Svet

Ilon Mask, milijarder koga je nemoguće "poništiti"

Maskov "SpejsIks" postigao dogovor o lansiranju EU satelita
Ilon Mask, milijarder koga je nemoguće "poništiti"Getty © Chip Somodevilla / Staff

Uprkos pokušajima zapadnih političkih elita da "ponište" Ilona Maska zbog njegove platforme "slobodnog govora" (Iks, bivši Tviter) ili optužbi da širi "dezinformacije" o sukobu na Bliskom istoku, njihovi napori su uglavnom bili neuspešni.

"Volstrit džornal" piše da Evropska unija, iako ne voli milijardera, sada mora da koristi rakete njegovog "SpejsIksa" za lansiranje špijunskih satelita u orbitu pošto evropski svemirski raketni program kasni, a zbog Ukrajine Brisel više ne koristi ruske rakete.

"SpejsIks" i Evropska svemirska agencija dogovorili su se da sledeće godine izvrše najmanje dva lansiranja, šaljući dva "galileo" satelita u orbitu. Evropska komisija i zemlje članice EU tek treba da odobre sporazum, ali zvaničnici su za "Volstrit džornal" rekli da očekuju odobrenje do kraja godine.

Direktor ESA Havijer Benedikto rekao je da sporazum predviđa lansiranje satelita "galileo" na "SpejsIksovoj" raketi "falkon 9" iz SAD.

Ako zvaničnici EU potpišu sporazum, ovo bi bio prvi put da "galileo" sateliti budu lansirani van teritorije EU u poslednjih 15 godina.

image