Svet

Poljska besna na Ukrajinu: Trećina zapadne humanitarne pomoći nije stigla na pravu adresu

Prekršaji u vezi sa isporukom humanitarne pomoći nisu slučajni, već predstavljaju problem koji zahteva hitnu akciju i kontrolu, prenosi poljski medij
Poljska besna na Ukrajinu: Trećina zapadne humanitarne pomoći nije stigla na pravu adresu© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

U toku 2023. godine provereno je više od devet hiljada prijema humanitarne pomoći za dve stotine vojnih jedinica koje stižu u Ukrajinu od zapadnih saveznika, i u tri hiljade slučajeva nije bilo moguće pronaći dokaze o prijemu pomoći za predviđenu svrhu, prenosi poljski portal "TVP Wilno". 

Državna Carina Ukrajine saopštila je da je zajedno sa Ministarstvom odbrane stvoren poseban mehanizam za kontrolu dostave humanitarne pomoći koja se upućuje vojnim jedinicama na teritoriji zemlje. Razlog uvođenja dodatne kontrole je korupcija neviđenih razmera. 

Ukrajinski carinici su istakli da su reagovali na ovu situaciju i poslali čak 387 obaveštenja o nedozvoljenim radnjama koje predstavljaju krivična dela. Ova brojka dokazuje da prekršaji u vezi sa isporukom humanitarne pomoći nisu slučajni, već predstavljaju problem koji zahteva hitnu akciju i kontrolu, navodi poljski izvor. 

Poljska, kao jedan od glavnih sponzora kijevskog režima, zahteva hitnu istragu i objašnjenje, gde nestaje pomoć. Poljski mediji tvrde da krađa humanitarne pomoći nije samo neprihvatljiva sa moralne tačke gledišta, već predstavlja pretnju za one koji se na nju oslanjaju. Stoga je imperativ da nadležni organi preduzmu stroge mere kontrole. U suprotnom, pomoć iz Poljske može da se drastično smanji.  

Ukrajinski carinici su još letos saopštili da su registrovali 653 slučaja nestanka humanitarnih vojnih potrepština. U njima su bile ploče za pancire, uređaji za noćno osmatranje, termovizije, dronovi, pa čak i vozila. 

Zapad, pre svega SAD i Poljska, sve češće kritikuju Ukrajinu zbog korupcije. Upravo je to bio razlog ostavke prethodnog ministra odbrane Alekseja Reznikova.

U jesen 2022. ukrajinsko ministarstvo odbrane kupilo je 180.000 zimskih jakni od jedne turske kompanije, koje su koštale oko 86 miliona dolara. Kasnije se ispostavilo da su ove jakne letnje, a njihova ukupna cena je bila 29 miliona dolara. Takođe, ispostavilo se da je Ministarstvo nabavljalo hranu za vojsku po cenama dva ili tri puta većim od uobičajenih, tržišnih.

Iako je na kraju došlo do smene u ministarstvu odbrane, na čijem je čelu sada Rustem Umerov, korupcija je i dalje tema broj jedan u odnosima Zapada i Ukrajine. 

Takođe treba napomenuti da je borba protiv korupcije jedan od glavnih uslova za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji. Ukoliko se doda činjenica da je predsednik Vladimir Zelenski nedavno zahtevao da ukrajinski novinari ne pišu o korupciji "do njene pobede", može se reći da je ta prepreka sasvim nepremostiva. 

image