Netanijahu: Izrael priprema kopnenu ofanzivu, imamo dva cilja

Rat na Bliskom istoku ne pokazuje znake smirivanja, a premijer Izraela najavio je kopnenu ofanzivu. Lideri Rusije i Turske pozvali na hitan prekid vatre

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je ta država spremna za kopnenu operaciju, ali nije precizirao kada će se i kako ona desiti.

On je naveo da Izrael ima dva cilja pred sobom - da uništi Hamas i da oslobodi taoce.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dešavanja na Bliskom istoku, to jest sukob Izraela i Hamasa, nazvao je humanitarnom katastrofom. On je napomenuo da je ruska pozicija po ovom pitanju svima jasna, i zasniva se na osnivanju dve nezavisne države - Palestine i Izraela, kao što je i odlučeno dogovorima u okviru Ujedinjenih nacija.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je, govoreći o krizi na Bliskom istoku i sukobu u Gazi, da treba da postoji put ka miru koji uključuje nezavisne države za Izraelce i Palestince i integraciju Izraela među arapske susede.

Turski lider Redžep Tajip Erdogan pozvao je na hitan prekid vatre. On je kazao da je pre 7. oktobra, kada je izbio sukob, planirao da poseti Izrael, ali je potom otkazao takve planove, prenela je "Anadolija".

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je blizu 6.500 ljudi ubijeno od 7. oktobra, dok je ubijeno 1.400 državljana Izraela.

Unicef je danas, 18. dana rata, saopštio da su u enklavi veliki broj žrtava deca i pozvao na hitan prekid vatre i otvaranje svih prelaza u Gazi kako bi se omogućila pomoć.

Regionalna direktorka Unicefa za Bliski istok i severnu Afriku Adel Kodr napomenula je da je "stopa povreda i smrti dece zapanjujuća".

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice u Gazi istakla je da će biti primorana da obustavi rad.

Najnovije vesti o dešavanjima u Pojasu Gaze pratite uživo u blogu RT Balkan.

25. okt 2023 • 21:16

Bjaden: Izrael treba da brani svoje građane i štiti nevine civile u Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da veruje da Izrael treba da brani svoje građane istovremeno štiteći nevine civile u Pojasu Gaze, koji su žrtve sukoba između Izraela i Hamasa.

"Izrael mora da učini sve što je u njegovoj moći, koliko god da je teško, da zaštiti nevine civile", rekao je Bajden tokom konferencije za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom u Beloj kući, preneo je Rojters.

Bajden je kazao da region mora da se pripremi za kraj sukoba između Izraela i Hamasa i ono što će potom uslediti i da su SAD zadržale svoj stav o "rešenju o dve države" za Izraelce i Palestince.

On je izrazio zabrinutost i zbog "ekstremističkih naseljenika" koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali, optužujući ih da dodaju ulje na vatru.

"Oni napadaju Palestince na mestima na kojima imaju pravo da budu", rekao je američki predsednik.

Izrael: Više od polovine talaca koje drži Hamas su stranci

Više od polovine od oko 220 talaca, koje drži palestinska grupa Hamas ima strano državljanstvo i potiče iz 25 različitih zemalja, saopštila je danas izraelska vlada.

Među njima su čak 54 državljana Tajlanda, prenosi Rojters.

Vlada je takođe rekla da je potvrđeno da je 328 osoba iz 40 zemalja poginulo ili nestalo nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.
Ipak, procenjuje se da je u napadu ukupno ubijeno oko 1.400 ljudi.
Izrael je saopštio da 138 talaca ima strane pasoše, od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo.

Putin: Sa zabrinutošću i bolom u srcu pratimo tragičnu situaciju u Svetoj zemlji

Predsednik Rusije Vladimir Putin dešavanja na Bliskom istoku, to jest sukob Izraela i Hamasa, nazvao je humanitarnom katastrofom.

Mi sa zabrinutošću i bolom u srcu pratimo tragičnu situaciju u Svetoj zemlji koja ima sakralni značaj za hrišćane, muslimane, Jevreje – za sledbenike najvećih svetskih tradicionalnih religija. Novi talas palestinsko-izraelskog sukoba već je odneo hiljade života", rekao je Putin.

Opširnije pročitajte ovde.

