Svet

"Global tajms": Filipini se u Južnom kineskom moru ponašaju kao pijandure

Nedavni susret kineskog i filipinskog broda u blizini kineskog grebena Renai u Južnom kineskom moru eskalirao situaciju u regionu
"Global tajms": Filipini se u Južnom kineskom moru ponašaju kao pijandure© Tanjug/AP Photo/Joeal Calupitan, File

Proteklog vikenda došlo je do novog incidenta u Južnom kineskom moru kada su se filipinski brodovi namerno očešali sa kineskim koji je, kako navode iz Pekinga, bio u stanju "stacionarnog plutanja" u blizini kineskog grebena Renai.

Iako je kristalno jasno ko je odgovoran za incidente, Manila i njeni zapadni saveznici preuveličali su situaciju i optužili Kineze za siledžijsko ponašanje. Čini se da se Filipini danas ponašaju kao neko ko je konzumirao mnogo jeftinog alkohola i sada "pijan vozi" po Južnom kineskom moru ili pokušava da izazove incidente pod uticajem alkohola, piše "Global tajms".

Filipini treba da budu svesni da nikada neće moći ni na koji način da steknu prednost nad Kinom. Naprotiv, ovaj pristup je veoma opasan, upozorava glasilo vladajuće partije Kine i navodi da je ove godine ponašanje Filipina u Južnom kineskom moru sve radikalnije i smelije - upadi ribarskih brodova u kineske vode, pokušaji krijumčarenja...

Ako nastave tako, navodi "Global tajms", samo je pitanje vremena kada će to dovesti do trvenja ili čak sukoba sa pomorskim snagama za sprovođenje zakona, koje su posvećene odbrani nacionalnog suvereniteta, bezbednosti i pomorskih interesa Kine.

List navodi da možda određene političke snage na Filipinima, zajedno sa spoljnim uticajima na čelu sa SAD, žele da eskaliraju situaciju u regionu ali upozorava da Peking na to neće pristati.

"Kina nema prostora za kompromis ili ustupak u pitanju teritorijalnog suvereniteta. Filipini ne bi trebalo da gaje iluzije", niti da dozvole da pitanje Južnog kineskog mora eskalira i izmakne kontroli, navodi se u tekstu.

Suverenitet nad grebenom Renai nije sporan, a upravo su Filipini svojom provokativnom taktikom veštački stvorili "spor". Vojno plovilo "prizemljeno" na grebenu Renai već je u trošnom stanju. Kina nikada neće dozvoliti Filipinima da koriste ovaj napušteni ratni brod, kao izgovor da pokušaju da zauzmu Renai. Proaktivno uklanjanje ratnog broda ili omogućavanje da se prirodno raspadne bio bi najracionalniji izbor za Filipine, navodi "Global tajms" i zaključuje da je uvodnik "iskren savet za Filipine, a može se posmatrati i kao snažno upozorenje".

image