Kolike su zapravo gubitke pretrpeli Amerikanci na Bliskom istoku u poslednjih nekoliko dana?

Najmanje 24 američka vojnika su ranjena tokom serije napada na njihove vojne baze na Bliskom istoku, ali pojedini posmatrači veruju da u tom regionu već ima i poginulih Amerikanaca

Američke vojne baze na Bliskom istoku poslednjih dana se nalaze na udaru većeg broja napada dronovima i raketama, svega nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džozef Bajden obećao značajnu vojnu pomoć Izraelu.

Kako je preneo "Vašington post", u napadima na baze u Iraku i Siriji tokom protekle nedelje su ranjena najmanje 24 američka vojnika.

Portparol Pentagona Pet Rajder potvrdio je da su između 17. i 24. oktobra američke trupe u Iraku napadnute 11 puta, dok su u Siriji zabeležena tri napada.

Zvaničnici su danima skrivali te detalje, priznajući samo da su trupe na Bliskom istoku "pod povećanim rizikom" dok se Izrael priprema da pokrene kopnenu ofanzivu protiv Hamasa u pojasu Gaze.

Najintenzivniji napadi dogodili su se 18. i 19. oktobra, a samo u incidentu u američkoj bazi Al Tanf u Siriji ranjeno je čak 20 vojnika. Napadi su nastavljeni i narednih dana, ali izveštaja o žrtvama ili šteti za sada nema.

Pored toga, jedan američki radnik na ugovor preminuo je od srčanog udara kada je sistem za rano upozoravanje otkrio još jednu moguću pretnju koja se približava bazi.

Da bi situacija mogla da bude znatno lošija nego što zvaničnici priznaju nagovestio je penzionisani američki pukovnik Daglas Makgregor, koji je rekao da su američke trupe već uzele učešće u akcijama protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

"U poslednja 24 sata, neki od naših specijalaca su, zajedno sa Izraelcima, ušli u Gazu kako bi izviđali i napravili plan kuda da idu kako bi oslobodili taoce i napravili razliku, kada su razneseni na komade i doživeli teške gubitke", rekao je on u ponedeljak, 23. oktobra u emisiji poznatog voditelja Takera Karlsona.

"Kada postanemo učesnici u sukobu, biće veoma teško za Rusiju i Tursku da takođe ne uđu u ovu borbu protiv nas, jer neće tolerisati vrstu kolektivne kazne koju Izrael planira za Gazu", dodao je on.

Izraelski mediji su preneli da je jedan vojnik, devetnaestogodišnji Tamir Barak, poginuo tokom misije u Pojasu Gaze, ali nisu pomenuli potencijalne američke gubitke.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari, rekao je da je racija, koja se dogodila u oblasti Kisufim, imala za cilj da "pripremi područje" za očekivanu kopnenu operaciju i da prikupi obaveštajne podatke o nestalim i otetim osobama. Pored Baraka, tokom incidenta su umerene i lakše povrede zadobila još tri vojnika.

Vašington i Teheran razmenjuju teške reči

Američki zvaničnici su za napade na svoje baze na Bliskom istoku optužili Iran, koji smatraju odgovornim i za naoružavanje palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha.

Zvaničnici Pentagona su rekli da svi napadi imaju "otiske prstiju Irana", ali u ovom trenutku za tako nešto nema dokaza, piše "Foks njuz".

Teheran sa svoje strane upozorava Vašington da bi potencijalna izraelska kopnena operacija u Pojasu Gaze mogla da zapali region i izazove reakcije drugih militantnih grupa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken juče je rekao da SAD ne žele sukob sa Iranom, ali da je Vašington spreman da se brani u slučaju napada na svoje trupe.

Kako piše "Fajnenšel tajms", Amerikanci koriste odlaganje izraelskih kopnenih operacija kako bi ojačali svoje odbrambene kapacitete u regionu i "odvratili Iran".

SAD ocenjuju da je raspoređivanje više vojnih sredstava u regionu u protekle dve sedmice — uključujući dolazak dve nove grupe nosača aviona u Sredozemno more — pomogao da se Iran zadrži van sukoba.

Ipak, američki zvaničnici kažu da "grupe bliske Teheranu" i dalje predstavljaju značajnu pretnju američkoj imovini i osoblju u regionu, navodi britanski list.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je Izrael da bi situacija na Bliskom istoku mogla da se otrgne kontroli ako Izrael ne prekine sa udarima na Gazu, a krivicu pripisuje i Amerikancima.