Posvađali se Gutereš i Izrael

Izraelci su besni nakon govora generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša u Savetu bezbednosti i optužuju ga da opravdava nasilje i zverstva koje je Hamas počinio nad izraelskim civilima tokom napada 7. oktobra, ali i kasnije.

Traže njegovu ostavku, a njegove reči oštro kritikuju proglašavajući ga, maltene, za pristalicu Hamasa.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Erdogan: Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebalo bi da obustave vatru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na hitan prekid vatre u palestinsko-izraelskom ratu i i poručio da Turska nikada neće odobriti da Izrael čini zločine. 

"Skoro polovina ubijenih u izraelskim napadima na Gazu do sada su deca, što pokazuje da je cilj planska brutalnost da se počine zločini protiv čovečnosti", ocenio je Erdogan, prenela je Anadolija.

Erdogan je u obraćanju na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari izjavio da je pre 7. oktobra, kada je izbio sukob, planirao da poseti Izrael, ali je potom otkazao takve planove.

On je istakao da oni koji su se, u ratu Rusije protiv Ukrajine, "zalagali za svet", sada ćute o "masakru" u Gazi, što je, kako je rekao, "najkonkretniji izraz licemerstva".

Erdogan je optužio države van regiona Bliskog istoka da su samo "dolile ulje na vatru" pružanjem podrške Izraelu, dodajući da će SAD, takođe, biti na gubitku, jer ne žele da se pravedno vlada svetom.

Kritike Turske prema nepravednoj strukturi Saveta bezbednosti UN ponovo su potvrđene najnovijim dešavanjima, dodao je predsednik Turske i podsetio da je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti uložila veto na rezoluciju o prekidu vatre na Bliskom istoku.

Erdogan je ponovio svoj poznati slogan za reformu UN, poručivši: "Svet je veći od pet", aludirajući na pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, navela je agencija.

"Izraelski napadi na Gazu su za one koji ih izvode i za one koji ih podržavaju znak stanja koje ukazuje na ubistvo i mentalnu bolest", dodao je on.

Erdogan je, takođe, kazao da "Hamas nije teroristička organizacija", već grupa "oslobodilaca i mudžahida" (boraca) koji se bore da zaštite svoju teritoriju i ljude."Zajedničko delovanje islamskih zemalja dovelo bi najprije do primirja, a potom do trajnog mira na Bliskom istoku", smatra je on.

Jevrejski narod dobro zna da je Turska jedina zemlja koja je stolećima bez antisemitizma, dodao je Erdogan.

"Pozivam sve zemlje sa razumom i savešću da izvrše pritisak na Netanijahuovu  vladu da vrati državu Izrael zdravom razumu", istakao je Erdogan i poručio da je Turska spremna da bude jedan od garantora mira za palestinsku stranu, sa svojim humanitarnim, političkim i vojnim kapacitetima.

Makron: Kopnena intervencija bila bi greška Izraela

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da veruje da bi za Izrael bila "greška" ako bi pokrenuo "masovnu kopnenu intervenciju" u Gazi, iako je ponovo potvrdio pravo Izraela da se brani.

"Francuska priznaje pravo Izraela da se brani. Što se tiče kopnene intervencije, ako je u potpunosti usmerena protiv terorističke grupe, to je izbor koji ima, ali ako je to masovna operacija koja bi ugrozila civilno stanovništvo, u tom slučaju mislim da bi to bila greška za Izrael", rekao je Makron novinarima u Kairu, preneo je Rojters.

Makron je naveo da je ukupno 31 francuski državljanin poginuo u napadima Hamasa u Izraelu.

Netanijahu: Nastavljamo da pripremamo kopnenu ofanzivu

Benjamin Netanijahu je u televizijskom obraćanju naciji rekao da Izrael nastavlja da se priprema za kopnenu operaciju u Gazi, ali je odbio da navede vremenski okvir kada će ona početi.

On je istakao da Izrael ima dva cilja-"da se uništi Hamas i da se vrate taoci".

Izraelski premijer je poručio da je zemlja "na vrhuncu borbe za postojanje" i da su  pripadnici Hamasa "mrtvaci koji hodaju".

