Velika oštećenja na Kahovskoj hidroelektrani: Popravka će trajati godinu dana

Pripadnici ukrajinskih snaga nastavili su tokom noći da granatiraju hidroelektranu, naneta je značajna materijalna šteta, a poginula su i dva civila

Ukrajinske snage izazvale su ozbiljna oštećenja na Kahovskoj hidroelektrani u Hersonskoj oblasti, rekao je načelnik vojno-civilne administracije Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti Vladimir Leontjev.

Za popravku hidroelektrane, koja se nalazi na oko pet kilometara od grada Nova Kahovka, kako je kazao,trebaće dosta vremena.

"Kako je ona izgrađena u najkraćem mogućem roku, mislim da će uz pomoć modernih tehnologija biti obnovljena dosta brzo. Pod dosta brzo mislim na vremenske okvire na skali univerzuma. Dakle, ne govorimo o tome da će za popravku biti potrebno nekoliko meseci. Potrajaće godinu dana ili više, to bi trebalo da procene stručnjaci", rekao je Leontjev.

Oštećeni su i Severokrimski kanal, Kahovski magistralni kanal i drugi objekti infrastrukture, koji učestvuju u snabdevanju vodom okolnih teritorija.

Tokom poslednjeg intenzivnog raketnog i artiljerijskog granatiranja hidroelektrane u noći između subote i nedelje, naneta je materijalna šteta jednom hotelu, stambenim objektima, ali su poginule i dve osobe, dok su tri zadobile povrede. Svi su bili civili, rekao je Leontjev.

U slučaju da Kahovska hidroelektrana bude kompletno uništena, region će pretrpeti velike posledice, a desetine hiljada ljudi će imati probleme zbog poplava. 

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim Nacijama Vasilije Nebenzja rekao je krajem oktobra da se na hidroelektranu i grad Novu Kahovku tokom jednog dana ispali u proseku 120 raketa, od kojih su većina američke HIMARS. 

Neprestani napadi doveli su do toga da je ruska vojska ove nedelje donela odluku da prebaci svoju vojsku i oko 60. 000 civila na levu obalu Dnjepra i tako napusti Herson. Kao jedan od razloga Surovikin je naveo pretnje od potencijalnih poplava do kojih bi moglo dovesti neprestano granatiranje hidroelektrane.

Uništenje Kahovske hidroelektrane izazvalo bi i nestašicu vode na Krimu, jer se trenutno putem Severnokrimskog kanala na poluostrvo isporučuje voda, koja je neophodna za poljoprivredne radove. Bez vode, između ostalih gradova, mogu ostati Simferopolj i Sevastopolj, saopštile su ruske "Izvestija" krajem oktobra.