Svet

Vang Ji ove sedmice putuje u Vašington

Susret kineskog diplomate i američkih zvaničnika treba da doprinese smanjenju tenzija između dveju zemalja, a razgovaraće se o o Južnom i Istočnom kineskom moru, Bliskom istoku, ratu u Ukrajini, ali i o obnovi bilateralnih vojnih odnosa
Vang Ji ove sedmice putuje u Vašington© Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji boraviće od 26. do 28. oktobra u Vašingtonu, gde će se sastati s državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom, potvrdili su zvaničnici administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena za "Si-En-En".

Poseta je uvertira u potencijalni susret lidera Amerike i Kine Bajdena i Si Đinpinga u Kaliforniji u novembru.

Mala je verovatnoća da će se Vang sastati i s Bajdenom, dok je jedan od zvaničnika dolazak kineskog šefa diplomatije nazvao recipročnom posetom nakon Blinkenovog putovanja u Peking u junu.

"Poseta Vang Jija deo je stalnih napora da se održe otvoreni kanali komunikacije s Kinom o čitavom nizu pitanja", rekao je zvaničnik.

"Si-En-En" navodi da će Blinken i Saliven razgovarati s Vangom o Južnom i Istočnom kineskom moru, Bliskom istoku, ratu u Ukrajini, provokacijama Severne Koreje, ali da njihov izvor nije želeo da kaže ništa o eventualnoj poruci Kini o sukobu Izraela i Hamasa.

Ipak, podsetio je da je Blinken razgovarao s Vangom 14. oktobra i pozvao Peking da iskoristi svoje odnose sa zemljama Bliskog istoka kako bi zaustavio širenje rata u Izraelu.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je i da će prioritet razgovora biti obnova vojnih odnosa kako bi se smanjio rizik od eventualnog sukoba.

"Bilo je sporadičnih angažmana između naša dva odbrambena establišmenta u poslednjih nekoliko meseci, ali potreban nam je kontinuiran dijalog, što će biti na dnevnom redu posete kineskog diplomate Beloj kući", zaključio je političar.

image