Svet

Eksplozija u Istanbulu: Povređeno više od 50 ljudi, ima i mrtvih

Ekipe hitne pomoći i bezbednosne snage stigle su na mesto nesreće. Turska smatra napad aktom terorizma. U međuvremenu, zabeležena je i pucnjava na metro stanici u istom gradu, a policija je likvidirala jednu osobu, prenose mediji
Eksplozija u Istanbulu: Povređeno više od 50 ljudi, ima i mrtvihNone © AP Photo/Francisco Seco

U eksploziji u centru Istanbula stradalo je šest ljudi, a ranjeno je 53, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan novinarima pre nego što je otputovao na samit G20 u Indoneziji.

Snažna eksplozija dogodila se u jednom od najpopularnijih mesta za turiste.

Ubrzo nakon terorističkog napada u Istanbulu, lokalni list "Habererk" preneo je vest da je zabeležena pucnjava i na stanici metroa Šišane u istom gradu. 

Policija je likvidirala jednu osobu, navode mediji, a očevici tvrde da je ispaljeno najmanje 60 hitaca.

Erdogan je osudio napad i obećao da će odgovorni za eksploziju biti kažnjeni onako kako zaslužuju, preneo je TASS. 

"U ulici Istiklal, koja gleda na trg Taksim u Istanbulu, došlo je do eksplozije. Povređeno je više ljudi. Medicinske ekipe poslate su na mesto nesreće. Područje je trenutno ograđeno snagama bezbednosti", navodi se u saopštenju turske televizije "NTV". 

Bezbednosne snage aktivno rade na evakuaciji ljudi.

Policija razmatra mogućnost terorističkog napada, rekao je jedan izvor za "RIA Novosti", dok je "Komersant" saopštio na Telegramu da je državno tužilaštvo klasifikovalo napad kao akt terorizma.

Ruski mediji pišu i da su vlasti u Turskoj zabranile televizijsko emitovanje situacije sa mesta nesreće. 

U međuvremenu, turski ministar unutrašnjih poslova uputio se u Istanbul, kako bi koordinisao čitav proces otkrivanja uzroka današnjih događaja. 

image