UN: U napadu oštećena škola koja je služila kao sklonište, jedna osoba poginula

Škola u kojoj se nalazilo sklonište 4.600 interno raseljenih lica oštećena je u izraelskom napadu na Pojas Gaze, pri čemu je jedna osoba ubijena a povređeno 44, uključujući devetoro dece, saopštila je Agencija UN za pomoć i rad za palestinske izbeglice (UNRVA).

"Ako gorivo ne stigne u Gazu bićemo prisiljeni da smanjimo, a u nekim slučajevima i zaustavimo svoje humanitarne operacije u Pojasu Gaze. Naredna 24 sata su vrlo kritična", naveli su iz UNRVA.

Sunak za pauze u ratovanju, ali ne i za prekid vatre

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je danas na "pauze" u vojnim operacijama za isporuku humanitarne pomoći Pojasu Gaze, ali se usprotivio prekidu vatre jer smatra smatra da bi prekid vatre bio od koristi samo Hamasu.

"Humanitarne pauze, koje su privremene, koje su ograničenog obima, mogu biti operativno oruđe", rekao je on u obraćanju u britanskom parlamentu.

Sunak je naglasio da ostaje pri stavu da Izrael ima pravo na vojni odgovor na napad palestinskog Hamasa 7. oktobra.

Dodao je da britanska vlada želi da Hamas oslobodi izraelske taoce, pomogne Britancima da napuste Gazu i obezbedi uslove da humanitarna pomoć stigne onima kojima je potrebna.

"Shvatamo da bi sve to moralo biti sigurnije okruženje, što naravno iziskuje specifične pauze, koje nisu prekida vatre", rekao je Sunak.

U racijama izraelske vojske na Zapadnoj obali uhapšeno 58 pripadnika Hamasa

Izraelska vojska (IDF) je danas saopštila da su njeni pripadnici protekle noći u racijama širom Zapadne obale uhapsili 58 pripadnika Hamasa.

IDF navodi da su od početka rata u Pojasu Gaze, 7. oktobra, izraelske trupe uhapsile više od 930 traženih Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 608 povezanih sa Hamasom.

Vojska je takođe objavila snimak koji pokazuje napad dronom na grupu naoružanih Palestinaca u izbegličkom kampu Dženin, koji su tokom noći bacali eksploziv i pucali na izraelske snage, prenosi "Tajms of Izrael".

U protekle dve nedelje bilo je više sukoba između snaga IDF i Palestinaca na Zapadnoj obali i nekoliko pokušaja terorističkih napada.

Prema palestinskom Ministarstvu zdravlja, izraelski vojnici, a u nekim slučajevima i jevrejski naseljenici, ubili su oko 100 Palestinaca na Zapadnoj obali, od 7. oktobra, prenosi "Tajms of Izrael".

Volstrit džurnal: Izrael za sad pristao da odloži početak kopnene invazije na Gazu

Izrael je za sada pristao da odloži početak kopnene invazije na Pojas Gaze kako bi SAD mogle da postave svoje sisteme protivvazdušne odbrane na Bliski istok, objavio je "Volstrit džurnal", pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike.
Izrael takođe uzima u obzir isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, kao i diplomatske napore da se oslobodi više talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas.

List je ranije objavio da SAD planiraju da rasporede desetak sistema protivvazdušne odbrane u zemljama širom Bliskog istoka uoči očekivane izraelske kopnene invazije na Gazu.

Pentagon navodno šalje PVO sisteme u Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Jordan, Irak, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena povukla je prethodnih godina neke od PVO sistema iz regiona, na osnovu procena da je došlo do stabilizacije situacije.

Međutim, niz napada na američke baze u Iraku i Siriji poslednjih dana, kao i najavljena izraelska kopnena invazija na Gazu, izazvali su uzbunu u Vašingtonu.

Hamas ispalio raketu ka letovalištu na obali Crvenog mora

Palestinska militantna grupa Hamas ispalila je raketu ka turističkom kompleksu Ejlat, na obali Crvenog mora, 220 kilometara udaljenom od Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je raketa pala na otvoreni prostor.

Nema informacija o žrtvama.

Jad Vašem: Gutereš je pao na testu "nikad više"

Portparol memorijalnog centra Jad Vašem u Jerusalimu Dani Dajan optužio je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da je pao na testu "nikad više" nakon što je izjavio da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu. 

