Kijev: Sledeće godine mogući pregovori sa Moskvom

Ruska strana je više puta istakla da je spremna da nastavi pregovore sa Ukrajinom, nakon što su oni prekinuti pod uticajem Zapada

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine i glavni predstavnik ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom, David Arahamija, rekao je danas da smatra da bi pregovori između Kijeva i Moskve mogli da budu nastavljeni u drugoj polovini 2023. godine. 

"Iskreno, mislim da će to biti kada se približe izbori i u Rusiji i u SAD, odnosno to će biti negde u drugoj polovini sledeće godine, kada će početi i predsednička trka u Sjedinjenim Američkim Državama", citirao je Arahamiju portal "Strana.ua".

Ruska strana je više puta istakla da je spremna da nastavi pregovore sa Ukrajinom, nakon što su oni bili prekinuti pod uticajem Zapada, kako su ranije saopštili u Kremlju. 

Poslednjih nedelja Kijev je ublažio svoju retoriku, pa je tako ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, kada je u novembru bio upitan o uslovima za nastavak pregovora, izostavio da spomene da su oni nemogući sve dok je na vlasti aktuelni ruski lider Vladimir Putin. 

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba takođe je izjavio juče da bi razmotrio predlog o razgovoru sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, ukoliko bi dobio takav poziv.

U isto vreme, jedan deo zapadnih medija prenosi da Vašington želi okončanje vojnog sukoba u Ukrajini u skorije vreme i da trenutno radi na pritiskanju Kijeva da počne da razmišlja u tom pravcu.