao što su kupatilo, tuš-kabina i spavaća soba", dodaju stručna lica.

Međutim, jedino pravo rešenje je donošenje strožih propisa i provera onih koji oglašavaju svoje apartmane, zaključuje "Politika".