Dajan je izjavio da je generalni sekretar UN pao na testu obezbeđivanja da se zverstva nad Jevrejima nikad više ne ponove.  

"Pokolj Jevreja koji je počinio Hamas 7. oktobra bio je genocidan u svojim namerama i neverovatno brutalan u svojoj formi. Ono što ga razlikuje od Holokausta je to što Jevreji danas imaju svoju državu i svoju vojsku. Nismo nemoćni i prepušteni na milost i nemilost drugih", rekao je zvaničnik Jad Vašema.

On je dodao da ovaj napad testira iskrenost svetskih lidera, intelektualaca i uticajnih ljudi koji dolaze u Jad Vašem i zaklinju se "nikad više".

"Oni koji traže opravdanje, ne osuđuju zločince i ne pozivaju na bezuslovno i momentalno puštanje talaca - pali su test. Antonio Gutereš je pao test", rekao je Dajan. 

Ajatolah Hamnei: Amerika je saučesnik u zločinima u Gazi

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei optužio je Sjedinjene Američke Države da upravljaju napadima Izraela na Hamas u Gazi i dodao je da je "krv ugnjetenih, dece, pacijenata, žena i drugih" na američkim rukama.

"Amerika je definitivno saučesnik kriminalaca", rekao je Hamnei u govoru u Teheranu, a prenosi portal "Tajms of Izrael".

On je dodao da svi treba da znaju da će u ovoj stvari i onim budućim palestinska nacija biti pobednička.

"Budući svet je svet Palestine, a ne svet cionističkog režima", rekao je Hamnei.

Izraelski ministar poziva na ponovnu procenu odnosa sa Turskom

Ministar kulture i sporta Izraela Miki Zohar izjavio je da, pošto predsednik Turske otvoreno podržava Hamas, Izrael treba ponovo da razmotri odnose sa Ankarom.

Katarski premijer: Ima napretka u pregovorima o taocima u Gazi

Katarski premijer i šef diplomatije šeik Mohamed bin Abdulrahman el Tani izjavio je danas da postoji određeni napredak u pregovorima o taocima koje je palestinska militantna grupa Hamas otela tokom napada 7. oktobra na Izrael.

"Ako budemo bili u mogućnosti da postignemo dogovor između dve strane, nadam se da ćemo uskoro videti neki pomak. Pregovori su još u toku", rekao je El Tani na konferenciji za medije, prenosi CNN.

On je dodao da broj ubijene dece u Gazi premašuje broj dece ubijene u Ukrajini, "ali da nismo videli istu reakciju".

Ministarstvo zdravlja Gaze: Broj poginulih premašio 6.500

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da broj poginulih u izraelskim napadima premašio 6.500, dok je povređeno više od 17.400 ljudi.

Izraelska vojska bombardovala aerodrom u Alepu

Sirijski mediji javljaju da izraelska vojska napala aerodrom u Alepu.

Kako se navodi, pogođena je poletno-sletna staza i naneta materijalna šteta, žrtava nije bilo.

Erdogan: Hamas nije teroristička organizacija, neću ići u Izrael

Hamas je oslobodilačka grupa koja se bori da zaštiti svoju teritoriju, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, dodavši da su sve planirane posete Izraelu otkazane.

"Ankara palestinski radikalni pokret Hamas ne smatra terorističkom organizacijom, već oslobodilačkom grupom. Hamas nije teroristička organizacija, već oslobodilačka i mudžahedinska grupa koja se bori da odbrani svoju zemlju", kazao je Erdogan tokom govora u parlamentu.

Turski lider je dodao da su sve posete Izraelu otkazane zbog eskalacije u Pojasu Gaze, istakavši da je premijer te zemlje Benjamin Netanijahu "zloupotrebio dobru volju" Ankare.

Opširnije možete da pročitate ovde.

Vrhovni verski lider Irana: SAD bez sumnje jedan od učesnika zločina protiv naroda Gaze

Vrhovni verski lider Irana Ali Hamnei optužio je danas Sjedinjene Američke Države da su "nesumnjivo saučesnik" zločina koje Izrael sprovodi protiv naroda Pojasa Gaze, prenose ruski mediji. 

