Komandant Vojnog komiteta NATO-a otkrio: Cena artiljerijskih granata porasla četvorostruko

Admiral Bauer pozvao je države članice saveza da prestanu da štite domaće proizvođače naoružanja

Komandant Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer upozorio da je cena granata od početka sukoba u Ukrajini porasla sa 2.000 evra po komadu na 8.000 evra i pozvao države članice saveza da prestanu da štite domaću vojnu industriju.

NATO se zalaže za prevazilaženje protekcionističkih tendencija i dogovor oko proizvodnje jednoobrazne artiljerijske municije kako bi se povećala proizvodnja granata od 155 milimetara. Bauer je u razgovoru za Rojters pojasnio da se kompanije koje proizvode naoružanje trenutno ponašaju kao proizvođači štampača: za njihov štampač može da se koristi samo mastilo koje oni proizvode, kao što se i za naoružanje može da se koristi samo municija proizvođača određenog tipa oružja.

Postoji NATO standard za municiju, ali je njegova primena dobrovoljna, pa Bauer dodaje da je 14 NATO zemalja zadržalo to pravo što znači da na tržištu postoji 14 različitih tipova municije od 155 milimetara.

Upravo ovu vrstu municije Ukrajina troši neverovatnom brzinom, a zemlje NATO-a pokušavaju da dopune svoje zalihe opustošene posle slanja oružja Kijevu. Imajući sve to u vidu, Bauer smatra da je sada trenutak da se ponovo pogura pitanje standardizacije municije.