Svet

Izvori iz Vašingtona za "Aksios": Bajden se plaši šireg rata na Bliskom istoku

Administracija aktuelnog predsednika SAD smatra da bi se situacija vrlo brzo mogla izmaći kontroli, a izvori navode dva glavna razloga zbog kojih Vašington pokušava da odgodi izraelsku kopnenu ofanzivu na Gazu
Izvori iz Vašingtona za "Aksios": Bajden se plaši šireg rata na Bliskom istokuGetty © Mario Tama/Getty Images

Najviši američki zvaničnici smatraju da je opasnost od širenja rata iz Pojasa Gaze stvarna i sve veća, i "usijana" retorika Izraela i Irana ih plaši, piše "Aksios", pozivajući se na neposredne izvore.

"Situacija je vrlo ozbiljna", rekao je visoki zvaničnik iz administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena za ovaj portal, i dodao da može "skrenuti s koloseka vrlo brzo. Konflikt bi mogao zahvatiti ceo region."

Izvori za "Aksios" kažu da Vašington pokušava da uspori izraelsku invaziju Gaze zato što je SAD potrebno potrebno više vremena kako bi se pripremile, što uključuje dopremanje sistema vazdušne odbrane u region.

"Aksiosu" je takođe rečeno da drugi veliki problem predstavlja izvlačenje palestinskih Amerikanaca iz Gaze, kojih navodno ima oko 500, pre nego što počne kopnena operacija.

Kako piše ovaj portal, glavni pokazatelj za dalji razvoj događaja će biti reakcija Hezbolaha, koji se nalazi u Libanu, na očekivanu izrealsku ofanzivu na Gazu.

"Ako Hezbolah odluči da napadne severni Izrael... to bi bio ozbiljan protivnik koji bi zahtevao ozbiljne resurse od Izraela", rekao je visoki zvaničnik "Aksiosu".

Povodom pretnje od širenja sukoba, portal podseća i na reči izraelskog ministra ekonomije Nira Barkata je za "Dejli mejl" rekao da, ako se Hezbolah priključi ratu, onda Izrael "neće samo uzvratiti na tim frontovima, već će udariti na glavu zmije, koja je Iran."

"Aksios" piše da američki zvaničnici takođe motre na Kinu, zbog, kako navodi, strepnje da bi Kina mogla da iskoristi situaciju i postane "agresivnija u Južnom kineskom moru i na kraju, (prema) Tajvanu."

image