Svet

"Ako nećemo mi - neće niko": Rusija slavi Dan specijalnih jedinica

Specijalne jedinice, koje obavljaju najteže zadatke - od spasavanja taoca do likvidacije terorista, su ponos Rusije. Iako su skoro sve informacije o ovim jedinicama državna tajna, pa javnost ne zna ni tačan broj pripadnika, ni zadatke koje obavljaju, jedno je sigurno - oni su jedan od najvažnijih stubova mira u državi
"Ako nećemo mi - neće niko": Rusija slavi Dan specijalnih jedinica© www.life.ru

"Ako nećemo mi - neće niko", slogan je ruskih specijalnih jedinica čiji se dan obeležava svakog 24. oktobra u Rusiji. Tokom decenija "Specnaz", kako se u Rusiji zovu specijalne jedinice, rade neprimetno, ali izuzetno precizno i efikasno.

Ranije su se obeležavali dani Ruske garde, Specijalnih snaga Federalne službe bezbednosti, Snaga za specijalne operacije, Glavne obaveštajne uprave, Granične službe i drugih jedinica.

Po nalogu predsednika Ruske Federacije 2006. godine, u Rusiji je uveden jedinstven Dan jedinica specijalnih snaga.

Za datum proslave izabran je 24. oktobar, budući da je upravo na današnji dan 1950. godine ministar odbrane SSSR-a izdao direktivu o stvaranju posebnih specijalnih snaga, čime su postavljeni temelji savremenih jedinica.

Jedinice "Specnaza" su počele da se stvaraju kada se pojavila potreba za izviđanjem i diverzantskim operacijama na neprijateljskoj teritoriji. Tako je tokom građanskog rata stvoreno posebno obaveštajno odeljenje Crvene armije. Glavni zadatak jedinica bio je prikupljanje obaveštajnih podataka. Vremenom su borci jedinice počeli da sprovode diverzantske aktivnosti.

Tokom Velikog otadžbinskog rata, vojno-obaveštajne službe stvorile su značajan broj specijalnih vojnih formacija za izviđanje i diverzantske operacije na neprijateljskoj teritoriji. 

Početkom 50-ih godina prošlog veka u sastavu rukovodstva Glavne obaveštajne uprave pojavile su se vojne jedinice specijalne namene. To je bilo neophodno zbog promene vojno-političke situacije u svetu i pojave nuklearnog oružja.

Stoga je direktivom vojnog ministra SSSR-a, maršala Sovjetskog Saveza Vasilevskog, od 24. oktobra 1950. godine, stvoreno 46 zasebnih jedinica za specijalne namene.

Još jedan važan događaj u istoriji specijalnih snaga desio se 1974. godine, kada je bila osnovana čuvena jedinica Alfa, jedna od najstarijih i najpoznatijih u Rusiji. Alfa se uspešno borila protiv terorizma i organizovanog kriminala u SSSR-u, a potom u Rusiji i izvodili operacije u inostranstvu.

Danas se specijalci angažuju u izviđačkim, specijalnim taktičkim i strateškim operacijama, specijalci drugih resora su angažovani u antiterorističkim akcijama, likvidaciji kriminalnih grupa i oslobađanju talaca, kao i drugim važnim operacijama.

Od šezdesetih godina prošlog veka specijalne snage su učestvovale u borbenim dejstvima u različitim regionima sveta. U 1970–1980. jedinice izviđačkih ronilaca vršile su borbenu službu van zemlje - u Angoli, Mozambiku, Etiopiji, Nikaragvi, Kubi, Vijetnamu. Krajem 1970-ih specijalne snage Oružanih snaga SSSR-a započele su svoj borbeni put u Avganistanu.

Tokom čečenske kampanje jedinice su tragale za teroristima, organizovale zasede, sabotaže i sakupljale su važne podatke. Mnogi vojni stručnjaci smatraju da početkom 21. veka niko nije ratovao bolje od specijalnih snaga GRU. 

Jedinice specijalnih snaga postoje u sastavu FSB-a, Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne garde, Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde i drugih državnih organa, koji imaju svoje kodne nazive - "Alfa", "Vimpel", 604 Centar za posebne namene unutrašnjih trupa Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije i dr.

Dan specijalnih snaga u Rusiji tradicionalno prate razne manifestacije - sportska takmičenja i predstave, izložbe vojne opreme i treninzi, otvoreni za javnost. Takođe na ovaj dan dodeljuju se priznanja onima koji su se istakli tokom službe.

Posebno se izdvaja ceremonija polaganja venaca na spomen obeležja u čast onih koji su dali živote braneći svoju Otadžbinu. Iako imena većine od njih nikada nećemo saznati.

image