Svet

Fico zvanično novi premijer Slovačke, po četvrti put, čestitao mu i Vučić (FOTO)

Političar koji je svojim izjavama zabrinuo SAD i Evropsku uniju danas je preuzeo funkciju
Fico zvanično novi premijer Slovačke, po četvrti put, čestitao mu i Vučić (FOTO)© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Lider levice Robert Fico imenovan je za premijera Slovačke po četvrti put, nakon što je njegova stranka SMER-SSD pobedila na izborima 30. septembra i formirala koaliciju sa levim centrom HLAS-om (Glas) i nacionalističkim strankama SNS.

Fico je podneo ostavku na mesto premijera 2018. godine usred masovnih javnih protesta protiv korupcije nakon što je novinar ubijen.

Ovog puta je vodio žestoku kampanju za obećanje da će prekinuti vojnu pomoć Slovačke Ukrajini, učiniti spoljnu politiku nezavisnom od EU i SAD, i postati oštriji u zadržavanju migranata koji žele da dođu u zapadnu Evropu.

I Ukrajina i migracije mogu biti među temama na samitu EU u četvrtak i petak kojem će prisustvovati Fico kao novi premijer slovačke.

Fico se takođe izjasnio protiv političkog liberalizma, aktivnosti nevladinih organizacija i više prava za transrodne osobe.

On je pohvalio lidera Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje i mogao bi da sklopi saveze sa Orbanom tamo gde se njihovi interesi susreću.

Čestitke Robertu Ficu povodom izbora za predsednika Vlade Slovačke uputio je danas i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Uveren sam da će Vaša zemlja nastaviti putem sveobuhvatnog napretka, kao i jačanja partnerstva sa Srbijom", naveo je Vučić na društvenoj mreži Iks.

Među prvima Ficu je na imenovanju čestitao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Želim mu uspeh u ovim globalno izazovnim i teškim vremenima", poručio je Dodik.

image