Svet

Povećanje poreza za sve Britance: Najbogatiji će morati da podnesu najveće žrtve

I pored najavljenih povećanja poreza, ne očekuju se povišice u javnim službama
Povećanje poreza za sve Britance: Najbogatiji će morati da podnesu najveće žrtvewww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Svi državljani Velike Britanije će plaćati veći porez, ali će najbogatiji morati da podnesu najveće žrtve, izjavio je ministar finansija te zemlje Džeremi Hant.

Hant očekuje da će Ujedinjeno Kraljevstvo ući u recesiju i kaže da je njegov cilj da to traje što kraće i bude što blaže, a kao rešenje navodi smanjenje inflacije.

Napomenuo je da će zemlja morati da se suoči sa povećanjem poreza i smanjenjem potrošnje kako bi se izborila sa finansijskim udarom izazvanim povećanim troškovima energije.

Ministar bi trebalo da se obrati javnosti u četvrtak, ali, i pored najavljenog povećanja poreza, ne očekuju se povišice u javnim službama. Najavio je i dugoročni plan za čistu, zelenu i jeftiniju energiju, kako bi se osiguralo da Britanija više nikada "ne bude na milosti i nemilosti međunarodnih događaja kao što je rat u Ukrajini".

"Svi ćemo plaćati malo veće poreze", rekao je Hant za Skaj njuz i obećao da će "osigurati da najugroženiji budu zaštićeni".

Tvrdi da neće tražiti previše od građana sa najnižim primanjima i obećava da će njegovo obraćanje pokazati "saosećanje i podršku najugroženijima".

Medicinske sestre prvi put glasale za štrajk, ministar kaže da je svestan zabrinutosti

Medicinske sestre u Velikoj Britaniji su se prošle nedelje, prvi put u istoriji izjasnile za štrajk širom zemlje zbog spora u vezi sa platama. Prema pisanju "Gardijana", najavljeni štrajk, prvi u 106-godišnjoj istoriji Kraljevskog koledža medicinskih sestara će ozbiljno omesti lečenje pacijenata. Medicinske sestre su u julu tražile povećanje primanja od pet odsto, što je vlada odbila.

Kraljevski koledž medicinskih sestara objavio je da će medicinske sestre u mnogim, ali ne u svim, bolnicama i drugim ustanovama za negu početi da štrajkuju pre Božića i da će možda nastaviti obustavu rada do maja iduće godine.

Hant, koji je bio ministar zdravlja u vreme protesta mladih lekara 2015. godine, poručio je da je svestan zabrinutosti medicinskih sestara i da razume da je povećanje plata neophodno zbog uticaja inflacije.

"Mislim da moramo da prepoznamo tešku istinu, da ako bismo svima dali povećanje plata otporno na inflaciju, inflacija bi ostala. Ne bismo uspeli da je smanjimo, i zato moramo da donosimo teške odluke. Neophodno je da se inflacija smanji što je brže moguće, jer je to osnovni uzrok njihove zabrinutosti, besa i frustracije."

Nema dodatnih sredstava za zdravstvo

Najavio je podršku države najugroženijima kada su u pitanju računi za struju ove, ali i sledeće zime i obećao da u svom obraćanju neće izneti samo loše vesti.

Međutim, nagovestio je da Nacionalna zdravstvena služba (NHS) neće dobijati dodatna sredstva i da je potrebno smanjiti potrošnju u pojedinim sektorima vlade.

"Finansiranje zdravstvene službe već raste, ali vlada treba da učini sve što može da pronađe efikasnost u okviru NHS", dodao je Hant.

Upitan da li je NHS na ivici kolapsa, priznao je da su lekari i medicinske sestre "na prvoj liniji fronta pod nepodnošljivim pritiskom". Takođe kaže da NHS može da doprinese u borbi sa ekonomskim nestabilnostima, tako što će pomoći ljudima koji su ostali bez posla zbog bolesti.

Ekonomista i direktor Instituta za fiskalne studije Pol Džonson govorio je o najavljenom povećanju poreza i ocenio da bi program mogao da uključi i ponovno uspostavljanje povećanja nacionalnog osiguranja od 1,25 odsto koje je ranije ove godine najavio premijer Riši Sunak, ali ga je otkazala nekadašnja premijerka Liz Tras.

Međutim, s obzirom da mnogi ne plaćaju porez na dohodak ili nacionalno osiguranje, jedino što ministar može da uradi kako bi osigurao da svi plaćaju veći porez je da poveća PDV, rekao je Džonson.

image