Svet

Demokrate ljute na Maska pozivaju na istrage i traže odgovore

Zvaničnici iz redova Demokratske stranke zabrinuti su zbog kršenja pravila privatnosti i zaštite bezbednosti korisnika, dok Mask konstatuje da je pod nepravednim napadima zbog objave dan uoči međuizbora
Demokrate ljute na Maska pozivaju na istrage i traže odgovoreNone © Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Zvaničnici iz redova američke Demokratske stranke sa pažnjom analiziraju ovih dana poslovne poteze i objave Ilona Maska u vezi sa kompanijom "Tviter" i radom ove društvene mreže koju je kupio pre dve nedelje.

Demokrate žele odgovore na to šta je novi vlasnik učinio po pitanju bezbednosti podataka i zaštite privatnosti na popularnoj društvenoj mreži, piše briselski "Politiko".

Navodi se da je zabrinutost izazvala najava masovnih otkaza u kompaniji, odlazak velikih oglašivača, sumnja da se krše federalni propisi, kao i haotično uvođenje nove usluge za verifikaciju naloga koje je izazvalo pojavu brojnih lažnih naloga velikih kompanija, slavnih ličnosti i političara.

"Mask je rekao da će raditi na zaštiti korisnika, ali videli smo upravo suprotno", rekla je Džen Šakovski, koja predsedava kongresnim telom za zaštitu potrošača.

Kompanija je već plaćala kazne zbog kršenja sporazuma sa Federalnom trgovinskom komisijom (FTC) koji se odnose na bezbednosti i privatnost korisnika, a ovo regulatorno telo saopštilo je, posle pojave brojnih lažnih naloga, da sa "velikom zabrinutošću" prate šta se dešava u "Tviteru".

"Mask je lično odgovoran jer je kupio Tviter, privatizovao ga, i svesno odlučio da prekrši sporazume u kojima se Tviter obavezao bespogovorno da će štiti privatnost podataka korisnika", rekla je Šakovski.

Senator iz redova demokrata, Ed Marki istakao je da je "Tviter" na uslovnoj slobodi zbog kršenja privatnosti i zatražio odgovore od Maska o talasu verifikovanih, a ustvari lažnih naloga, od kojih je jedan nosio i Markijevo ime.  

"Svakog dana ta kompanija podstiče haos koji preti dobrobiti korisnika. FTC ima obavezu da osigura da 'Tviter' i njegovo rukovodstvo ispunjavaju svoje zakonske obaveze i ugovore sa regulatorima", istakao je Marki.

Osim problema privatnosti, demokrate žele da se ispitaju i finansije. Senator Kris Marfi zatražio je da vlada istraži navodnu umešanost Saudijske Arabije u kupovinu kompanije. Podseća i na reči američkog predsednika Džozefa Bajdena da veze Maska sa stranim državama treba preispitati.

Ilon Mask je dan pre glasanja na američkim međuizborima tvitovao da bi bilo dobro da republikanci pobede jer je "dvostranačka" vlada najbolja za zemlju.

Nedavno je napisao da je pod nepravednim napadom vodećih demokrata i da samo želi vladu koja će raditi u interesu većine Amerikanaca.

Na Tviteru je podelio i tekst u kojem se iznose lascivne optužbe na račun muža predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, Pola Pelosija, i dovodi se u pitanje policijski izveštaj o napadu na njega u njihovom domu.

image