"Euraktiv": Mađarska testira strpljenje NATO-a odlaganjem ratifikacije švedskog članstva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da mu je rečeno da Mađarska neće odlagati proces ratifikacije, dok je Orbanov portparol izjavio da skorašnja odluka Ankare neće uticati na stav Budimpešte

Mađarska je unela pometnju u planove o brzoj ratifikaciji članstva Švedske u NATO-u, samo jedan dan nakon što se Ankara približila davanju zelenog svetla za članstvo nordijske zemlje u Alijansi, piše "Euraktiv".

Odluka Turske da započne proces ratifikacije članstva Švedske u NATO-u "ne utiče na stav Mađarske o tom pitanju", napisao je portparol kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana na Iksu.

Podsetimo, iz Ankare je u ponedeljak stigla vest da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao parlament da ratifikuje protokol o članstvu Švedske u NATO. 

Švedska je podnela zahtev NATO-u u maju 2022. zajedno sa Finskom, ali tek treba da dobije konačno odobrenje Mađarske i Turske. Finska je pristupila Alijansi u aprilu ove godine.

Ankara je ratifikaciju uslovila ispunjenjem obećanja Stokholma o borbi protiv terorizma, kao i obustavljanjem kampanje paljenja Kurana u švedskim gradovima, dok je Budimpešta Stokholmu zamerala na stalnim pridikama i ono što je videla kao mešanje u unutrašnja pitanja Mađarske.

Proces ratifikacije u Mađarskoj i Turskoj je sada usklađen, ali ostaje nejasno kada će parlamenti glasati o tom pitanju, navodi "Euraktiv".

"Mađarski parlament je suvereni parlament jedne suverene zemlje, tako da će doneti suverenu odluku o ovom pitanju", osvrnuo se Kovač na izjave šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da mu je rečeno da Mađarska neće odlagati proces ratifikacije, da Mađarska neće biti poslednja zemlja koja će odobriti zahtev Stokholma.