Izrael neće izdati vize osoblju UN nakon Guterešovih reči o napadu na Hamas

Tel Aviv neće izdati vize predstavnicima UN nakon izjave generalnog sekretara te organizacije Antonija Gutereša o palestinsko-izraelskom sukobu, izjavio je stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan.

"Vreme je da ih naučimo lekciju", kazao je Erdan, a prenosi "Tajms of Izrael".

Prema njegovim rečima, viza je već odbijena zameniku generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu.

Palestinski ministar zdravlja: Izraelci koriste fosforne granate

 U Pojasu Gaze ima žrtava od oružja zabranjenog međunarodnim konvencijama, izjavio je palestinski ministar zdravlja Maj el-Kejla.

"Žrtve stižu sa opekotinama, koje ukazuju na upotrebu oružja zabranjenog međunarodnom konvencijom", kazao je el-Kejla.

Kako je dodao, radi se fosfornim granatama koje upotrebljava izraelska vojska, uprkos nastojanjima da pokažu da je to sve laž, istakavši da se odmah suzbija svaki pokušaj da se iznese istina, uključujući i američku propagandu.

Agencija UN: Nema kapaciteta za smeštaj raseljenih, ljudi spavaju na ulicama

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama saopštila je da se trenutno 600.000 raseljenih nalazi u 150 njenih centara.

Međutim, kako ističu, broj raseljenih četiri puta nadmašava kapacitete agencije, te su mnogi ljudi primorani da spavaju na ulicama.

Izrael optužuje Iran za nedavne napade u Jemenu, Iraku i Libanu

Izraelska vojska optužila je Iran da je naredio nedavne napade militanata koje podržava Teheran u Jemenu, Iraku i Libanu.

Portparol izraelskih snaga Danijel Hagari takođe tvrdi da Iran trenutno pruža Hamasu u Gazi obaveštajne podatke i pomaže u kampanji podsticanja antiizraelskih osećanja na globalnom nivou, prenosi Rojters.

Kako je Hamas podzemnim tunelima iznenadio Izrael?

Izgleda da je stigao odgovor na pitanje kako je Hamas uspeo da iznenada napadne Izrael, tako da zajedno sa SAD ostanu potpuno iznenađeni onim što im se desilo.

Oni su se, prema izvorima Si-En-En, dve godine koristili tunelima u kojima su komunicirali preko mreže telefona povezanih žicom.

Telefonske linije u tunelima omogućile su maloj grupi Hamasovih operativaca da međusobno komuniciraju tajno, tako da im se nije moglo ući u trag.

Ortodoksni Jevreji se masovno prijavljuju u vojsku

Vojska Izraela saopštila je da se 2.000 ultraortodoksnih Jevreja dobrovoljno prijavilo za vojnu službu – iako su oni zapravo izuzeti od toga te bi trebalo da se fokusiraju na veronauku.

Do sada autsajderi u izraelskom društvu, odsada će i oni moći da daju doprinos.

Icik prvi put odlazi u kasarnu "Jakov Dori" u blizini Tel Aviva. Nosi belu košulju, a na glavi crnu jarmulku (kipu).

"Uvek sam želeo da budem deo toga, ali nisam mogao zbog načina na koji sam živeo. Trenutno radim kao socijalni radnik, ali sada, u ovoj situaciji, osećao sam da moram da uradim više", rekao je on, prenosi Dojče vele.

Izrael: Ubijen visoki komandant Hamasa

Izraelska vojska je saopštila da je ubila Tajsira Mubašera, komandanta Hamasovog bataljona Severni Kan Junis.

Mubašer je ubijen u vazdušnom napadu izraelskih snaga na Pojas Gaze.

Smatra se da je on blizak Mohamedu Deifu, komandantu Hamasovog vojnog krila, navedeno je u saopštenju izraelske vojske i obaveštajne službe Šin Bet.

Sastanak lidera Hezbolaha, Hamasa i Islamskog džihada

Šef libanskog Hezbolaha sastao se sa liderima Hamasa i Islamskog džihada, navodi se u izveštaju Hezbolahove televizije El Manar.

Prema tom izveštaju, oni su se sastali kako bi procenili šta treba učiniti kako bi otpor u Gazi postigao "pravu pobedu". 

