Svet

SAD "veoma sigurne" da su palestinski militanti krivi za eksploziju u bolnici u Gazi

Analiza video snimaka snimljenih sa četiri lokacije navodno je pokazala da je raketa lansirana iz Pojasa Gaze
SAD "veoma sigurne" da su palestinski militanti krivi za eksploziju u bolnici u Gazi© Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Zvaničnici američke obaveštajne službe kažu da su "vrlo sigurni" da su za prošlonedeljnu smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi odgovorni palestinski militanti.

Kako prenosi "Politiko", obaveštajni zvaničnici svoju procenu zasnivaju na analizi video snimaka leta projektila, kao i na ispitivanju efekata eksplozije na bolnicu i okolinu.

Analiza video snimaka snimljenih sa četiri lokacije, uključujući dve kamere koje su snimile let projektila, pokazala je da je raketa lansirana iz Pojasa Gaze i putovala na severoistok, rekao je jedan od zvaničnika. Otprilike 10 sekundi nakon lansiranja, analitičari procenjuju da je sagorevanje motora postalo "nestabilno", rekao je jedan od zvaničnika.

"To možemo reći delimično na osnovu fluktuirajućeg intenziteta raketnog oblaka u trajanju od oko pet sekundi nakon čega na snimku postoji bljesak", rekao je zvaničnik.

Pet sekundi kasnije, jedan predmet je udario u zemlju, a zatim i drugi, dve sekunde kasnije. Analitičari veruju da je prvi objekat verovatno bio motor iz rakete, a drugi bojeva glava.

"Verovatno je došlo do kvara motora, koji je razdvojio motor i bojevu glavu. Bojeva glava je pala u krug bolnice i to je bila druga, mnogo veća, eksplozija", rekao je zvaničnik.

Analitičari su svoju procenu zasnovali i na efektima eksplozije. Šteta na licu mesta je u skladu sa onim što bi zvaničnici očekivali da vide od rakete. Na mestu udara nije bilo velikih kratera i širih efekata eksplozije koji bi bili posledica municije ili granate bačene iz vazduha, rekao je zvaničnik.

"Nije bilo vidljivih oštećenja na glavnoj zgradi bolnice, nema velikih kratera od udara, samo su laka oštećenja na korenima dve strukture u blizini glavne zgrade bolnice i obe su ostale netaknute", rekao je zvaničnik. "Sve ovo nije u skladu sa našom procenom kako bi šteta izgledala da je reč o izraelskoj municiji".

Zvaničnici, takođe, nisu videli slike ili video snimke ostataka koji bi poticali od izraelske municije, rekao je jedan od njih.

"Ako je za ovu eksploziju odgovorna izraelska municija, očekivali bismo da će palestinski militanti vrlo direktno i jasno pokazati ono što su mislili da je izraelska municija", objasnio je.

Prvobitna američka procena - da eksploziju nisu izazvale izraelske odbrambene snage - bila je zasnovana na prvim obaveštajnim podacima, rekao je drugi visoki obaveštajni zvaničnik.

"Kada smo narednih dana dobili snimke, slike i neke dodatne izveštaje i kada su analitičari imali vremena da pregledaju podatke i urade neke analize, mislim da je naš nivo poverenja u procenu evoluirao", rekao je visoki zvaničnik.

image