Ukrajina savetuje Zapad: Sukob na Bliskom istoku znači da treba da povećate proizvodnju oružja

Slobodni svet bi morao da proizvodi dovoljno oružja da se zaštiti, smatra ukrajinski ministar

Suočen sa činjenicom da rat na Bliskom istoku odvlači pažnju Zapada sa Ukrajine, Kijev je pozvao "slobodni svet" da poveća ulaganja u oružje, ocenivši da je proizvodnja daleko ispod onoga što (im) je potrebno.

U intervjuu za "Politiko", ukrajinski ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin rekao je da zapadne zemlje moraju da ubrzaju proizvodnju projektila, granata i vojnih dronova.

"Slobodni svet bi trebalo da proizvodi dovoljno da se zaštiti. Zato moramo da proizvodimo više  boljeg oružja da bismo ostali bezbedni", rekao je Kamišin, koji je u Berlinu pokušavao da ubedi proizvođače oružja da investiraju u razorenu Ukrajinu.

Trenutni fabrički kapaciteti su loši, smatra on. "Ako okupite sve svetske kapacitete za proizvodnju oružja, za proizvodnju municije, to neće biti dovoljno za ovaj rat", rekao je Kamišin o trenutnom stanju u Ukrajini.

Kijev u svojoj propaloj kontraofanzivi dnevno troši 6.000 projektila i godišnje mu je potrebno oko 1,5 miliona artiljerijskih granata. Poređenja radi, Rusija je u jednom trenutku dnevno trošila 60.000 granata.

Sa ratom Izraela i Hamasa i pomeranjem fokusa Zapada na Bliski istok, Ukrajina strahuje da njihovi zapadni saveznici neće moći istovremeno da pomažu i njih i Izrael sistemima protivvazdušne odbrane i artiljerijom.

Zbog toga, smatra Kamišin, Zapad mora da počne sa izgradnjom proizvodnih pogona. "Ono što se sada dešava u Izraelu pokazuje i dokazuje da će odbrambena industrija na globalnom nivou decenijama biti destinacija za investicije", ocenio je bivši šef ukrajinske državne železnice.

Ukrajina, ranije veliki vojni centar u Sovjetskom Savezu, sada pokušava da poveća proizvodnju oklopnih vozila, municije i sistema protivvazdušne odbrane, rekao je on, i želi da zapadni partneri ulažu.

Ključni korak se očekuje u utorak, kada će nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski premijer Denis Šmihal objaviti novo zajedničko ulaganje između "Rajnmetala" i "Ukroboronproma", ukrajinske odbrambene kompanije, rekao je Kamišin.

Prošlog marta, zemlje EU su se obavezale da će poslati milion artiljerijskih granata u Ukrajinu tokom sledeće godine u okviru programa za podizanje proizvodnje. Do sada, Ukrajina je dobila preko 350 artiljerijskih sistema iz zemalja NATO-a i Australije. U kombinaciji sa komadima iz sovjetske ere u ukrajinskim zalihama, Kijev ima oko 1.600 komada artiljerije u upotrebi.