Sastanku su prisustvovali lideri Hezbolaha Hasan Nasralah, zamenik šefa Hamasa Saleh el Aruri i šef Islamskog džihada Zijad el Nakhala.

Izrael odbio da izda vizu zvaničniku UN kako bi ih "naučio lekciju"

Izrael je saopštio da je odbio da izda vizu šefu UN za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu nakon komentara generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Izraelski mediji javljaju da je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan to potvrdio na državnom vojnom radiju.

"Zbog njegovih primedbi ćemo odbiti da izdamo vize predstavnicima UN. Već smo odbili vizu podsekretaru za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu. Došlo je vreme da ih naučimo lekciju", rekao je Erdan.

Gutereš: Nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa na Izrael, nakon što su ga izraelski zvaničnici pozvali da podnese ostavku zbog izjave da se Hamasovi napadi "nisu dogodili u vakuumu".

Gutereš je napisao na platformi Iks da žalbe palestinskog naroda ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa, kao ni da napadi te grupe ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, preneo je Rojters.

Izraelski zvaničnici kritikovali su u utorak Gutereša nakon što je on rekao pred Savetom bezbednosti UN da je takođe važno priznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu.

Mnogi izraelski zvaničnici su nakon toga pozvali Gutereša da podnese ostavku.

Stalni predstavnik Izraela u UN Gilad Erdan pozvao je u utorak Gutereša da odmah podnese ostavku zbog toga što je, kako je naveo, nesposoban da vodi svetsku organizaciju.

"Generalni sekretar UN koji pokazuje razumevanje za kampanju masovnog ubijanja dece, žena i staraca nije sposoban da vodi UN. Pozivam ga da odmah podnese ostavku", napisao je Erdan na platformi Iks.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen kritikovao je na sednici Saveta bezbednosti Gutereša zbog njegove kritike izraelskih napada na Gazu, upitavši ga "u kojem svetu živi".

Koen je kasnije na platformi Iks napisao da je otkazao planirani sastanak sa Guterešom.

Gutereš je prethodno pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da "užasni napadi" palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati "kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

"Nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava", poručio je generalni sekretar UN.

Istakao je da se napadi Hamasa 7. oktobra na Izrael nisu dogodili "u vakuumu" i naglasio da je palestinski narod 56 go

Sirijski mediji: U akciji Izraela ubijeno osam sirijskih vojnika

Sirijski državni mediji javili su da je u izraelskoj akciji ubijeno osam sirijskih vojnika.

Izraelske odbrambene snage saopštile su ranije da su pogodile nekoliko sirijskih vojnih ciljeva, nakon što su rakete ispaljene iz Sirije na izraelske zajednice na Golanskoj visoravni, prenosi Rojters.

IDF tvrdi da su borbeni avioni pogodili "vojnu infrastrukturu" i mesta za lansiranje minobacača.

Izraelska vojska pogodila infrastrukturu sirijske vojske

Izraelska vojska saopštila je jutros da su izraelski borbeni avioni pogodili infrastrukturu sirijske vojske i lansirali minobacačke rakete kao odgovor na napade iz Sirije prema Izraelu prethodnog dana.

Vojska nije saopštila detalje o tim napadima, preneo je Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su sinoć da su dve rakete ispaljene iz Sirije na severni deo Izraela, kao i da su uzvratile vatrom.

Kako je navedeno, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u mestima Neot Golan, Bnej Jehuda i Givat Joav na Golanskoj visoravni, prenosi "Tajms of Izrael".

Prema saopštenju, oba projektila su pala na nenaseljeno područje.
IDF navodi da je uzvratio artiljerijskom vatrom na rakete iz Sirije.

Izraelski ministar energetike poziva na pogubljenje militanata Hamasa

Izraelski ministar energetike Izrael Kac uporedio je borce Hamasa sa nacistima i predložio da se pripadnicima pokreta sudi kao nacistima na vojnom sudu uz mogućnost smrtne kazne, piše list "Tajms of Izrael".

"Postupci tih podlih nitkova iz Hamasa, koji su sekli glave i udove, mučili, spaljivali, silovali, nisu ništa manje okrutni od postupaka nacista", citira izdanje Kaca iz njegovog pisma izraelskom ministru pravde Jarivu Levinu.

