Načelnik generalštaba izraelske vojske: Spremni smo za kopnenu invaziju, želimo da Hamas nestane

Ofanziva kasni samo iz razloga kako bi se vojska još bolje pripremila, a i postoje taktička, operativna i strateška razmatranja, kaže Herci Halevi

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da su izraelske kopnene snage "veoma dobro pripremljene" za ofanzivu na sever Pojasa Gaze.

"Želimo da svedemo Hamas na tačku nestajanja. Njihove lidere, njihovo vojno krilo. Zato napadamo svom silom. Ubijamo im visoko rangirane komandante, operativce, uništavamo im infrastrukturu i sve to radimo sa velikom odlučnošću", rekao je Halevi a prenosi "Tajms of Izrael".

On je dodao da je manevar za ofanzivu na jugu dobro pripremljen.

Govoreći o očiglednom kašnjenju kopnene ofanzive, Halevi je rekao da postoje "taktička, operativna i strateška razmatranja" koja izraelskoj vojsci daje više vremena.

"Naše snage će imati više vremena da se pripreme bolje i to je ono što radimo sada", poručio je Halevi.

Prethodno je ministar ekonomije Izraela Nir Barakat rekao za Ej-Bi-Si da je izraelska vojska dobila zeleno svetlo za početak kopnene operacije u Pojasu Gaze "kada god bude spremna".

Barakat, koji je član ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua, rekao je da je uništenje Hamasa glavni cilj izraelske vojske, navodeći da će se tuneli u Pojasu Gaze pretvoriti u "najveće groblje na svetu".