Ko je novi šef Predstavničkog doma Majk Džonson: Ljubazni Trampov prijatelj koji nema neprijatelje

Novi lider Predstavničkog doma uspeo je da osvoji svih 220 glasova kolega

Novi predsedavajući Predstavničkog doma, Majk Džonson, bio je poslanik u Kongresu manje od decenije i većini Amerikanaca nije prepoznatljiv, iako je, prema pisanju Asošiejted presa, ovaj odani saveznik bivšeg predsednika Donalda Trampa sve vreme bio tiha snaga među republikancima.

Najvažnije je, ocenjuje agencija, što je Džonson uspeo da dobije svih 220 glasova i postane šef Predstavničkog doma, što nije pošlo za rukom ni njegovim poznatijim kolegama.

Veruje se da će duboko religiozni republikanac iz Luizijane koji sebe naziva "slugom" biti mirna ruka u stranci, da će označiti novi početak i da će se uz njega prevazići naizgled nerešive podele koje su u protekloj deceniji srušile svakog vođu Predstavničkog doma iz redova republikanaca.

"Prijatelj svima i neprijatelj nikome", rekla je predsednica republikanske konferencije Elis Stefanik prilikom nominovanja Džonsona.

Oslobođen političkog prtljaga koji bi opterećivao njegove poznatije kolege, "ljubazni" Džonson (51), obećava da će povratiti veru u Kongres, iako ostaje da se vidi koliko će se dobro snaći u ujedinjenju svoje stranke i u pridobijanju poverenja demokrata koji su duboko sumnjičavi prema njegovoj podršci Trampovim naporima da preokrene rezultati izbora 2020.

Obraćajući se Domu nakon izbora, Džonson se više puta pozivao na svoju hrišćansku veru i govorio o svom odrastanju. Njegova majka je, kako je rekao, imala 17 godina kada se rodio, a otac je bio vatrogasac koji je povređen na dužnosti. Obećao je da će se boriti da što pre ostvari konzervativne prioritete poput podrške Izraelu i obezbeđivanja granica.

"Sada je vreme za akciju. Neću vas izneveriti", obećao je Džonson. 

Ovaj advokat za ustavno pravo i bivši član Predstavničkog doma države Luizijana, prvi put je izabran u Predstavnički dom SAD 2016. On je, ne samo prvi Luizijanac koji je postao predsedavajući, već i prvi Južnjak koji se našao na čelu republikanaca od Njuta Gingriča iz Džordžije 1990-ih.

Džonson se dosledno protivio pravu žena na abortus i tvrdio da će broj abortusa svesti na nulu, a takođe se protivio zakonu koji bi od država zahtevao da priznaju istopolne brakove koji su legalni tamo gde su sklopljeni.

Kao aktivni član Pravosudnog komiteta Predstavničkog doma, Džonson je stekao  pažnju kao jedan od vodećih republikanskih ispitivača svedoka tokom Trampovog prvog opoziva 2019. Nastavio je da deluje kao jedan od Trampovih glavnih branilaca tokom izbora 2020.

Blizak je predsedniku Odbora za pravosuđe Džimu Džordanu, koji je sa Trampom smislio strategiju kako da preokrene svoj predsednički poraz.

Tramp je u sredu rekao da će Džonson "sve nas učiniti ponosnim".

Bivši poslanik iz Džordžije Dag Kolins kaže da će ljudi koji ne poznaju Džonsona biti zapanjeni njegovom poniznošću, ali dodaje: "nemojte zbog poniznosti i ljubaznosti pomisliti da on nije snažan u onome u šta veruje".

Mnoge demokrate, kako ocenjuje AP, najviše brine Džonsonova podrška Trampu pre dve godine dok je bivši predsednik pokušavao da poništi izborne rezultate

Nakon što je Bajden proglašen pobednikom, Džonson je objavio da je pozvao Trampa da mu kaže da ostane jak i da nastavi da se bori, dok je pred nerede u Kapitolu, tvitovao: "Moramo se boriti za integritet izbora, Ustav i očuvanje naše republike! Biće mi čast da pomognem u vođenju te borbe danas na Kongresu". Kasnije, je, međutim, osudio izgrednike.