Putin i Erdogan: Ćutanje Zapada dovelo do stravične humanitarne krize u Gazi

Broj civila koji stradaju raste svakog minuta, upozorio predsednik Turske

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o situaciji na Bliskom istoku, saopštili su iz kabineta turskog lidera.

Predsednici su razgovarali o celokupnoj situaciji u regionu, a Erdogan je, kako prenose ruski mediji, istakao da je ćutanje Zapada dovelo do "stravične humanitarne krize u Pojasu Gaze". 

"Broj civila koji stradaju u Gazi raste svakog minuta", upozorio je predsednik Turske, nakon čega je poručio ruskom predsedniku da Ankara radi sve kako bi došlo do deeskalacije situacije. 

Lideri su razgovarali telefonom, a poslednji put su se čuli pre 14. dana, 10. oktobra. 

Nakon razgovora, ruska strana je poručila da deli zabrinutost povodom sve većeg broja civilnih žrtava i "katastrofalnog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi". Napadi na stambene, verske i socijalne objekte su neprihvatljivi.

Dve strane su istakle da se stavovi Ankare i Moskve poklapaju kada je reč o izraelsko-palestinskom konfliktu, kao i to da su obe strane orijentisane na formiranje palestinske države, u kojoj vide ključ do dugoročnog razrešenja krize, prenose ruski mediji. 

Predsednik Rusije iskoristio je ovu priliku i da čestita turskom kolegi predstojeći praznik, 100 godina od postojanja Republike Turske. Tim povodom, Putin je svim građanima Turske poželeo blagostanje i procvat.