Svet

Zelenski ponovo kadrira: Smene u ukrajinskoj Službi bezbednosti

Nedavno je u Ukrajini izbio skandal oko kupovine hrane i odeće od strane Ministarstva odbrane po veoma visokim cenama
Zelenski ponovo kadrira: Smene u ukrajinskoj Službi bezbednostiGetty © Alexey Furman / Stringer

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski promenio je rukovodstvo Službe bezbednosti, o čemu je objavljen ukaz na sajtu kabineta ukrajinskog lidera.

Zelenski je razrešio dužnosti zamenika predsednika SBU Anatolija Sandurskog i imenovao bivšeg šefa glavnog odeljenja u delovima Donjecke i Luganske narodne republike, Vladimira Petričenka, na mesto šefa SBU, odeljenje u Vinickoj oblasti.

Pored toga, Zelenski je imenovao Tamaru Paškovsku za šeficu odeljenja za upravljanje osobljem specijalne službe, a Andreja Padalku za šefa odeljenja ekonomske podrške, pišu "RIA Novosti".

Nedavno je u Ukrajini izbio skandal oko kupovine hrane i odeće od strane Ministarstva odbrane po veoma visokim cenama.

Aleksej Reznikov, koji je u to vreme bio na funkciji ministra odbrane, tvrdio je da su ove informacije netačne, ali je početkom septembra otpušten. Prema pisanju medija, razlog za to je korupcija.

Krajem avgusta Zelenski je otpustio Jevgenija Borzilova sa mesta šefa odeljenja Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Zakarpatskoj oblasti.

Ranije je Zelenski ukazom unapredio šefa kontraobaveštajnog odeljenja Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Aleksandra Poklada, imenovavši ga za zamenika šefa odeljenja.

Drugim ukazom postavio je Aleksandra Pelina za šefa odeljenja SBU u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

image