Celu vest pročitajte OVDE.

U napadima ranjena najmanje 24 američka vojnika

Najmanje 24 američka vojnika povređena su u talasu napada na njihove baze u Iraku i Siriji tokom protekle nedelje, uključujući jedan incident u kome je povređeno 20 ljudi, saopštili su zvaničnici u utorak.

Bajdenova administracija danima je skrivala te detalje, priznajući da su pripadnici službi na Bliskom istoku pod povećanim rizikom dok se Izrael priprema da pokrene kopnenu ofanzivu protiv Hamasa u pojasu Gaze, prenosi "Vašington post".

Celu vest pročitajte OVDE.

Kirbi: Nismo za prekid vatre, to bi koristilo Hamasu

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena protiv prekida vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

"Prekid vatre će sada koristiti samo Hamasu", rekao je Kirbi na konferenciji za novinare, ali nije precizirao da li se SAD protive i humanitarnom prekidu vatre na koji pozivaju Ujedinjene nacije, prenosi "Al Džazira".

Govoreći o napadima na američke trupe na Bliskom istoku poslednjih godina, Kirbi je rekao da američka administracija shvata "veoma, veoma ozbiljno".

Stejt department je ranije saopštio da bi prekid vatre omogućio Hamasu da se pregrupiše.

Netanijahu: Imamo samo jednu misiju - da razbijemo Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sugerisao je u obraćanju vojnicima da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu, iako se ta najavljena akcija i dalje odlaže, javlja Si-En-En.

"Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi. Vi to znate i vi ste deo toga, vi ste deo prethodnica", poručio je Netanijahu pripadnicima jedinice Jahalom, specijalne jedinice Borbenog inženjerskog korpusa, koja je obučena za obavljanje specijalnih inženjerskih zadataka.

U saopštenju kabineta izraelskog premijera je navedeno da je Netanijahu tokom posete bazi Imanuel informisan o nedavnim aktivnostima jedinice i o njenoj pripremi za budućnost.

"Imamo samo jednu misiju - da razbijemo Hamas. Nećemo stati dok to ne završimo, uz vašu pomoć. Oslanjam se na vas; narod Izraela se oslanja na vas", rekao je Netanijahu.

Sirene se oglasile u kibucima istočno od Gaze

U Kisufimu, izraelskom kibucu istočno od pojasa Gaze, čulo se jutros upozorenje na raketni napad, prenosi "Tajms of Izrael".

Sirene su se tokom noći čule i u još dva kibuca u okolini.

Američke obaveštajne agencije: Eksploziju u Al Ahli izazvala palestinska raketa

Američke obaveštajne agencije veruju da je eksploziju u bolnici Al Ahli u Gazi pre nedelju dana izazvala palestinska raketa kojoj je otkazao motor i koja se raspala na dva dela, dok je bojeva glava udarila u bolničko parkiralište

Tri osobe poginule na Zapadnoj obali

Najmanje tri osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na Dženin, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Vojska je saopštila da je napad bio usmeren na naoružane Palestince koji su pucali na izraelske vojnike i bacali eksploziv.

Agencija UN upozorila da će biti prinuđena da obustavi operacije u Gazi

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbeglicama sinoć je upozorila da će biti prinuđena da obustavi svoje operacije u Gazi zbog nedostatka goriva od srede uveče.

Kao odgovor, izraelska vojska je objavila sliku, kako je rekla, rezervoara goriva unutar Gaze.

"Sadrže više od 500.000 litara goriva. Pitajte Hamas da li možete da dobijete malo", naveli su, prenosi "Gardijan".

Ranije je načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao da će biti učinjeno sve da se obezbedi pristup gorivu u Gazi gde god je to potrebno za ublažavanje humanitarne krize, preneo je Si-En-En.

"Pobrinućemo se da bude goriva na mestima na kojima je ono neophodno za lečenje civila", rekao je general-potpukovnik Herci Halevi.

S druge strane, istakao je da Izrael "neće dozvoliti da gorivo ode Hamasu da bi mogao da nastavi da se bori protiv građana Izraela".

Halevi nije dao više detalja o tome kako bi IDF mogao da obezbedi pristup gorivu onima kojima je najpotrebnije.