Svet

SAD pokušavaju da prekinu finansiranje Hamasa: Visoki Bajdenov zvaničnik stiže u Evropu

Amerika planira da preseče finansijske veze organizacije u koordinaciji sa evropskim i bliskoistočnim saveznicima
SAD pokušavaju da prekinu finansiranje Hamasa: Visoki Bajdenov zvaničnik stiže u Evropu© Arturo Holmes/Getty Images for National Urban League

Jedan od najviših Bajdenovih zvaničnika, zamenik ministra finansija Voli Adejemo, ove nedelje stiže u Evropu kako bi u saradnji sa kolegama iz Londona, Brisela i Berlina pokušali da onemoguće finansiranje Hamasa.

"Aksios" piše da se Bajdenova administracija priprema za produženi sukob Izraela i Hamasa, te da joj je zato plan da spreči ovu grupu da nabavlja oružje i municiju.

Ministarstvo finansija je prošle nedelje uvelo nove sankcije Hamasovim pojedincima i entitetima, uključujući kripto berzu i operativce koji vode tajni investicioni portfelj grupe, ali je jasno da će SAD, kako bi se presekle finansijske veze organizacije, morati da koordinišu svoje napore i sa saveznicima u Evropi i na Bliskom istoku, kao i sa finansijskim institucijama.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson, trenutno je u Saudijskoj Arabiji, kako bi sa partnerima na Bliskom istoku pokušao da ograniči Hamasovo prikupljanje sredstava.

Ali, upravo je Adejemo ključni igrač u javnoj i privatnoj kampanji pritiska na finansiranje Hamasa. On će u petak ujutru održati i veliki govor na londonskom Kraljevskom institutu za ujedinjene službe.

Prošle nedelje je sa demokratskim poslanicima razgovarao iza zatvorenih vrata, i kako "Aksios" saznaje, rekao im da su Vašington i Doha postigli neformalni dogovor da Iran neće moći da pristupi računu od šest milijardi dolara u Kataru.

Bajdenova administracija inače je u velikoj meri uključena u rat u Gazi  i prema pisanju ovog portala, poslala je mornaričkog generala sa tri zvezdice da izraelsku vojsku savetuje o predstojećoj kopnenoj operaciji.

Američki zvaničnici pozivaju izraelsku koalicionu vladu da kopnenu invaziju ipak odloži, dok ne dobije više pomoći u Gazi i izvuče više talaca.

image